ZABA SE ZABAVLJA S VARTEKSOM

ZABA SE ZABAVLJA S VARTEKSOM

10. studenoga, 2013.

 

Varteks 31 0 0 468X10000

Hoće li propasti milijunski posao šivanja uniformi za iračku policiju?

 

Napisala: Višnja Gotal (Regionalni tjednik)

Ako ne dobije kredit u iznosu od 10 milijuna eura, varaždinski Varteks morat će zatražiti stečaj. To je vijest koju smo objavilo još prije skoro pa pola godine. U nastavku je pisalo da niti pokretanje predstečajne nagodbe u lipnju, kao ni njezina potvrda na ročištu pri varaždinskom Trgovačkom sudu, neće značiti ništa, ako banke odbiju kreditirati Varteks.

Vijest istog sadržaja, samo s drugim datumom u zaglavlju objavljujemo već više od pola godine. Varteks kredit nije dobio, tvrka radi, zaposlenika je sve manje, plaće su oko dvije tisuće kuna i nikome zapravo nije jasno kako firma uopće opstaje. Zanemarimo li bogatu povijest tvrtke i činjenicu da je Varteks doslovno othranio polovicu stanovnika sjeverozapadne Hrvatske, ekonomska logika je neumoljiva – prema svim parametrima Varteks je trebao biti tvrtka o kojoj bi se već mjesecima razgovaralo u prošlom vremenu.

 

O nužno potrebnom kreditu govori se dulje od pola godine, ali realizacija se neprestano odgađa. Na sastanku jednoga petka prije nekoliko mjeseci u Varteksu je, prema riječima izvršne direktorice područja Trgovine Nikoline Dežmanić Krofak, zaključeno: Varteks i Zagrebačka banka u ponedjeljak će pripremiti Sporazum o međusobnim odnosima za razlučne vjerovnike.  I taj ponedjeljak je bio i prošao prije isto toliko mjeseci.

Dogovoreni su svi detalji – Sastanku su trebali prisustvovati predstavnik Ministarstva financija, članovi HBOR-a i ZABA-e te Uprava Varteksa, Nikolina Dežmarić Krofak obavjestila je novinare o sastanku… Ovo zadnje je trebalo značiti „sigurnu vijest“ jer gospođa Krofak  novinarima se obraća samo kada Varteksu odgovara objava neke vijesti, a kada novinare zanima neka vijest o Varteksu, gospođa Krofak je uglavnom nedostupna. Ukoliko se neki novinar ipak drzne samovoljno objaviti vijest koju tvrtka na izdisaju nije spremna podijeliti s javnošću tada se ova eleganta brineta u Di  Capriovim poslovnim kombinacijama suvremene poslovne žene, ukomponirane sa aktualnim trendovskim detaljima, obraća uredniku „neposlušnog“ novinara. Ne znam na što je naviknuta, ali na sreću, uredniku Regionalnog tjednika novinari su još uvijek prioritet pred direktoricom Dežmarić Krofak.

Dežmarić Krofak je vjerojatno najlojalnija zaposlenica predsjednika uprave Zorana Košćeca. Mirnoga glasa, kao stara prijateljica koja vam povjerava da suprug i tajnica šuruju, nije teško povjerovati u „povjerljive informacije“ gospođe Krofak. Jednom ćete „ispovjednik“ biti vi, drugi put novinar Večernjaka. Jer, Dežmarić Krofak se „nikome ne bi štela zameriti“. Šteta je samo pa je Varaždin mali, a njene metode već su zastarjele i u Visokom.

Koliko je Varteks više uopće aktualna tema u Varaždinu dovoljno govori činjenica da smo direktorici donedavno korporativnih komunikacija,koja je dok  tvrtka propada napredovala do direktorice područja Trgovine, posvetili toliko prostora.

BANKARSKA OBEĆANJA  

Dakle, predviđeno je da ZABA i Varteks pripreme tekst Sporazuma o međusobnim odnosima za sve razlučne vjerovnike i dogovore dinamiku realizacije kredita. Zagreb su prije tog sastanka pohodili gradonačelnik Habuš, i župan Štromar kako bi lobirali u ZABA-i, ali ništa od obećanog im nije ispunjeno. Čak je i uglavnom optimistićan župan izjavio da – ako dogovor s bankama ne uspije Varteksu prijeti stečaj. Kazao je. Dogovora još nema, ali nema niti stečaja. Ispred ogromnog kompleksa preko puta stadiona nogometnog kluba koji nije bio sreće svoga imenjaka, pa je danas doslovno u nekoj od najnižih liga, još uvijek je svakog jutra parkirano stotine bicikala. Radnici su na svojim radnim mjestima. Od njih preko desetak tisuća ostalo je nešto preko dvije tisuće. Cijeli kompleks djeluje zapušteno pa ne čude spekulacije da je Varteks namjerno doveden do ruba u cilju jeftine prodaje zemljišta i izgradnje stambenog kompleksa, No, recesija i stanje na građevinskom tržištu pokvarili su dogovoreni plan pa je Varteks ostao kao „čardak ni na nebu ni na zemlji“.    

Novcem od kredita bi se isplatile zaostale plaće i otpremnine radnicima koji će biti proglašeni viškom – njih 400-tinjak prema planu predstečajne nagodbe – te nabavio potreban repromaterijal za nastavak proizvodnje.

Podsjetimo, Varteks nagodbom prolazi neočekivano dobro budući da će tvrtki sveukupno biti otpisano oko 70 posto dugovanja. Prema planu Ministarstva, država će nagodbom Varteksu otpisivati gotovo 200 milijuna kuna. Ostatak Varteksovog duga od 65 milijuna kuna namirit će nekretninama te dokapitalizacijom od 15 milijuna kuna. Zauzvrat će se zadovoljiti s 13,5 vlasništva nad tvrtkom čime će postati najveći pojedinačni dioničar poduzeća. Varteks je svojim planom, koji je odbijen, bio spreman ustupiti državi 25 posto.

Dakle, iako se problemi polako rješavaju, ništa nije gotovo. Sad sve ovisi o bankama koje su ujedno i najveći vjerovnici. Premda se predsjednik Uprave Zoran Košćec oslanja na banke kao na “gotovu stvar”, banke se od tog jednog ponedjeljka do danas nisu niti  jednom oglasile. Na pitanje Regionalnog tjednika ZABA-i o njihovu stavu, odgovor smo dobili isti dan. “Zaprimili smo vaš upit i u vezi s odgovorom bit ćete naknadno kontaktirani”, kratko su nam odgovorili iz Zagrebačke banke.

SVI ČEKAJU GODOTA

Čekali smo dalje. Idući „siguran“ datum bio je 18. rujna. Nikome nije jasno zašto kredit još nije realiziran. Sada je već sve manje onih koji uopće vjeruju u njegovu realizaciju. Istovremeno, Varteks ima posla, ali bez obećanog kredita neće ga moći odraditi. Jedan od velikih poslova koji bi mogli doći u pitanje je i angažman Varteksa na šivanju policijskih odora za Irak.

Navodno su, naime Iračani zainteresirani da pogon tvrtke Varteks za njih šiva policijske uniforme.U jednom su mjesecu tvrtku posjetili dva puta. Ono što je zanimljivo jest da su oba posjeta ostala daleko od očiju javnosti. Što dodatno čudi uzme li se u obzir da se Varteks pokušava spasiti predstečajnom nagodbom od propasti. Stoga bi svaka vijest o novim poslovima bila dobrodošla reklama za sve buduće potencijalne partnere. Osobito za banke koje firmi nikako da isplate obećani kredit za nastavak redovnog poslovanja.

Zdrava logika govori da bi onome kojega banke zavlače, vjerojatno ga smatrajući kreditno nesigurnim klijentom, bilo itekako u interesu da istim tim bankama i javnosti, analitičarima, ekonomistima… pokaže da nisu u pravu kad su „otpisali“ ovu tekstilnu tvrtku.
Isti scenarij uslijedio je kod oba posjeta. Poslovni partneri u Varaždin su stigli pod jakim osiguranjem u službenim džipovima. Istina, prvoga su puta mjere osiguranja bile puno jače te se krug tvornice čak pregledavao policijskim psima. Što i nije čudno jer je toga puta u Varteks došao i ministar unutarnjih poslova Iraka osobno.

Nešto prije četiri poslijepodne parkirani u neposrednoj blizini katedrale u Pavlinskoj ulici – u zoni zabrane parkiranja, četiri-pet crnih automobila i Zoran Košćec u društvu osoba arapskog podrijetla, plijenili su pažnju Varaždinaca. Upitali smo prvu osobu do nas, prosjedog čovjeka u kasnim četrdesetima, no vrlo „fit“, što se događa. Hladnokrvno nam je, ne skidajući pogled s društva pred automobilima, na dobrom njemačkom, ali s lošim akcentom rekao da ne razumije. Jedan, jedini komentar usputnih prolaznika bio je da Košćec vodi u obilazak potencijalne kupce varaždinske tvrtke. – Nije li malo neobično da se banke tako neozbiljno poigravaju s tako ozbiljnom stvari kao što je opstanak Varteksa, a što može biti riješeno preko noći odobravanjem kredita? – pitaju se upućeni.

KOŠĆEC IMA MENAĐERSKU PLAĆU

Jednoga jutra, prije otprilike dva mjeseca  smo saznali, a što nam j potvrdila i direktorica Dežmarić Krofak, da će se toga dana u Zagrebu održati sastanak ministra financija Slavka Linića sa predstavnicima ZABA-e. Jedina tema na dnevnom redu trebala je biti (ne)isplata kredita Varteksu. Predsjednik uprave Zoran Košćec valjda još nije niti stigao do Zagreba kada je iz Varteksa panično nazvano neka se vijest ne objavljuje. Jer da sastanka nema. Niti do danas nismo uspjeli saznati što se dogodilo.

Tako Varteks ostaje enigma i gospodarskim analitičarima i novinarima. Radnici više ništa niti ne pitaju.

Možda bi netko i žalio Zorana Košćeca da su mu je tata Košćec, koji iz sjene upravlja obiteljskim poslovima, dao da se uči na najtežemu poslu. Opstanku Varteksa. Kao kada dijete bacite u vodu pa neka propliva. Kad se ne bi znalo da Zoran Košćec uredno sebi, isplaćuje menadžersku plaću. Dok radnici u banku odlaze po plaću od dvije tisuće kuna Košćecu na račun sjedaju deseci tisuća kuna.

Ovakav scenarij, a još k tome ako je i zakonit, teško bi smislili i najjači gospodarski strućnjaci. Zoran Košćec to sigurno nije. Svi vjeruju da tata Košćec zna što radi. Jednako tako se sturćnjaci ne čude što banke, iako su na početku vjerovale u dobre namjere ( osobito kad je Zoran Košćec za kredit jamčio osobnom imovinom), ne žele sudjelovati u varaždinskoj igri.   

Varteks je političko poduzće

Svoje mišljenje o igrama u i oko Varteksa Regionalnom je tjedniku u intervjuu prije nekoliko mjeseci s nama je podijelio i ekonomski stučnjak, Damir Novotny. Objavljujemo dijelove, vezane uz Varteks.

Zašto propada Varteks?
Jer je bio previše povezan s politikom. Politika i biznis nikada ne mogu ići zajedno jer se uvijek rade kompromisi. Varteks je u privatizaciju krenuo na špekulativnim temeljima. Političari su bili dominantni. Ne smijemo zaboraviti sveprisutne lokalne političare.

Što sada?
Privatizacija Varteksa u tom kontekstu nije bila uspješna, a neće ni biti.

Ne vjerujete u predstečajnu nagodbu Varteksa?
Ne vjerujem. Vjerujem da je to početak kraja Varteksa. Varteksa kakvog poznajemo. Da su ovi menadžeri i ovi vlasnici imali razumijevanja o funkcioniranju tog biznisa, inače vrlo jakog u Europi, ovo se nikada ne bi događalo. Suprotno mišljenjima, biznis proizvodnje odjeće i obuće odlično „ide“. Zašto je Ivančica koja proizvodi obuću uspješna kompanija, a Varteks koji proizvodi odjeću nije?

Zašto?
Zato što se u Varteksu špekuliralo s nekretninama, a poslovni model nije se temeljio na razvoju poslovanja u proizvodnji odjeće. Bitnije je bilo kome će pripasti ovo ili ono zemljište, kome poslovni prostor u Zagrebu. Konkretno – tko će stvoriti profit u poslovanju Varteksovim nekretninama, a ne u razvoju osnovnog poslovanja. Pa u suknaru nitko nije godinama uložio lipu.

Nedavno je i zatvorena.
Kao mladi bankar radio sam na investiciji Levis’a u Marofu i sjećam se vrlo dobro tog projekta. Klijent mi je bio Varteks i zamišljali smo taj projekt kao jedan od najmodernijih tekstilnih pogona u ovom dijelu Europe. To je i bio. Mogli su proizvoditi bilo kakav jeans danas. Kakav god jeans proizvodite, on se prodaje. Umjesto toga, oni su ugasili proizvodnju.

Naravno da je svako radno mjesto bitno i ovo što ću reći je nepopularno. No Varteks je privatno poduzeće. Kako tumačite činjenicu da se toliko ulaže u spas privatnog poduzeća dok druge, društvene tvtrke propadaju iz dana u dan i nikome ništa?
To naravno nije privatno poduzeće. Privatno poduzeće donosi racionalne odluke, a Varteks je donosio cijeli niz iracionalnih odluka zbog nekog razloga. Dakle, ja takvo poduzeće ne mogu smatrati privatnim poduzećem.

Čiji je onda Varteks?
Politički. To dakle nije stvarno privatizirano poduzeće. Njega su privatizirali ljudi bliski politici. T

17 komentara

Uskoči u raspravu
 1. lujka 34
  #1 lujka 34 22 studenoga, 2013, 10:42

  Najveći problem Varteksa je Uprava za Zokijem na čelu.On je oličenje nesposobnosti i neznanja.Sada kada ste dobili taj kredit,a valjda jeste,poplačati će se dugovi prema radnicima ,dodatno potrošiti za otpuštanje još 400 radnika-dakle zatvoriti pogone u Ludbregu i Bednji i šta onda -tko će biti novi višak.Po Zokiju ste svi višak osim njega i njegove glasnogovornice Nine.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 21 studenoga, 2013, 15:15

  ima kredita i bit će ga samo se čeka potpis direktora habora i onda je to sto posto gotova stvar.navodno sam danas čula da je i on potpisao pa se sad čeka sazivanje presice i sve ide u javnost.samo zbog tog jednog potpisa ništa još nije izašlo u javnost.znači uskoro slijedi isplata.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. lidija
  #3 lidija 20 studenoga, 2013, 20:37

  zar to znači da još nije sve potpisano???
  dakle i dalje nema kredita?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 20 studenoga, 2013, 15:26

  kredit je riješen i odobren čak je i linić potpisao sporazum samo još habor da da svoj potpis na sporazum

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. lidija
  #5 lidija 18 studenoga, 2013, 20:32

  [quote name=”lujka 2″]Naravno da je sindikat loš, kad su sindikalci zaštičena vrsta -ne mogu biti proglašeni tehnološkim viškom,ne mogu dobiti otkaz,itd A vaša predsjednica sindikata se pokušava baviti politikom-ali neuspješno -izabrala je smiješnu stranku.Međutim član je Nadzornog odbora Varteksa,gdje glumi predstavnicu radnika,a ni jednom nije postavila suvislo pitanje na NO,zato jer o bisnisu nema pojma,a takvi trebaju Upravi kao glasačka mašinerija.Isto kao Marijan Mitrović,koji je predstavnik malih dioničara.Sve u svemu cirkus.[/quote]

  samo ispravak navoda…nije moja predstavnica na svu sreću

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. lidija
  #6 lidija 18 studenoga, 2013, 19:52

  [quote name=”Lujka”]U pravu si Lidija , kredit je potpisan i dobiven u ponedjeljak se bude sve čulo . Hvala vladi, hvala Zabi , a na Varteksu je sada da dokažu da mogu i da žele sve napraviti što je u njihovoj moći osim naravno uništiti sve šanse koje su dobili . Varteksovci samo naprijed ., a kupci i vi samo naprijed , sada dokažimo lojalnost Hrvatskim firmama[/quote]

  a odkud ti dokaz da je kredit potpisani? niti jedan medij nije ništa objavio vezano na tu temu, danas su navodno imali press konf. no u medijima ni riječi o Varteksu!?

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. lujka 2
  #7 lujka 2 18 studenoga, 2013, 14:35

  Naravno da je sindikat loš, kad su sindikalci zaštičena vrsta -ne mogu biti proglašeni tehnološkim viškom,ne mogu dobiti otkaz,itd A vaša predsjednica sindikata se pokušava baviti politikom-ali neuspješno -izabrala je smiješnu stranku.Međutim član je Nadzornog odbora Varteksa,gdje glumi predstavnicu radnika,a ni jednom nije postavila suvislo pitanje na NO,zato jer o bisnisu nema pojma,a takvi trebaju Upravi kao glasačka mašinerija.Isto kao Marijan Mitrović,koji je predstavnik malih dioničara.Sve u svemu cirkus.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. lujka
  #8 lujka 18 studenoga, 2013, 07:03

  E sad kad Varteks krene treba riješiti i te probleme , ako se opet pokaže da uprava nije za voditi varteks treba je smijeniti a menagere smanjiti na čim manji broj ali kvalitetnije . Ne može svaka šuša imati menagerski ugovor

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. lidija
  #9 lidija 16 studenoga, 2013, 19:04

  ako je tako onda mogu reći samo: Hvala Bogu i hvala na potpisanom kreditu.
  S druge strane pak, valjda se bude i u Varteksu nešto promjenilo jer u tom obimu sigurno ne mogu biti firma sa pozitivnim poslovanjem ako svake godine do sad stvaraju samo veći i veći dug. Meni je apsurd da navodno se planira zatvoriti proizvodne pogone, dakle proizvodnju, a da istovremeno menagera i režijaca u svakom čošku!

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Lujka
  #10 Lujka 16 studenoga, 2013, 11:20

  U pravu si Lidija , kredit je potpisan i dobiven u ponedjeljak se bude sve čulo . Hvala vladi, hvala Zabi , a na Varteksu je sada da dokažu da mogu i da žele sve napraviti što je u njihovoj moći osim naravno uništiti sve šanse koje su dobili . Varteksovci samo naprijed ., a kupci i vi samo naprijed , sada dokažimo lojalnost Hrvatskim firmama

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. lidija
  #11 lidija 15 studenoga, 2013, 20:27

  lujka 2 ti si potpuno u pravu!
  Pred sat vremena čula od jedne radnice da su im sindikalci rekli da je danas potpisani kredit, no iskreno ne vjerujem obzirom da niti jedan medij nije do sad potvrdio tu priču.
  Kod Varteksa nije problem samo Košćec nego i sindikat koji to u stvari nije, jer ne može nitko tvrditi da sindikat radi za radnika, malog čovjeka, a istovremeno mjesećno dobiva određenu svotu novaca od poslodavca, i priča ono što poslodavac ustvari želi!

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. lujka 2
  #12 lujka 2 15 studenoga, 2013, 09:21

  Lujka ,samo si djelomično u pravu.Naravno da je cilj spasitu 2000 radnih mjesta,li ova Uprava to ne radi,već sprema zatvaranje Ludbrega i Bednje proizvodne pogone sa cca 3-400 radnika.Tu je problem -lopovska Uprava na ćelu sa Koščecom želi sve uništiti kako bi došla do zemljišta na kojem još egzistira Varteks.Zato ZABA ne daje kredit jer im “sposobnost” pica majstora ne garantira povratak kredita.Jedino nova stručna i poštena Uprava može ali samo uz pomoć države i banaka spasiti poštene varteksove radnike.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Lujka
  #13 Lujka 14 studenoga, 2013, 14:00

  . Briga radnika što se gđa. Nikolina nekome zamjerila , što Koščec daje piceriju u najam ili nešto slično . Varteksov radnik već par mjeseci strpljivo čeka taj kredit i svakoj objavi o njegovom dolasku veseli se ko malo dijete , a ono ništa . Ovdje visi 2000 obitelji , pa pomnožite prosjek sa 3 člana , koliko je to gladnih usta . Oni žele da rade i zarađuju tu varteksovu crkavicu , i voljela bi da novinari rade u tom smijeru da potiču da varteks dobije taj toliko željeni kredit i da se spasi 2000 smrtnika , a oni će znati to cijeniti i svojim požrtvovnim radom kao i do sada, vratiti taj kredit , da li na čelu sa ovom upravom to je za varteksovca manje bitno . Varteksovom radniku ne treba kruha i igara, već posla da bi mogao imati kruha . Draga Zab-o odobri im više taj kredit , neka ljudi rade i žive , jer danas je najlakše uništiti nekoga , a teško je pružiti mu ruku pomoći i spasa.

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. stari varaždinac-2
  #14 stari varaždinac-2 13 studenoga, 2013, 18:15

  Kako je broj znakova ograničen , nastavljam sa komentarom.Najnovija vijest-koja dokazuje nesposobnost Zorana Koščeca tzv pica majstora-od prije nekoliko dana dao je u najam svoj restoran STARI ORAH mladom varaždinskom poduzetniku koji već ima nekoliko kioska sa brzom hranom.Optimisti bi rekli da Zoran sve svoje umne sposobnosti usmjerava samo na Varteks.A koja je prava istina zakljućite sami.

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. stari varaždinac
  #15 stari varaždinac 13 studenoga, 2013, 12:43

  Bravo za novinarku Regionalnog tjednika.Konačno da netko jasno kaže što se događa u Varteksu.Osobno sam, i prije stečajne nagodbe,kao reakciju na članke u Večernjem listu i Varaždinskim vijestima,napisao da Varteks neće dobiti traženi kredit,a koji traži od 12.2012.kada su radnici štrajkali.Osobno poznam dobro situaciju u Varteksu,i to je logično.ZABA je svoja potraživanja po kreditima zatvorila PRODAJOM VARTEKSOVE ROBNE KUĆE NA TRGU BANA JELAČIĆA-i to dosadašnjem podstanaru MILERU-na način da Varteks nije ni mogao sudjelovati u pregovorima oko prodaje.
  Toliko o Upravi Varteksa i Zoranu Koščecu -pica majstoru.
  Što se tiće gosp Nikoline Dežmarić Krofak-po struci turističkom vodiću-neka se nastavi ozbiljno baviti uzgojem ČEŠNJAKA,kojom djelatnošću se već dvije godine bavi u slobodno vrijeme,a njega ona u Varteksu ima i previše,jer se ne bavi dovođenjem kupaca,već zatvaranjem trgovina .

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. Hunter S. Thompson
  #16 Hunter S. Thompson 12 studenoga, 2013, 09:50

  Ajde konačno da je i netko stao kraljici komercijale na žulj….

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code