ZA IVICU PEPELKA NIJE BILO MJESTA U TV PRIJENOSU KRAPINSKOG FESTIVALA

ZA IVICU PEPELKA NIJE BILO MJESTA U TV PRIJENOSU KRAPINSKOG FESTIVALA

16. rujna, 2015.

Sveta-zemlja-Ivice-Pepelka-VIDEO
Prvi „kajkavac“ s platinastom pločom (nitko od njega dosad nije prodao više cd-a isključivo s kajkavskim skladbama). Ali, kao i na većini festivala, igraju se razne „igre i igrice“, pa su se i organizatori u Krapini i ove godine „zaigrali“ i na čuđenje mnogih, Pepelka nismo vidjeli na toj slavljeničkoj večeri, koju je prenosila i Hrvatska radiotelevizija (HRT), već se morao zadovoljiti pjevanjem na koncertu koji su samo slušali i gledali oni u dvorani

Napisao: Mladen Pavković

Jedan od najpoznatijih autora kajkavskih popevki, Ivica Pepelko, s iznimnim je uspjehom nastupao i na ovogodišnjem 50. Festivalu kajkavskih popevki u Krapini, a koji je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović. Pepelko je u tzv. večeri novih pjesama, izveo „Zagorci su od navek v Evrope“ za koju je napisao i glazbu i stihove.

Festivalske kuhinje

Međutim, iako je riječ o vrlo plodnom i kvalitetnom autoru, koji je dosad napisao čak oko 500 pjesama, koji je unazad petnaestak godina kontinuirano prisutan na ovom festivalu, na kojem je i pobjeđivao, njega su organizatori ove godine jednostavno „preskočili“ u završnoj večeri festivala, kad su razni izvođači izvodili neke od najpopularnijih skladbi. Tamo je bilo mjesta recimo i za neke pjevače koji samo njemu mogu zahvaliti dobar dio svog uspjeha na estradnoj sceni, ali ne i za njega koji se jedini može pohvaliti da je prvi „kajkavac“ s platinastom pločom (nitko od njega dosad nije prodao više cd-a isključivo s kajkavskim skladbama). Ali, kao i na većini festivala, igraju se razne „igre i igrice“, pa su se i organizatori u Krapini i ove godine „zaigrali“ i na čuđenje mnogih, Pepelka nismo vidjeli na toj slavljeničkoj večeri, koju je prenosila i Hrvatska radiotelevizija (HRT), već se morao zadovoljiti pjevanjem na koncertu koji su samo slušali i gledali oni u dvorani. Da apsurd bude veći neki su pjevali i na prvoj i drugoj večeri (čak i po nekoliko pjesama!), ali za ovog izvrsnog pjevača i skladatelja, za kojeg je čak i jedan Stjepan Mihaljinec svojedobno izjavio da su njegove pjesme „Veseli smo Zagorci“ i „Najlepši falačec“ među najboljim pjesmama Krapinskog festivala, na žalost, nije bilo mjesta kad – „tv snima“.
Pepelko nam je rekao da se tome uopće ne čudi, ali da će dobro razmisliti o svojim daljnjim sudjelovanjima na festivalima, jer tamo gdje se „kuha“, našalio se, neće biti njega! Stoga, poručio je, ovo je možda i zbogom „Krapini“ u kojoj je jedno vrijeme živio i radio.
No, kako bilo da bilo, ako Ivica Pepelko uistinu odustane od daljnjeg pojavljivanja na hrvatskim festivalima, bila bi to određena nepravda prema njegovoj uistinu brojnoj publici, među kojima su i hrvatski branitelji koji naprosto obožavaju „Rane devedesete“, pjesmu koja je u izvođenju ovog popularnog izvođača postala ne samo hit, nego i prava pravcata -„himna“.

Uspješna klarijera

U veljači prošle godine u svečanim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Ivica Pepelko obilježio je svojih 45 godina uspješne karijere. Sjajan koncert u kojem je Pepelko predstavio neke od svojih najznačajnijih pjesama iz bogate karijere bio je ispunjen prekrasnim popevkama, a oduševljena publika jedva je dozvolila da se koncert završi. Uz Pepelka su nastupili i ostali poznati kajkavski izvođači: Renata Kos, Gordana Ivanjek, Iva Ranogajec, Kajda, Kirijales, Fakini, Zagorski mušketiri, Bečari Zagorja, Vinski brati, Darko Berović, Franjo Šoštarić, Ivan Benc te glumac i pjevač Adam Končić koji je prisutne nasmijao duhovitim pričicama “OIB i Domaćija” koje je napisao Ivica Pepelko.
Ivica Pepelko ima oko 500 uglazbljenih pjesama koje je pisao za sebe, ali i druge izvođače kajkavskog narječja. Objavio je i zbirku pjesama “Kaj vu duši”, a zbog svojih brojnih koncerata od kojih su mnogi bili humanitarnog karaktera, zauzima poseban značaj u promicanju kajkavštine.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code