VUČIĆ U NOVOM POHODU NA GLINU MAKNUO IMOTSKU ULICU U BEOGRADU

VUČIĆ U NOVOM POHODU NA GLINU MAKNUO IMOTSKU ULICU U BEOGRADU

25. kolovoza, 2021.

 

Šef mirotvorne države naročitu pozornost posvećuje Baniji i nepravdi učinjenoj navodno jedinom preživjelom iz Gline 1941. Ljubanu Jednaku, koji je za agresije Srbije na Hrvatsku bio i beogradski sugrađanin i nedostojno pokopan na Novom groblju. Zauzeo se Vučić i za imenovanje Imotske ulice u “prestonici” imenom Ljubana Jednaka.

Priliku da osvijetli tihi i pošten lik svoga tasta, koji je pri  odlasku u Srbiju skupo prodao dvije kuće, dobio je davni petrinjski klaun Vukašin Zorić Mande, a potom i potrčko svojedobnoga partijskoga moćnika i Jugoslavena Borislava Mikelića

Piše: Karlo Hibner

Još tamo od kneževa Obrenovića, poznatih po izvozu svinja u zemljama Europe, Srbi su se željeli prikazivati kao nepobjedivi ratnici. Ali, od kosovskoga gubitničkoga boja i “taktičkoga povlačenja na Krf kroz Albaniju” ništa od vojnih trijumfa. Uz 26. obljetnicu hrvatskih bljeskovito-olujnih pobjede nad srbijanskim armijama u više uniformi svetosavske jna, arkanovaca, šešeljevaca i drugih terorističkih formacija nebeskoga naroda  huškač s Banovine, radikal i glasnogovornik ravnogorskog četničkoga pokreta, Aleksandar Vučić, izvršio je verbalni protuudar. Protuhrvatskim je mrziteljskim akcijama i parastosima “srpskoga sveta” nastojao skrenuti pozornost na “još uvijek prisutno ustaštvo u Hrvatskoj”. Dohvatio se opet “lepi Aca” (onaj blebetavi, nimalo lijepi Vulin s bosanske Manjače stavljen je na prigodničarsko čekanje) obljetnice “Oluje” koja zločinački još traje”. Riječ je o “goloruku srpskom civilnom narodu i nejači” stradalom u oslobodilačkoj akciji oružanih snaga Hrvatske. Navodno, čak 1185 osoba pravoslavne vjere smrtno stradalih, dok je na strani napadnutih i okupiranih Hrvata poginuo čak 30-ak tisuća branitelja i civila matične i susjedne države. Ove godine sve je počelo prvih dana kolovoza u zemunskom naselju Busijama, gdje je najprije održan lokalni parastos u crkvi sv. Ćirila i Metodija i komemoracija za navodnih 1566 glinskih ustaških žrtava u Prekopi i hramu Roždestva presvete Bogorodice 1941. Predsjednik Saveza Srba regije kordunaški Milidrag Linta spomenuo je tri zločina nad Srbima.

Lintine ratne prijetnje

Linta je rekao i “da je teško govoriti o trajnom miru i stabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije dok god hrvatski narod ne pokaže spremnost da se suoči sa, kako je rekao, svojom ustaškom, genocidnom i zločinačkom prošlošću.”

A potom sličnom skupu, uz govornika Aleksandra Vučića, nazoči desetak tisuća osoba. Tada šef mirotvorne države naročitu pozornost posvećuje Baniji i nepravdi učinjenoj navodno jedinom preživjelom iz Gline 1941. Ljubanu Jednaku, koji je za agresije Srbije na Hrvatsku bio i beogradski sugrađanin i nedostojno pokopan na Novom groblju. Zauzeo se Vučić i za imenovanje Imotske ulice u “prestonici” imenom Ljubana Jednaka.

Priliku da osvijetli tihi i pošten lik svoga tasta, koji je pri  odlasku u Srbiju skupo prodao dvije kuće, dobio je davni petrinjski klaun Vukašin Zorić Mande, a potom i potrčko svojedobnoga partijskoga moćnika i Jugoslavena Borislava Mikelića. Nekim slučajem srpskih i udbaških zasluga, rođeni Banijac iz Klasnića i Sedme banijske divizije postao je direktor Spomen-doma NOB-a na zrinskogorskom prijevoju Čavića brda, koji je za Domovinskoga rata postao najzloglasniji četnički zatvor za Hrvate…

Kapetan Dragan likuje u Subotici

Iako je Mande Zorić kraće vrijeme poslije izbijanja rata napustio Zagreb i boravio na tajnim šumskim lokacijama uredništva i štamparije “Srpske riječi” sao krajine, ubrzo se vratio civilnim zadaćama u anonimnosti Beograda. Među Hrvatima će taj svetosavski kameleon ostati zapamćen po ćiriličnom novinskom naslovu “Ustaši u mom stanu” iz 1991. Mislio je pritom na komitetske kvadrate u današnjoj Vukovarskoj ulici, dobivene zaslugom partijske novinarke Ruške Mance, u koje je privremeno smješten prognani Hrvat iz okupirana područja države.

Priliku da u medijima zahvali državniku sumnjivih kriminalnih i četničkih kvaliteta Vučiću u sjećanju na “otetu Glinu i Baniju” dobila je i Vukašin Mandina situirana supruga Dušanka, ali i unuk Ljubana Jednaka, Srđan Jednak. I dok Srbijom i dalje vlada prijetvorni bizantizam “srpskoga svijeta”, nekad većinska hrvatska Subotica ugostila je u svom središtu ured osuđena srpskog ratnog zločinca iz Golubića, Knina i Gline, Dragana Vasiljkovića…T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code