VUČIĆ: POMIRIT ĆEMO SE S HRVATIMA KAD-TAD

VUČIĆ: POMIRIT ĆEMO SE S HRVATIMA KAD-TAD

12. kolovoza, 2015.

tizer-1439240101-717591

Nikad neću odustati od ideje o zajedničkom danu sećanja na sve žrtve ratova s prostora bivše Jugoslavije. Ponosan sam na tu inicijativu i verujem da će se kad-tad, makar i za dve do tri godine, region pomiriti – odgovara za Kurir premijer Aleksandar Vučić svom hrvatskom kolegi Zoranu Milanoviću i kosovskom vicepremijeru Hašimu Tačiju, koji su bez razmišljanja odbili njegov predlog o uspostavljanju zajedničkog dana sećanja na sve žrtve ratova.

– Moja ideja o zajedničkom danu sećanja je proizvod razumevanja da u našem regionu svi imaju samo jedno oko, ono kojim gledaju na sopstveno stradanje. Drugo oko, kojim bi videli nešto drugo, uopšte ne postoji. Ni kod koga od nas. S druge strane, to jedno oko postoji i za plakanje. Mi plačemo samo na jedno oko, za svoje žrtve. Mislim na sve nas – i na Hrvate i Bošnjake i Srbe, na sve ostale. I upravo zato sam želeo da više ne stavljamo crni povez oko jednog oka, već da otvorimo oba, da priznamo da su se zločini dešavali na svim stranama, da poštujemo tuđe žrtve jednako koliko i svoje i da pokušamo da gledamo u budućnost. Da svoju politiku ne zasnivamo na mržnji i zatvaranju u nacionalne i šovinističke okvire, već da po svaku cenu obezbedimo zajednički život za sve nas. Da sprečimo u budućnosti bujanje takvih negativnih pojava koje smo imali prilike da vidimo prethodnih dana i nedelja – slikovito objašnjava premijer.

Da gledamo napred

Na pitanje ima li to uopšte svrhe, s obzirom na to da je hrvatski premijer Milanović sve odmah odbacio, kaže:

– Siguran sam da će to dati rezultat. Zato što je sve drugo što biste izabrali loše i za te zemlje i za ceo region.

Na pitanje zašto onda to Hrvati rade, Vučić kaže:

– Ja, vidite, ne želim da odgovaram ni Milanoviću ni Tačiju. Nijednu lošu reč neću reći. Čini mi se samo da nekad pojedini političari u regionu, baš kao i u našoj zemlji, od drveta ne vide šumu. Moja namera nije bila da kažem bilo kome koje će praznike slaviti, svako ima pravo na svoje praznike. Neki od tih praznika nama nisu po volji, ali nikad im se nismo mešali. Samo sam molio da u 365 dana imamo jedan zajednički dan. Da sve te žrtve na prostoru bivše Jugoslavije imaju jedan zajednički dan. Nije manje vredna bilo koja srpska žrtva od bošnjačke ili hrvatske. Niti su njihove manje vredne od naših. Da samo u tom danu, ako ne možemo u 365, pokušamo da otvorimo oba oka. I ako ne možemo sasvim realno, da pokušamo makar realnije i racionalnije to da sagledamo. Jer to će onda stvoriti novo poverenje među ljudima. I što je još važnije od toga, to će posle da spaja naše ljude i pravi našu ekonomije otvorenijom. To neće biti moguće bez toga. Bez tog mirovnog pristupa, mirovnih inicijativa o pomirenju. Naš je cilj da ekonomije sve više integrišemo.

Važna stabilnost

Na pitanje da li su i Hrvati toga svesni i zašto onda odbijaju inicijativu, te da li je razlog ljutnja zbog toga što mnogi Srbiju vide kao lidera u regionu, Vučić će:

– Ne verujem u to i ne mislim da je Srbija u ovom trenutku lider u regionu, ali i ne patim od toga, kao što su neki koji su bili ranije na vlasti u Srbiji, želeli sebe da predstave kao glavnog. Nemam takve želje, to me ne zanima. Zanima me da mi sačuvamo stabilnost, to nam je jedan od najvećih interesa. Ja se ne plašim naših teških mera jer znam da ćemo napraviti bolju ekonomiju. Plaši me upravo ta nestabilnost. Ali time moraju i Hrvati da se rukovode, jer isti problem mogu da imaju. Zato samo uveren da bi trebalo da još razmisle o ovoj inicijativi. Nije kasno ni za dve-tri godine da se o tome razmišlja na drugačiji način. I siguran sam da će se razmišljati na drugačiji način. 

Verujem u inicijativu

Potpuno sam uveren da će ova inicijativa ugledati svetlost dana i dobiti zeleno svetlo u regionu. Potrebno je da se strasti stišaju. Neću da odustanem. O tome ću javno da govorim. Ponosan sam na tu inicijativu i mislim da je to ozbiljna i odgovorna ideja, koja ne želi ničiji politički poraz, politički kraj i krah jedne zemlje i naroda, koja ne želi ni da širi optužbe. Samo želi da svi progledamo i da nam se svima stvori suza u oba oka, a ne samo u jednom.
IZVOR: www.kurir-info.rs T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code