VRDOLJAKAV SERIJAL O TITU DOČEKAN U ŠUTNJI I MUKU

VRDOLJAKAV SERIJAL O TITU DOČEKAN U ŠUTNJI I MUKU

24. srpnja, 2019.

 

Serija je jako važna i po tome što otkriva brojne masovne grobnice, ali i kako su pobjednici sudili nakon II svjetskog rata. Tada je sud bio –metak. Nije bilo pisanih i inih presuda, a još manje prava na žalbu. A ako je i toga bilo, kao u slučaju Stepinac, onda je to prvenstveno bio „pravni cirkus“. Ono o čemu je govorio Tito na jednom skupu odmah nakon II svjetskog rata u Varaždinu obistinilo se, a on je tada uz ostalo rekao: “Nikada više nećemo dozvoliti da se pojedinci koriste plodovima džinovske borbe naroda. Mi ćemo našu kuću provjetriti tako, da zauvijek nestane onog hrvatskog smrada, koji ne smije kužiti našu zajedničku kuću, slobodnu, federativnu Jugoslaviju

Napisao: Mladen Pavković

Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) ponovno se u 12 nastavaka prikazuje tv-serija „Tito“, hrvatskog redatelja Antuna Vrdoljaka. Iako je riječ o odličnoj dokumentarno-igranoj seriji, mediji su jer naprosto prešutjeli, iako ideu udarnom Prvom programu, odmah iza večernjeg središnjeg Dnevnika i iako prikazuje, što je iznimno važno, dokumentarno i igrano, jednog od za jedne jednog od deset najvećih svjetskih krvnika, a za druge poštenog, nekorumpiranog i hrabrog jugoslavenskog političara.

Vrijednost ovog projekta, kojeg slobodno možemo nazvati i “serijal-potjernica“, je i u činjenici što Vrdoljak prije svega prepušta riječ sudionicima događanja, povjesničarima, pravnicima i drugima, pa tako su svoj prostor dobili i lijevi i desni, i oni koji su za Tita i oni protiv njega. A sve te njihove iskaze, uz igrane, vjerno prate i dokumentarni snimci, tako da je autor kao malo tko svakom gledatelju ostavio prostor za razmišljanje ili zaključak.

Međutim, serija se emitira, ljudi je gledaju s velikim zanimanjem i u velikom broju, a nigdje ni rečenice o ovom projektu, koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Ne znamo je li seriju prate i oni u DORH-u ili Uskoku, jer u njoj se mogu naći brojni dokazi o ubijanju, klanju i protjerivanju, prije svih, nevinih Hrvata.

Sud je bio metak

Serija je jako važna i po tome što otkriva brojne masovne grobnice, ali i kako su pobjednici sudili nakon II svjetskog rata. Tada je sud bio –metak. Nije bilo pisanih i inih presuda, a još manje prava na žalbu. A ako je i toga bilo, kao u slučaju Stepinac, onda je to prvenstveno bio „pravni cirkus“.

Ono o čemu je govorio Tito na jednom skupu odmah nakon II svjetskog rata u Varaždinu obistinilo se, a on je tada uz ostalo rekao: “Nikada više nećemo dozvoliti da se pojedinci koriste plodovima džinovske borbe naroda. Mi ćemo našu kuću provjetriti tako, da zauvijek nestane onog hrvatskog smrada, koji ne smije kužiti našu zajedničku kuću, slobodnu, federativnu Jugoslaviju“, dok je potom još dodao da „Hrvatske bande više nema. Smještena je dva metra ispod zemlje, a neki još i dublje“.

O tome govori i dokumentarni serijal – „Tito“, (prvi put prikazan još 2010.) a koji zasad nije dobio ni jednu (da se malo našalimo) „zlatnu arenu“, kao što je autor nije dobio ni za svoj igrani film „General“ na nedavnom Pulskom filmskom festivalu!

Međutim, ova šutnja, ovaj muk, osobito od lijevih piskarala, ali i tzv. antifašista i raznih pupovaca, može značiti da su nespremni dočekali i ovaj trenutak prikazivanja, ali i da se ipak „nešto kuha“!

Tito će me doći glave“ – rekao je jednom Vrdoljak, a mi bismo dodali da je dirnuo u osinjak.

Izmišljena Dana Budisavljević

Nu, za ovaj serijal nije dobio otvorenu „šamarčinu“, kako se to kaže. Marginaliziraju ga i blate na druge, podmukle načine, inače dobro poznate iz udbaških vremena.

Što mislite da je na Pulskom filmskom festivalu njegov izvrstan film „General“, baš od tih koji se na ovaj ili onaj način prepoznaju i u ovom serijalu, dočekan tek samo tako na (četnički) nož? Naime, i slijepci vide da postoji određena „povezanost“ između „Tita“ i „Generala“. Pljuvanjem po „Generalu“ želi se umanjiti značaj ovog serijala, kao „to nije važno“, sad je kao najvažnije izmišljena priča o deset tisuća dječaka i djevojčica koji su „nestali“ u vrijeme II svjetskog rata iz dobro čuvanih ustaških logora.

Da nije smiješno, bilo bi žalosno. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 15 kolovoza, 2019, 11:52

  Odlično g, Vrdoljak,samo naprijed, gazite ove srbende.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. viti mule
  #2 viti mule 1 kolovoza, 2019, 13:59

  Da je bio čestit napisao bih tri istinite riči:TITO JE ZLOČINAC ! DRUGOVI MAGARCI “FRANO-MARXISTIČKI i ŠEŠELJ” KOJI SKAČU NA KOBILE I PRAVE MULE KAO POZNATI PROIZVOD SKJ-u, a ,ANTON TUN ZA NJIH SAMARE

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Imota
  #3 Imota 1 kolovoza, 2019, 07:05

  Vrdoljakovo sranje. Odabrao je tako loijpe Titove slike i na svim slikama je elegantan,nacifran, pravi goispodin drug.Zavštetak serijala je katzastrofa,a početak jad i bijeda. Koji je kurac tom Vrdoljaku da nije rekao ništa o Titu što ne znamo. Da se malo više potrudio i porazgovarao s nekim starcima i staricama, zavirio u moskovsku, londonsku i beogradsku vojnu i tajnu arhivu…ovako veliko ništa, koje je skupo plaćeno našim kunama.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. žrdina
  #4 žrdina 25 srpnja, 2019, 15:05

  Anticroati grčevito brane svoje vile u koje su
  uselili `45. njišući se u tifusarskim mudima svog ćaće.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 24 srpnja, 2019, 23:15

  Frano,jel ti čitaš što pišeš? Ovo je nadrkano, ovo nema blage veze s mozgom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. FRANO-MARXISTA
  #6 FRANO-MARXISTA 24 srpnja, 2019, 21:57

  ANTUN VRDOLJAK JE ,STEPINČEVSKI ALTAJSKO-MONGOLSKI ,POKRŠTENI BALIJA,

  NACI-STEPINNČEVSKI ČISTAČ TUĐAMAN –ŠUŠKOVE-KAPTOLSKE HRVATSKE IZ DEVEDESTIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA. ON JE PRAVO LJUDSKO STRAŠILO KOJI SE POKAZAO U SVOJ SVOJOJ FIZIČKOJ,DUHOVNOJ I PRAKTIČNOJ DJELATNOSTI DEVEDESTIH GODINA , KADA JE PROTJERIVAO,ONAKO ,STEPINČEVSKI,SVE DRUGE I DRUGAČIJE,U PRVOM REDU PO HRVATSKOJ TELEVIZIJI, A POSLIJE UDRŽEN SA JUROM RADIĆEM I TUĐAMANOVOM KATOLIČKOM FALANGOM PO OSTALIM DRUŠTVENIM INSTITUCIJAMA I PROIZVODNIM PODUZEĆIMA. I NITKO DO DANAS , OD SLUŽBENIH INSTITUCIJA ZA PROGON OVAKVIH ZLOČINAČKIH ČINA, NIJE PODUZEO NIŠTA.PA SE PITAM, KAO GRAĐANIN ,KAO LJUDSKO BIĆE NA STUPNJU SVIJESTI DRUGE DEKADE 21¸-VOG STOLJEĆA, A BITI SVJEDOK VREMENA O KOJEM GOVORIM I JAVNIH ČINA KOJE SPOMIONJEM, TKO JE OVAJ VRDOLJAK,STEPINČEVSKI –KLERIKANO-NACISTIČKI ČISTAČ TUĐMANOVE SATRAPIJE ,A DA NIJE ODGOVORAN ZA TA RATNA NEDJELA.
  PA GLE PARADOKSA ,TAJ ALTAJSKI ,STEPINČEVSKI BALIJA SE SPREMA DA NAM DO KRAJA ZAGORČI ONA NAŠA ANTIFAŠISTIČKA SJEĆANJA I USPOMENE NA STEPINČEVSKU –HOLOKAUSTSKU TIRANIJU ,SPREMA SE I JAVNO OBZNANAJUJE DA SNIMA FILM O TAKOZVANOM GENERALU TUĐMAN-KAPTOLSKE KRIŽARSKE FALANGE,KAPLARU KRIŽARSKE LEGIJE STRANACA, ILI KRIŽARU SVJETSKIH HORDI KOLONIJALNIH POROBLJVAČA I PLJAČKAŠA.

  PA OVOM ZATUCANOM ,KAPLARU,GOTOVINI, KRIŽARU ,KATOLIČKO-KLERIKALNE SVIJETI ,KOJA SE GANIJEZDI NA STUPNJU ČULNE IZVJESNOSTI ,TREBA ,OVAJ TRIBALNO-ANTROPIDNI ,ALTAJSKO-MONGOLSKI ,POKRŠTENI BALIJA,SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA ,VRDOLJAK, ZLOČINAČKI DUH POKRŠTENOG BALIJE,KOJI STOLUJE U OVOM ALTAJSKOM HAJDUKU,KLERIKALNO-NACISTIČKOG STEPINČEVSKOG ,ATAVIZMA,DA SVOJIM FILMOM UPEČATI USTAŠKO-STEPINČEVSKU REINKARNACIJU BOŽJE DRŽAVE NA OVIM ,NAŠIM ,SKORO OSLOBOĐENIM PROSTORIMA ,KADA SU AUTOHTONI SLAVENSKI ,HRVATSKI GRAĐANI ,S’PUŠKOM MORARILI SE OBRAČUNATI SA ZLOČINAČKIM,STEPINČEVSKIM, KRŠĆANSTVOM I NJEGOVIM ALTAJSKO-MONGOLASKIM RATRNIČKIM HORDAMA,SKORO POKRŠTENIM BALIJAMA,SA DINRASKIH OSOJA I PRISDOJA, KOJI SU STALNO U SLUŽBI ZLOČINAČKE KATOLIČKE CRKVE , A KOJI SU DEVEDESETIH GODINA POD PATRONATOM VATIKANA ,CIE ,SVETE ALIJANSE I NJEMAČKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE IZVRŠILI AGRESIJU NA SOCIJAISTIČKU REPUBLIKU HRVTASKU ,NAPRAVILI SLIČNE ILI ISTE ZLOČINE ONIM IZ VREMENA III -ĆEG REICHA ,SA STEPINČEVSKIM ALTAJSKO-MAONGOLSKIM,RATNIČKIM HORDAMA NAD HRVATSKIM GRAĐANIMA I PROSTOROM ,RUŠEĆI SAMOUPRAVNE DRUŠTVENE ODNOSE I SVU CIVILIZACIJSKU STEČEVINU , TEHNIKU I TEHNOLOGIJU, PLJAČKAJUĆI JU I DEVASTRIRAJUĆI JU.DANKE GENSCER,DANKE DEUTSCHLND,VIČU POTOMCI ALTAJSKO-RATNIČKIH HORDI,SVE STEPINČEVSKI POKRŠTENE BALIJE,KRVOLOČNIH KATOLIČKIH -KRIŽARSKIH NAGONA!!!¨!!.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code