VIJEĆE EU POKRENULO DEKLARACIJU O EPO

VIJEĆE EU POKRENULO DEKLARACIJU O EPO

30. lipnja, 2015.

Melita_Mulic_foto

SDP-ovi zastupnici u Saboru Republike Hrvatske, Melita Mulić i Gvozden Flego na inicijativu Pierre-Yves Le Borgn’, francuskog predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, pokrenuli su deklaraciju o nedavnim skandaloznim događanjima u Europskom patentnom uredu (EPO). Uz njih, tekst deklaracije potpisan je od strane 82 parlametarca, uključujući četiri do pet predstavnika glavnih političkih stranaka EU. Jedan od potpisnika deklaracije je i gospodin Josip Juratović, član njemačkog parlamenta.

Da podsjetimo, dana 17. veljače 2015. godine Prizivni sud u Haagu osudio je Europski patentni ured (EPO) tvrdeći da je njegov unutarnji sustav za rješavanja sporova doveo do narušavanja temeljnih prava sadržanih u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i Europske socijalne povelje. Sud je također naveo da se EPO ne može pozivati na ​​svoj imunitet, na način da ta međunarodna organizacija ne može postati mjesto s manje prava, zaklonjena svojim tzv. pravnim imunitetom. Povezano s time, u središtu tog političko-gospodarskog, ali i medijskog skandala koji posljednjih mjeseci puni stupce EU novina, našli su se predsjednik EPO-a, Francuz Benoît Battistelli i njegova desna ruka, magistar Željko Topić, nekadašnji ravnatelj DZIV-a Republike Hrvatske.

Spomenutom deklaracijom se poziva svih 38 država članica EPO, koje su ujedno sve članice Vijeća Europe, da privedu ovu pravosudnu situaciju kraju, te se poziva uprava EPO-a da postupi u skladu s odlukom Haškog suda za žalbe. T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code