VIDOŠEVIĆ IZ REMETINCA PREBAČEN U VRAPČE

VIDOŠEVIĆ IZ REMETINCA PREBAČEN U VRAPČE

20. ožujka, 2014.

 

 

vidosevic-ubio-nilskog-konja-i-lava-ili-su-to-lovacke-price-504x335-20140102-20140118101634-c8821eaefc2da7bf35b729c61c6ead55

Nakon pokušaja rezanja vena,  izgrebao si lice

 

Napisao: Franjo  Dobrović

Lovac na lavove, krokodile, slonove, polarne medvjede, mrke i polarne  vukove… teško podnosi boravak u Remetincu. Proteklih dana grebao se noktima  po licu i napravio si je opasne rane ,  pa su ga tajno prebacili na liječenje u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče.  Iz pouzdanih izvora doznali smo da je  nekoliko noći nije prenoćio u Remetincu nego u  Vrapču,  pod budnom paskom stručnog psihijatrijskog osoblja.

Prije nekoliko mjeseci,  neposredno nakon što je završio iza rešetaka pronio se glas kako je bivši dugogodišnji privredni drmator pokušao samoubojstvo režući si vene.  

Portal Oko iz Dubrovnika početkom godine je  pisao kako se u početku snašao u Remetincu, ali psihički lomovi su nastali kad je shvatio da njegov boravak iza rešetaka neće kratko trajati. Za vrijeme pretraživanja njegovih prostorija u HGK-u, odlazeći pod ruku s istražiteljima, svojim suradnicima rekao da se ne brinu jer će se on brzo vratiti. 

VJERA U MOČNE ZAŠTITNIKE 

Nadu u brzi povratak na slobodu Vidošević je vjerojatno temeljio na činjenici da je u aferu Remorker cijelu tu priču o velikom izvlačenju novac upleteno puno krupnih riba, koje bi ga, nadao se nesretni Nadan, trebali izbaviti van, kako i oni ne bi i oni otišli s njim iza rešetaka remetinečkog zatvora.
Poslovni krugovi su upoznati s činjenicom da je tijekom osamnaestogodišnjeg vođenja Komore, ali i u ostalim segmentima poslovne karijere, Vidošević sklapao velike poslove s mnogim tvrtkama i poduzetnicima. Donedavno besprijekornoj poslovnoj karijeri uvijek je postajala i politička podrška, još od ministarskih dana s početka 90-ih i Tuđmanove vladavine, pa sve do Milanovićeva kabineta. Taj optimizam Vidoševića je držao neko vrijeme, premda mu nije bilo ugodno slušati raznorazna vrijeđanja i pogrdna dobacivanja pritvorenika na njegov račun.
Preokret u njegovu ponašanju, i naglom padu optimizma, dogodio se, po tvrdnjama njegovih suradnika iz HGK-a, onoga trenutka kada je uhićen Zvonimir Radić, njegov prijatelj i blizak suradnik iz doba prodaje Dalmacijacementa.
Naime, brzo puštanje na slobodu poduzetnika Radića valjda je bio jasan signal pritvoreniku Nadanu da je njegov Zvone svojim iskazom zadovoljio istražitelje, te da nije bilo potrebe za njegovim zadržavanjem u zatvoru.
Podsjetimo, Radić je dao iskaz u trajanju od tri sata na okolnosti poslovanja njegove bivše tvrtke Piramida, u kojoj je nedavno kao direktor postavljen Vedran Vilović, bivši direktor Jadran kamena, nedavno nepravomoćno osuđen na 43 tisuće kuna kazne zbog neisplate plaća, odnosno povrede prava na rad. Inače, Radić je i član upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore, pa se pretpostavlja da je istražitelje zanimao poslovni odnos Piramide i HGK, odnosno izvlačenje novca.

VIDOŠEVIĆEVA KOLEKCIJA

A nakon što je Radićev odvjetnik Željko Gulišija novinarima izjavio kako je njegov klijent Zvonimir Radić ‘…sve je kazao pa su ga pustili’ Vidoševiću su vjerojatno potonule sve lađe u remetinečkoj ćeliji.
Je li se tada Nadan upitao ‘Zar i ti sine Zvone’, ostaje nepoznanica, ali njegovi suradnici iz HGK kažu da se njihov bivši šef navodno nakon toga slomio, najvjerojatnije shvativši težinu situacije u kojoj se našao.
Vidošević je, sve do Radićevog uhićenja, pa brzog puštanja na slobodu, vjerovao da bi se i ovaj put mogao izvući, kao što se izvukao oko prodaje Dalmacijacementa, što je bila prva velika privatizacijska afera u Hrvatskoj, te smanjenje kapitala društva kada je Državno odvjetništvo još prije desetak godina odlučilo da nema osnove za daljnje postupanje.
Vidošević se sigurno sjetio, provodeći besane noći u Remetincu, kako je punih 11 godina bio i na listi optuženika i za kriminal u Hajduku, no Državno odvjetništvo ga je uoči ponovnog dizanja optužnice izbrisalo. Za javnost je bilo veliko iznenađenje, a u Državnom odvjetništvu objašnjeno je da protiv Vidoševića nisu imali dovoljno dokaza.
Je li mu, dakle, nakon Radićeva puštanja na slobodu, postala jasna njegova stvarna pozicija u aferi Remorker, vjerojatno zna najbolje on sam. No, njegov navodni pokušaj podizanja ruke na sebe, tvrde upućeni, dogodio se u trenucima njegova totalnog sloma, premda kruže priče da se i tu radi o samo još jednoj predstavi prepredenog tajkuna, koji je tim činom želio izazvati samilost i prikazati se kao osoba od krvi i mesa, sa svim svojim manama i vrlinama, a ne nezajažljivi grabljivac materijalnih dobara koje je stekao sumnjivim poslovima i izvlačenjem velikih količina novca kao što je to otkrilo u aferi Remorker.
Vidošević je umjesto pokajanja pokušao primijeniti  „taktiku ludovanja“.  Za neke to nije ništa čudno, jer sama ideja postojanja podruma u koje ga je pohlepni Nadan utrpao više od 500 umjetničkih slika, 30 amfora, desetine povijesnih karata, kolekciju antičkog rimskog stakla, te sve to skupa ‘dekorirao’ s prepariranim muflonima i ostalim zvjerkama svoje lovačke karijere (čuveni polarni medvjed), doista je psihotično samo po sebi.

Portal Tjedno pola godine prije izbijanja poznate afere u HGK je objavio teklst kako je počeo lov na lovca na lavove, krokodile, slonove…. Napisali smo da je jedan od pravaca istražiteljima bio podatak da satova, slika io nekretnina ima kao Sanader. Za ostalo tada se saznalo kasnije. T

 

 

35 komentara

Uskoči u raspravu

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code