VIDOŠEVIĆ: HRVATSKA MORA RAZMIŠLJTI O UVOZU RADNE SNAGE

VIDOŠEVIĆ: HRVATSKA MORA RAZMIŠLJTI O UVOZU RADNE SNAGE

15. rujna, 2013.

nadanvidosevic-190209-DavorPongracic Cropix540

U Hrvatskoj gospodarskoj komori proteklih dana održan je okrugli stol s temom radno zakondavstvo i gospodarstvo koji je za cilj imao razmotriti utjecaj izmjena zakona na gospodarski rast i zapošljavanje.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je reformu mirovinskog sustava, te je najavio promjene u Zakonu o radu. Što se tiče mirovinskog sustava i najave da će se u mirovinu ići sa 67 godina, po riječima ministra to se teško može dogoditi prije 2030. godine jer do tada je na snazi prijelazni sustav za izjednačavanje muškaraca i žena.

-Ono što je bitno istaknuti da po novom s 41 godinom staža se može ići u punu mirovinu, a ne kao do sada plaćati penale. Jer ti su ljudi dali dosta sustavu i nema ih smisla kažnjavati. Također, ako firma otiđe u stečaj i dvije godine ne možete naći posao, onda će također radnici koji ispunjavaju uvjete moći u prijevremenu mirovinu bez kazni – rekao je Mrsić.

Predsjednik HGK-a Nadan Vidošević istaknuo je da je problem Hrvatske više od 30 posto nezaposlenih i umirovljenika, te sustav to teško može izdržati.
-Moramo razmisliti o imigracijskoj politici jer ćemo zbog natalitetne politike i upisnih kvota na fakultete morati uvesti radnu snagu. Hrvatskoj treba dva milijuna radnih mjesta, a teško ćemo sa vlastitim kadrom to moći napraviti – istaknuo je.
IZVOR:www.liderpress.hr T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code