VICMAHER RADE SOMBORSKI

VICMAHER RADE SOMBORSKI

14. lipnja, 2023.

 

Nije u našoj javnosti samo bivši dvostruki predsjednik RH i prijatelj Bore Jovića u predsjedništvu Jugoslavije, Stipe Mesić, po hitru kažnavanju poznati političko-financijski vicmaher.  Snivajući s Jožom Manolićem urotničke snove detuđmanizacije, u Australiji je pogubio milijunski dolarski ček inohrvata, “Zprecizirao izgubio se u onoj muvani!”, kazao je tada prostodušni Mesić. Nije, doduše, precizirao u kojoj i kakvoj muvani, ali je ostalo na tome.

Kad je riječ o sisačko-moslavačkom kraju, preciznije području grada Siska, ozbiljan konkurent znalcu istočnjačkog nanbudo sporta svakako je  77-godišnji Rade Mačkić. Rođen u pograničnom  selu nedaleko Sombora, stasiti, crnokosi i muževni Baranjac obreo se 1966. u sisačkom naselju Sela i njegove stoljećima stare barokne crkve sv. Marije Magdalene, odnosno sjedištu ratarsko – stočarskoga imanja  zagrebačke Nadbiskupije.  Iskušao se otada vojvođanski mladić u mnogim vrstama seljačkih i uslužnih poslova i uz njih naučio osnove zidarskoga zanata. U tim je poslovima – najčešće osepjeftinijim od ostalih i stoga konkurentnijih – zapamtio i tisuće viceva. Radio je tijekom minulih desetljeća kod stotina vlasnika obiteljskih kuća i pomoćnih objekata. Bili su to popodnevni, fuš poslovi kod kojih je pomoćno osoblje imalo posebne zadaće pravodobne izrade i dostave morta i betona. Tako je jednom novinaru iz naselja Zelenoga Brijega (i Radine tvrtke “Autoprometa”) žbukao unutrašnjost vikendice – lopatom. Zašto i kako? Jednostavno, zbog neravna zida…

Takav način rada, međutim, ostavio je posljedice na njegovo zdravlje i kondiciju, ali ne i na Radinoj sklonosti šali i dosjetkama. Nije stoga čudo što se oko njegova stola – za redovita odlaska u kafić “Tutto bene” i druženja sa poznanicima i prijateljima – okupljaju mnogi stanovnici Odre Sisačke, Staroga Pračna i Drenčine, Jazvenika, Stupna i Grede.

Brojno društvo za stolom duhovitoga, teško srčanog bolesnika Rade Mačkića, koji se za života snalazio i “među uštogljenim Švabama austrijske metropole Beča”, rado poslužuju snažni konobar Radiša, “oberica” Nikolina, Tanja, Jasmina,Tea i Anđelka.

Novu hrpu viceva Rade Mačkić ovih je dana donio iz Budimpešte, iz posjeta mađarskoj rodbini supruge dr. Jolande, radiologinje sisačke županijske bolnice dr. Ive Pedišića. S njima u društvu bila je za volanom i kći dr. Marina, specijalistkinja kardiologije u Rijeci iz austrijskoga Salzburga. (J.F.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code