VESNA BALENOVIĆ ZATRAŽILA PRIJEM KOD MINISTRA VEDRANA MORNARA

VESNA BALENOVIĆ ZATRAŽILA PRIJEM KOD MINISTRA VEDRANA MORNARA

4. srpnja, 2014.

 

VesnaBalenovic Index Custom

Predsjednica udruge „Zviždač“ Vesna Balenović  službenim putem zatražila prijem kod novog  ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. Vedrana Mornara.

-Prve izjave i prvi koraci koje je novoimenovani ministar Mornar poduzeo, plijene pozornost, jer su u mnogome u suštoj suprotnosti s praksom koju je do sada provodio bivši ministar dr. Željko Jovanović. To upravo u meni budi vjeru da će problemi koji su se množili za vrijeme Jovanovićevog mandata, uz otvoreni razgovor i razumijevanje s ministrom Mornarom biti riješeni- rekla je Vesna Balenović.

-Pamtimo Jovanovića, kao gorljivog Saborskog zastupnika i zagovornika borbe protiv kriminala i korupcije. Zviždači su od Jovanovića, kao ministra očekivali puno. Na žalost, dolaskom u izvršnu vlast, vrlo brzo je postao u cijelosti neprepoznatljiv i indiferentan prema nepravdi i kršenju ljudskih i radnih prava prosvjetnih djelatnika. Uzalud je od Jovanovića udruga „Zviždač“ tražila dosljednost, ali je nije dobila. Za mandata ministra Jovanovića prosvjetari su iznova degradirani i ostalo je dosta otvorenih predmeta kršenja radnih i ljudskih prava, kad su pojedinci bili kažnjavani ne samo zbog svoje stručnosti, dobrih namjera i svog poštenja, već i zbog svog otvoreno iskazanog domoljublja,tvrdi Balenović.

Balenović će kod ministra Mornara zatražiti pravdu, rehabilitaciju i satisfakciju za prosvjetne djelatnike, čije slučajeve ministar Jovanović, zahvaljujući Udruzi „Zviždač“ i kolektivnoj memoriji  nije uspio nagurati pod svoj tepih i prepustiti zaboravu.

-Podsjećam samo na četiri od brojnih slučajeva, koji su svaki za sebe zaintrigirali i podigli javnost na noge, ali za sad nisu riješeni na pravedan i human način. Boris Franić, kuhar Đačkog doma u Zadru upozorio je na milijunske štete zbog višestrukog preplaćivanja namirnica potrebnih za đački restoran. Odmah nakon ukazivanja na rastrošnost i kriminal, optuženi ravnatelj Mile Ivković dao mu je izvanredan otkaz. Kuhar Boris Franić još uvijek nije dobio satisfakciju, unatoč kaznenoj prijavi koju je protiv ravnatelja Ivkovića na Županijskom sudu u Zadru temeljem njegove dokumentacije pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u suradnji s zadarskom policijom. Zašto je ministarstvo dozvolilo da pošten čovjek završi trenutno na ulici i pati godinama, a osumnjičenik za kriminal uživa u svim ovlastima i privilegijama koje mu status ravnatelja daje? Koju poruku ministarstvo time šalje drugim ravnateljima i učesnicima javne nabave? Da mogu krasti do mile volje, da im se ništa dogoditi neće i da će stradati samo onaj tko pošteno misli i pošteno radi?

-Profesorica Marija Budimir, ravnateljica OŠ Siniša Glavašević iz Vukovara, upozorila je na političku korupciju, kad je bivši SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Szabo pokušao trgovati vijećničkim mandatima. Danas smo svjedoci sudskog epiloga tog slučaja i lokalnih izbora koji su rezultirali promjenom vodstva grada Vukovara. Zašto je ravnateljica Marija Budimir razriješena svoje funkcije i zašto je uopće morala zbog svog moralnog čina trpjeti? Zašto je ministarstvo dozvolilo da se zbog svojih političkih uvjerenja i korektnog političkog rada profesorica Budimir kažnjava na svom radnom mjestu? -pita Vesna Balenović.

Profesor Predrag Novković Mihalić iz Karlovca, upozoravao je na nelegalne darove poput laptopa ili skupih putovanja, koje su predstavnici nakladnika nudili pojedinim prosvjetarima, kako bi utjecali na odluku o izboru udžbenika, po kojima su djeca učila. Darovi nipošto nisu smjeli biti prevaga pri donošenju odluka o odabiru udžbenika. Zbog javno izrečene istine profesor Predrag Novković Mihalić bio je pod fizičkim prijetnjama, te je bio prinuđen dati otkaz. Sigurno radno mjesto u svom Gradu morao je zamijeniti povremenim poslovima u Korenici i Varaždinu pri čemu je svakodnevno putovao po 300 kilometara. Javno se osudila takva praksa, a jeli se tko u ministarstvu sjetio  profesora Predraga Novkovića Mihalića? Jeli mu tko pružio ruku, čestitao? Jeli tko pomogao da se ispravi nepravda prema tom profesoru?

Profesor Krešimir Mihajlović, ravnatelj OŠ Petar Zrinski iz Zagreba, na nepravedan način dobio je otkaz, samo zato što je početkom 2012. godine u školskom hodniku postavio slike hrvatske zastave, generala Ante Gotovine i generala Mladena Markača, s porukom Hrvatski mučenici – od pobjede, preko istine, do pravde. Na taj način iskazao je potporu generalima koji su se tada još nalazili u Haagu, te podučavao djecu istinskom domoljublju. Svoju vjeru i domoljublje platio je otkazom. Profesor Krešimir Mihajlović  domovinski rat nije kriminalizirao, niti je njegove junake locirao i transferirao, već im se klanjao i slavio ih. Očito da ministar dr. Željko Jovanović nije mislio isto!

Očekujem da ću uskoro dobiti poziv ministra Mornara, te da će uz mene primiti i zviždače, čije djelo mora biti primjer drugima. Očekujem da rehabilitacijom i potporom navedenih zviždača ministar Mornar potvrditi naš zajednički interes, a to je primarno izvrsnost u odgoju i obrazovanju, borba protiv kriminala i korupcije, te odgoj djece u vjeri i ljubavi prema domovini Hrvatskoj – rekla je Vesna Balenović.

  Predsjednica udruge „Zviždač“

Vesna Balenović T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code