VELIKI SUKOB TORCIDE S BBB-IMA U VUKOVARU

VELIKI SUKOB TORCIDE S BBB-IMA U VUKOVARU

11. rujna, 2017.

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 8. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

NK OSIJEK – HNK HAJDUK 2 : 1

Derbi 8.kola HT prve lige odigran je na Gradskom vrtu u Osijeku u subotu 9. rujna 2017. u 19 sati pred 8.500 gledatelja, među kojima je bilo preko 1.000 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), te oko 800 članova Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka). Nažalost, i ovom smo prilikom svjedočili neprimjerenom ponašanju navijačkih skupina, prije svega pripadnika Torcide, ali i Bad Blue Boysa (BBB).

Incidenti su započeli još prije početka susreta u Vukovaru i Vinkovcima, gdje je prije utakmice došlo do sukoba među pripadnicima navijačkih skupina Torcide i BBB.

Policija raspolaže snimkom iz koje je vidljivo da je u skukobu u Vukovaru sudjelovalo ukupno 40-tak osoba. Pojednici su bili nauružani bejzbol palicama, maskiranim kapuljačama i kapama. Policija je u sklopu obrade do sada privela 24 osobe – u Vukovaru 24, u Vinkovcima 6. Dvije osobe su potražile liječničku pomoć. No, ni tu nije bio kraj.

Prema zapisu delegata utakmice objavljenog u medijima 15-tak minuta prije početka susreta

skupina torcidaša počela je ljuljati kiosk za prodaju ulaznica nezadovoljna sporošću prodaje karata. Intervenirali su zaštitari od kojih je dvoje dobilo ozljede (jedna ženska osoba), a grupa od tridesetak splitskih huligana provalila je na sjevernu tribinu, tvrdi delegat.

U MUP-u kažu da im nitko, pa ni zaštitari, nije prijavio incident i ozljedu redara. Iz redarske službe također potvrđuju da nitko od njihovih zaposlenika nije ozlijeđen niti je zatražio liječničku pomoć. Privedena je samo jedna maloljetna osoba nad koja je se provodi obradia.

Sam susret navijači su pratili već uobičajenim dobacivanjem i skandiranjima. Torcida je na ovoj utakmici primijenila „Đapićev poučak“ istaknuvši veliku zastavu s obiljažjima Hrvatske oružane snaga (HOS-a) s natpisom „Za dom spremni“. Očito bliža im je bila poruka političara Đapića da nitko ne smije dirati taj naziv na Hosovim obilježjima, od poruke premijera Plenkovića da taj pozdrav smatra neprihvatljivim. Istakli su i plakat sa slikom Marka Skeje, lidera HOS-a.

Uz to Torcida je izvjesila više plakata s prekriženom glavom, ali naši promatrači nisu mogli identificirati čiji su to bili portreti.

Od službenih osoba nije bilo nikakvih reakcija.

U međuvremenu obje su se navijačke skupine „častile“ uobičajenom razmjenom uvreda. Kohorta je u 14. i 58. minuti skandirala „Tovarske pičke“, a Torcida uzvraćala s „Osječke pičke“ u 28., 29., 81., 90. minuti, te u sudačkoj nadoknadi (90.+). Kohorta u 15. i 90. minuti skandira „Gazi, gazi tovara“, a u 31. i 60. minuti „pjeva“ „Jebi se, jebi Splite…“..

Torcida se u 29.minuti sjetila Zdravka Mamića pa uzvikuje sucima „Jebo vas Mamić“, u 71-oj skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, da bi svoje verbelne ispade zaključili u 90. minuti skandiranjem „Cigani, Cigani“.

Na derbiju nije izostala ni uporaba pirotehnike. Počela je Torcida u 50. minuti aktiviranjem bljeskalica, zapaljena je dimna kutija, te aktivirana zapaljiva smjesa. U 61. minuti pale najprije 5 baklji, potom još 2, tri bacaju preko ograde na tartan prema zaštitarima, a upaljena je i jedna dimna kutija.

Kohorta je iz svog arsenala zapalila 4 do 5 bengalki, pa još dvije, a jedna je bačena na tartan. Službeni spiker je upozorio pripadnike obje skupine da ne upotrebljavaju pirotehnička sredstva.

GNK DINAMO- NK RUDEŠ 3:2

Utakmica GNK Dinamo – Rudeš održana je u Zagrebu 10. Rujna na stadionu u Maksimiru pred oko 2.100 gledatelja, od kojih oko 300 pripadnika navijačke skupine GNK DinamoBad Blue Boys (BBB).

I na ovoj utakmici BBB su se usmjerili na Zdravka Mamića i slali mu uvredljive i prijeteće poruke.

U 19. minuti skandiraju “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje”, te “Jebo vas Mamić” (45. minuta), a od 47-50 minute uzvikuju “Zdravko Mamić srpsko kopile…”. U tim trenucima pjevaju i “Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave”. Pri kraju susreta u 80-im minutama pale nekoliko bakljii i aktiviraju jedan topovski udar. Jedna baklja bačena je na teren. Slijedi u 84. minuti nova poruka Zdravku Mamiću “…nek ti baklja pokaže kako gorit ćeš vraže” , a u 86-oj slijedi opet “Mamiču Cigane, odlazi iz svetinje”.


HNK RIJEKA – NK CIBALIA 7 : 0

Utakmica HNK Rijeka – Cibalia održana je u Rijeci 9. Rujna na stadionu Rujevica pred 5.000 gledatelja, od kojih preko 1.000 članova Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), te 30-ak pripadnika Ultrasa (NK Cibalia), koji su uobičajeno bili smješteni u “kavez” za gostujuće navijače.

U 21. minuti zapaljene su 3 baklje na povišenom dijelu izvan tribina i ograde stadiona u počast tragično preminulom Darku Brkiću pripadniku navijačke skupine Armada.

U 21. minuti Armada započinje uzvicima “Purgeri, Tovari – napolje” uz nekoliko ponavljanja.

Armada u 57. minuti uzvikuje “Jebo te Mamić” i “HNS pederi, nogomet ste sjebali” što je popraćeno negodovanjem gledatelja s istočne i zapadne tribune. U 71. minuti zapaljen je stolac na sjevernoj tribini gdje su se nalazili pripadnici navijačke skupine Armada.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Robert David
    #1 Robert David 22 rujna, 2017, 12:29

    Zdravo,
    Jeste li razmatrali opcije za financiranje nove kupnje kuće, izgradnje, kredita za nekretnine, refinanciranja, konsolidacije duga, osobnih ili poslovnih ciljeva? Dobrodošli u budućnost! Financiranje lako s nama. Kontaktirajte nas dok nudimo našu financijsku uslugu uz nisku i povoljnu kamatnu stopu od 2% za zajmove s dugim i kratkim rokom. Zainteresirani kandidati trebaju nas kontaktirati za daljnje postupke stjecanja zajma putem ([email protected])

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code