VELIKE AMBICIJE MREŽE TV

VELIKE AMBICIJE MREŽE TV

16. rujna, 2012.

 

201555Lokalna TV Net iz Kutine oživljava hrvatsko novinarstvo

Piše: Jasna Babić

Moriz von Seefred, 38-godišnjak u naponu bioloških potencijala, preuzeo je  funkciju direktora  u tjedniku Nacional odlukom svoga oca, predstavnika zadnjega vlasnika nakon ubojstva Ive Pukanića. Prije toga, tata je svome sinu na  upravljanje povjerio nekakvom švicarsku farmu svinja,  koja je propala u godini-dvije. Kao drugu šansu,   Moriz von Seegfred dobio je, eto, zadaću da vlada ovdašnjim tjednikom, značajnom za povijest  domaćega novinarstva,  usto solidno pozicioniranom na tržištu.

Nikada nije naučio jezik, gnušao se osobnih kontakata s lokalnim  domorocima, odbijajući čak svako poznanstvo na Markovom trgu. Kada je postalo jasno da Nacional  ponavlja sudbinu svinjske farme,  njegov otac, pred članovima redakcije, sinu je postavio  pitanje s pedagoškim cinizmom: „Jesi li svjestan da bi dobio otkaz da nisi moj sin?“  Ali plava krv nije voda. Zato ne treba sumnjati da će sin dobijati nove šanse  za menadžersku poziciju dokgod je tata  biološki živ.    

STOJEDINICA BEZ POLITIČKIH TEMA    

Epizoda oslikava internu generacijsku dramu  jedne švicarske obitelji, zakićene titulom njemačkih aristokrata, koji su za uvijek ostali u bliskim vezama s preostalim Habsburgovcima. Ali se posljedice te drame nisu  izlile  u njihovu zavičajnu kloaku, nego na hrvatski teren, rezerviran za duhovni, politički, idejni i upravljački otpad. Kao sitni simptom, priča je značajna za svekoliku hrvatsku  medijsko-političku scenu:  da uzroci njezinoga ubrzanoga  odumiranja nastaju negdje drugdje, uostalom, kao i vladajuće figure na Markovom trgu.

 Na isti način,  uzroke nestanaka Vjesnika i Foruma, najavu likivdacije Poslovnoga dnevnika, eliminaciju političkih tema iz programa zagrebačke „stojedinice“ valja tražiti po  kulaoarima europske poduzetničke neposobnosti koja je promovirana u  ideal hrvatske političke birokracije. 

KORUPCIJSKO SMEĆE    

Zanimljive su ambicije male komercijalne televizije NeT, koja je

ovoga proljeća  iz privatnoga  fundusa spitskoga gradonačelnika  Željka Keruma kupila TV-Dalmaciju. U tom trenutku puno lakše se vidjela propast jednoga privatno-posjedničkoga carstva nego  planovi  kupca.  Tek sada, nad serijom medijskih razvalina  možemo biti sigurni: riječ je o   dalekosežnijim  ambicija TV-kuće koja je svoj život započela u  Kutini 1996., bez većih ambicija. No,  recentna  faza situacije koja je, mic po mic,  modelirana od  završetka rata, regionalni poslovni rezon naprosto tjera na novu strategiju. Prestali su, naime, zadnji metri  prostora koji  još nije kontanimiran uvezenim korporacijskim  smećem;  u Hrvatsku dolazi sve agresivnije, kako se smanjuje kupovna moć europskih potrošača: ili će se mala TV-kuća u njemu ugušiti ili će se pokrenuti prema vlastitom prostornom i temetakom širenju.

   „Mreža tv je zajednički projekt umreženja  NeT-a i Televizije Dalmacija i to je naš odgovor u borbi protiv recesije i konkurencije“, izjavljuje Zoran Kovačić, direktor NeT-a, odnosno najnovije Mreže TV, koja ovih dana kreće u veliku pustolovinu. Pustolovina se sastiji, pak, u planu izokretanja  vladajuća tendencija: dok je Markov trg stvorio savršene  uvjete da  politički mediji  služe potrošačkom sljepilu nacije,  koja se upravo koprca u porezima i kamatama,  Zoran Kovačić najavljuje tranziciju svoje komercijalne televizije u politički-proizvodni alat.

TUPAVA I ŽUTA ZABAVA    

„No prije svega Mreža TV je potreba da se hrvatskom gledateljstvu prestane servirati tupava i žuta zabava kakvu serviraju pojedine tv kuće te da se uhvatimo u koštac sa stvarnim problemima i tjeskobama prosječnog hrvatskog gledatelja. Mreža TV  je prva vlasnički povezana mreža televizija koja ne pretendira da bude broj jedan po gledanosti u RH ali pretendira da bude televizija kojoj će gledatelji najviše vjerovati“, kaže Kovačić, računajući na presotalu zdravu pamet auditorija u Dalamciji i dijelu hrvatskoga kontinenta.

Što se tiče novinara, tu je presotalo malo zdrave pameti. Dok  na kocki nisu više njihove plaće, nego opsatanak donedavno časne profesije, oni raspravljaju čiji je izdavač  manji korporacijski  lopov, tko je lijevi, tko desni. HND šuti, brinući za socijalne statuse sve brojenih novinara koji dobivaju otkaze. Na Markovom Trgu presretni su kada dobiju minute javne TV za svoje  kampanje mjerenja krvnoga tlaka i cjepljenja protiv izmišljenih infekcija.

Posve zasluženo, novinari i političari danas dijele istovjetni  prezir javnosti.

 Hoće li zamisao Mreže – TV nešto u tome izmijeniti? Da doživimo taj čudesan trenutak,  ideje bi se trebala dogoditi prije nego se s Markovoga trga  instaliraju kakve  zakonske restrikcija ili prije nego se ukaže korporacijska ponuda koju njezini vlasnici neće moći odbiti. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code