VELIKA PLJAČKA DALMACIJE NA PLINOFIKACIJI

VELIKA PLJAČKA DALMACIJE NA PLINOFIKACIJI

6. svibnja, 2014.

 

 

EVN Custom

Podvala teška 450 milijuna eura

 

Napisao: Darko Petričić

Najveća pljačka u Hrvatskoj na javnim radovima, ukoliko će nadležne državne institucije ostati indiferentne, izvršit će se na poslovima plinofikaciji Dalmacije. Bivši predsjednik Skupštine Zadarske županije Stanko Zrilić već je u nekoliko navrata putem medija upozorio javnost da bi razmjeri štete koju će platiti građani triju dalmatinskih županija biti veći od 450 milijuna eura zbog namještanja najnepovoljnijem ponuđaču – izvođaču, koji je na kraju pobijedio na natječaju. Iako su i prije bili poznati slučajevi kada bi najskuplji izvođači dobili poslove, bez obzira na jeftiniju konkurenciju, na plinofikaciji zadarske županije može se konkretno vidjeti kao se poslovi mogu namjestiti odabranim tvrtkama.

POBJEĐUJE NAJSKUPLJI

U plinofikaciji Zadarske županije pobijedila je tvrtka EVN koja je od najpovoljnijeg ponuđača bila skuplja čak 13 puta tvrdi Stanko Zrilić, bivši zamjenik zadarskog župana i tadašnji predsjednik zadarske Županijske skupštine. Za pogodovanje tvrtki, koja se od najnepovoljnije pretvorila u najpovoljniju, optužuje župana Stipu Zrilića, koji je odgovoran  za štetu koju će tijekom 30 godina trpjeti građani Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

–Prema mojoj procjeni, računajući na potencijalni broj priključaka u sve tri županije kroz 30 godina, razlika u cijeni između najjeftinijega ponuđača, talijanske Gruppo Societa Gas Rimini, i EVN-a iznosila bi ukupno između 450 i 480 milijuna eura – tvrdio je  Stanko Zrilić u jednoj izjavi za Večernji list i nastavlja:

No, bez obzira na sve otpore i nelogičnosti, ipak je izabran najskuplji ponuđač.

KRONOLOGIJA PODVALE

Kronologiju podvale „teške“ preko 450 milijuna eura objasnio je Stanko Zrilić koji ovaj slučaj prati od samog početka i pozna sve detalje i protuzakonitosti koje su ga pratile. Dakle,

2008. godine bio je raspisan međunarodni natječaj na kojeg su se javile tri strane tvrtke – jedna iz Francuske, druga iz Italije i treća iz Austrije; te 5 tvrtki iz Hrvatske. Natječaj je obrađivalo povjerenstvo koje je imalo 5 članova. Predsjednik povjerenstva bio je iz Zadarske županije – Olivio Meštrović, dok su ostali članovi povjerenstva dolazili iz najvećih gradova Zadarske županije, koje se u prvoj fazi trebala plinoficirati. To su bili predstavnici Zadra (Magaš), Benkovca (Knel) i Biograda te predstavnik instituta Hrvoje Požar. Predstavnici gradova u povjerenstvu, zanimljivo je spomenuti, svi su bili članovi HDZ-a. Povjerenstvo je pregledalo svu natječajnu dokumentaciju, i utvrdili su da svi ponuđači, njih 8, ispunjavaju uvjete raspisanog natječaja. Sada je trebalo samo odabrati najpovoljnijeg. Kako cijenu plina, kao energenta, određuje država trebalo samo odrediti ponuđača prema cijeni priključka za kućanstva, obrtnike i industrijske korisnike. Očekivalo se da će kriterij najpovoljnijeg priključka biti odlučujući kriterij, no nije bili tako.

Povjerenstvo je utvrdilo da je talijanski ponuđač imao od 5 do 13 puta jeftiniju ponudu od najskupljeg, austrijskog ponuđača – tvrtke EVN. I upravo je župan Zadarske županije Stipe Zrilić forsirao da se prihvati ova najskuplja, EVN-ova ponuda! Kompletno Povjerenstvo je odbilo županov prijedlog da se odabere najskuplji ponuđač. Reakcija župana, na odbijanje njegovog prijedloga, bila je smjena kompletnog povjerenstva koje je odlučivalo o natječaju, i taj prijedlog uputio je županijskoj Skupštini. Istovremeno, s tim prijedlogom odredio je članove novog povjerenstva koje je trebalo prihvatiti najskupljeg ponuđača – izvođača. Skupštini je čak dostavio njihova imena i prezimena, i prijedlog je prihvaćen.

U međuvremenu župan Stipe Zrilić radio je pritisak na predsjednika povjerenstva kako bi prihvatio najskuplju ponudu, o čemu se predsjednik povjerenstva požalio i Stanku Zriliću kao predsjedniku županijske Skupštine. Stanko Zrilić kaže:

–Predsjednik povjerenstva Olivio Meštrović tražio je od mene zaštitu jer mu je župan prijetio otkazom ako ne potpiše da posao ide EVN-u još na prvom natječaju.

POSLUŠNO POVJERENSTVO

Kada je odabrano drugo povjerenstvo, župan je za njih organizirao izlet u Austriju i Italiju, kako bi članovi povjerenstva “imali više informacija o ponuđačima”. Članovi povjerenstva nisu tom prilikom raspravljali o najpovoljnijim ponudama, već su trošili županijski novac i provodili se na izletu po inozemstvu. Na kraju puta, članovi povjerenstva zaključili su da tvrtka EVN ima veću i ljepšu upravnu zgradu – i to je bio jedini kriterij da na natječaju pobijedi najskuplji ponuđač! Nakon izabranog novog povjerenstva koje je prihvatilo najskuplju ponudu, trebalo je još samo izvršiti pritisak na Stanka Zrilića, kao predsjednika Skupštine, koji je trebao potpisati i odobriti odluku povjerenstva o najskupljem izvođaču. Predsjednik Skupštine bio je u tom trenutku ključna osoba jer bez njegovog potpisa odluka povjerenstva ne bi bila pravovaljana. Osim toga, njegovo protivljenje povjerenstvu moglo je izazvati neugodnu medijsku aferu oko plinofikacije. Stanka Zrilića tada obilaze brojni županovi izaslanici, njih 5 – 6, i nagovaraju ga da potpiše tu odluku, ali on odbija, pa ga na kraju, na sastanak u svoj ured poziva sam župan Stipe Zrilić. Na tom sastanku Stanku predlaže da potpiše odluku o najskupljem ponuđaču plinofikacije, a istovremeno može napisati koliko milijuna hoće za tu uslugu! Rekao mu je da ima para za sve. Stanko Zrilić odbija tu ponudu uz obrazloženje da je to pljačka hrvatske sirotinje i odlazi iz njegovog ureda.

Nakon te blamaže s potkupljivanjem predsjednika Skupštine, Stipe Zrilić mijenja strategiju i na sljedećoj sjednici županijske Skupštine na dnevni red stavlja prijedlog o poništenju natječaja za plinofikaciju bez ikakvog opravdanja i obrazloženja, jer je taj natječaj bio potpuno ispravan i korektan. To poništenje natječaja bilo je potpuno protuzakonito. Istovremeno raspisuje novi – stari natječaj za plinofikaciju. Županijska skupština taj njegov prijedlog prihvaća. Na novi, ponovljeni natječaj javlja se samo jedna tvrtka i to ona koja nije prošla na prethodnom zbog previsoke cijene – EVN. Druge tvrtke se nisu javile zbog neozbiljnosti i neposlovnosti Zadarske županije. Zbog ovakvog poslovnog skandala čak je talijanski veleposlanik protestirao kod hrvatske Vlade zbog sumnje u korektnost natječaja plinofikacije.

PREVARA S BESPLATNIM PLINSKIM PRIKLJUČCIMA

Na ponovljenom natječaju tvrtka EVN mijenja ponudu i nudi priključke za domaćinstva, obrtnike i industriju za 0 kuna! Očito je takvom ponudom tvrtka odlučila imati najmanju cijenu priključka ukoliko bi konkurencija izašla s jeftinijim ponudama od prethodnih, a troškovi plinofikacije bi se pokrili prodajom plina potrošačima. Nakon nekoliko dana, dolazi od EVN-a novi prijedlog da će se priključci potrošačima naknadno rješavati posebnim ugovorom. Taj ugovor kasnije je proglašen poslovnom tajnom. Konačno, krajem 2009. godine, Skupština odabire koncesionara za plinofikaciju – tvrtku EVN koja se obavezuje da će njezini plinski priključci za sve potrošače biti besplatni. Međutim, nakon 3,5 godina mijenjaju se uvjeti i počinje naplaćivanje plinskih priključaka. Cijena priključaka određena je, spomenutim tajnim ugovorom, za građane 7.000 kuna, za obrtnike 14.000 kuna i za industriju 21.000  kuna. Istovremeno, i cijena plina ovog koncesionara postaje skuplja od plina kojeg imaju ostali potrošači u Hrvatskoj i konačno, slijedi i treća podvala i prevara građana zadarske županije, a to je da ova županija treba nakon isteka koncesijskog ugovora od 30 godina, koncesionaru – tvrtki EVN isplatiti iznos od 7 milijuna eura! Ostale dvije županije: Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska neće trebati platiti ništa.

Zbog protuzakonitih i kriminalnih radnji na poslovima plinofikacije Dalmacije, upućena je prije godinu dana prijava USKOK-u od kojeg se očekuje pokretanje istrage i u konačnici raskid ovog štetnog koncesijskog ugovora.T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Nisam znao?
  #1 Nisam znao? 8 svibnja, 2014, 13:45

  Što je ovaj mali pinokio od novinara radio u Zadru prije objavljivanja teksta na ovom portalu? Slučajnost? Teško!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. gost
  #2 gost 7 svibnja, 2014, 09:58

  Smeće obično! S kim je samo djelio novac?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. bura
  #3 bura 6 svibnja, 2014, 17:36

  Zrile sigurno to nije mogao popaliti sam!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. jedan
  #4 jedan 6 svibnja, 2014, 07:19

  Baš me zanima kako će župan Stipe Zrilić pogledati sugrađanima u oči kada vide kako ih je nasamario i opljačkao. Dok je takvih kao što je plinski župan, sudovi neće ostati bez posla.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code