HRIBAR NOVAC ZA FILM DAO KĆERI VESNE PUSIĆ

HRIBAR NOVAC ZA FILM DAO KĆERI VESNE PUSIĆ

21. prosinca, 2013.

 

 

60887610 Custom

Pismo filmskih djelatnika razotkriva koruptivnu mrežu u HAVC-u 

 

Priredio: Dražen Stjepandić

Prije dva dana dobili smo još jedno pismo od filmskih djelatnika. Pismo pokazuje kako se u Hrvatskoj snimaju filmovi. Pismo je odličan vodić za glumce, redatelje,filmske producente i mi se nadamo istražitelje DORH-a i Uskoka. Donosimo ga u  bez ikakvih inervencija:

“Ovo je ekskluziva, nikome ovo još nismo slali. Ne možemo se javno predstaviti, jer nam inače prijeti otkaz. Vi ne možete ni zamisliti koliko je Hrvoje Hribar moćan uz podršku Andree Zlatar i Vesne Pusić. Sada već i vrapci na grani znaju da je nešto trulo ”U državi HAVC-u”. Hrvoje Hribar i dalje uz potporu Vijeća HAVC-a (ljudi koje je sve namirio na prošlim natječajima, a nekolicinu će namiriti na novom) ide u nove kriminale. Naime, Hrvoje i ”plaćenici” već tjednima smišljaju kako namjestiti novi natječaj. Dogovorili su se, tako da bude otvoren cijele godine, a Hrvoje sam sve odobrava kad mu neki prijatelj osjeti umjetničku potrebu za milijunima. Ne vjerujete? Uzmite transkript zadnje sjednice Audiovizualnog vijeća HAVC-a. Zaboravite natječaje, zaboravite išta po zakonu, jer tu je HAVC. Zašto najljući protivnik Hrvoja Hribara, Dean Šoša, odjednom postaje njegov najbolji prijatelj i osoba koja po novom sjedi u Vijeću HAVC-a. Zato jer je Šoša preko Hribarove najbolje prijateljice Andree Zlatar dobio funkciju na HRT-u, koju sad na sve moguće načine želi sačuvati. Usluga za uslugu, u ovom slučaju blokirati sve HRT priloge protiv HAVC-a. Zašto nigdje popis Vijeća HAVC-a nije javno prezentiran? Zašto je HAVC zaštićen više nego Sibirski medvjed?

 

NAKON SNIMANJA NOVAC ZA RAZVIJANJE PROJEKTA

Vratimo se na novi ”natječaj” HAVC-a za financiranje novih dugometražnih igranih filmova, čiju rezultati će se znati krajem prosinca. Cijeli natječaj je zapravo farsa i dijeljenje milijuna između Hribara i 5 producentskih kuća: Kinorama (Ankica Jurić Tilić je donedavno sjedila u Vijeću HAVC-a), Maxima film (Maximin ”kućni redatelj” Ognjen Sviličić je donedavno sjedio u komisiji HAVC-a, Živa produkcije (Leon Lučev), Propeler film (Boris T. Matić) i Studio Dim (Kulenović Gudan sjedi u Upravnom Odboru HAVC-a.Kinorama i producentica Ankica Jurić Tilić, je trenutno najskandaloznija i najkriminalnija hrvatska producentica. Preko Milanovića i muža, urednika na HRT-u, stigla je do 20 milijunske serije na HRT-u (“Nedjeljom ujutro, subotom navečer”), http://www.index.hr/vijesti/clanak/milanovicev-macek-zinka-bardic-uhvacena-u-lazima/685267.aspx http://www.poslovni.hr/hrvatska/matanicu-u-pet-godina-dali-92-a-schmidtu-88-milijuna-kuna-236925 Kinorama film, tj. Ankica Jurić Tilić je sudionik prevare HAVC-a, skupa s Hrvojem Hribarom, s kojim je podijelila novce, kad je od HAVC-a 2010. za poticanje razvoja projekta filma ”Koko i duhovi” dobila 175 000 kn, za koji su već 2008. dobili sredstva za d ebitantski dugometražni film u iznosu od 2.200.000,00 kn. Kako je za film koji je već odobren naknadno dobiti sredstva razvoj projekta?! Ista priča se ponovila s Dim produkcijom i Igorom Mirkovićem, velikim Hribarovim miljenicima preko kojeg lobira za filmove svojih prijatelja na Motovun film festivalu. Igor Mirković je za film “Noćni brodovi” 2008. godine za produkciju dobio 1.800.000,00 kn, da bi također naknadno, 2010. dobio 175 000 za poticanje razvoja projekta. Ankica Jurić Tilić i Kinorama su dobili u travnju 2013. 110 000 kn za kratki igrani film Ivana Veljače, mlađeg brata Jelene Veljače, koji u životu nikad ništa nije snimio?! Pa neka se igra sa 110 00 kn poreznih obveznika! Još jedna nebuloza, ovaj put u kratkometažnoj kategoriji.Po uputama Studija Dim i Igora Mirkovića, i Kinorame (Ankice Jurić Tilić) Hribar je za Umjetničku savjetnicu za kratkometražni igrani film postavio Jelenu Paljan, apsolutno anonimnu dramaturginju, čija se cjelokupna filmska biografija svodi na ”koscenaristica serije “Nedjeljom ujutro, subotom navečer” i dokumentarca “Sevdah”. Sramotno je da će se “službeni rezultati” znati tek krajem prosinca s obzirom na zakonskih 90 dana od zatvaranja natječaja, iako više neće ni biti potrebe da ga se raspisuje, a već se znaju apsolutno svi dobitnici tog natječaja. Štoviše, već se od ljeta slažu filmske ekipe po “pobjedničkim scenarijima”.

Komisija koja pleše kako Hribar svira, jer ih je namirio na prošlogodišnjem natječaju, a zove se Branko Schmidt i Antonio Nuić. Kategorija – igrani film:

1. BRUNO ANKOVIĆ – “HOTEL ZAGORJE”, produkcija: “ŽIVA PRODUKCIJA” (”producent” Leon Lučev). Hrvoje Hribar već 3. put Lučevu vraća dug jer ga nikad nije kao glumca isplatio za njegov film “Što je muškarac bez brkova”). Bruno Anković – anonimni montažer u insajderskim krugovima poznat po reklamama za jednu marku piva. Cjelokupno filmsko iskustvo mu se sastoji od asistiranja Jamili Žbanić na filmu “Na putu” i kratkom dječjem filmiću od 15 minuta za HRT. Scenaristice filma su Jasmila Žbanić i Ivana Simić Bodrožić. Bruno Anković samo je paravan za prolaz filma, jer se Jasmila Žbanić više ne može prijaviti za financiranje filma u nacionalnoj kategoriji, jer nije hrvatska redateljica, niti je završila prošli film, također u produkciji Produkcije Živa koji je prošla kao “nacionalni hrvatski film” s 3,5 milijuna kuna iako film nema nikakve ve ze s Hrvatskom niti s hrvatskim filmskim radnicima. Pravi vlasnik firme Živa produkcija je suprug Jasmile Žbanić, firma postoji i u Zagrebu i u Sarajevu, a Leon Lučev samo je direktor zagrebačke filijale.

2. GORAN DEVIĆ: SINDIKALIST – 15. UMJETNOST, producent filma je Petnaesta umjetnost d.o.o., zajednička firma Gorana Devića i Hrvoja Osvadića, do prije par godina nepoznatog producenta TV emisija na RTL-u. Prijateljstvo s Hrvojem Hribarom mu donosi status Predsjednika Hrvatske udruge producenata (HRUP-a). Osvadić je tako u Vijeću HAVC-A, a uskoro, posredstvom Hrvoja Hribara, i u Vijeću Pula film festivala. Zlatku Vidačkoviću su zajednički preko Andree Zlatar ukinuli funkciju, iako mu mandat traje još 1 godinu?! http://www.vecernji.hr/film/vidackovicu-ukinuli-funkciju-pulu-daju-vanjskoj-produkciji-906476 Zar nije protuzakonito da osoba koja sjedi u Vijeću HAVC-a i uskoro u Vijeću Pula film festivala uopće se smije prijaviti se na natječaj?!

3. NEVIO MARASOVIĆ – “COMIC SANS” –KINORAMA, Nevio Marasović pripadnik je “zagrebačke zlatne mladeži”. Kad se odlučio igrati filma, roditelji su mu to i omogućili. Nakon kino propasti zvane “Show must go on” on ne odustaje, zato jer si to može priuštiti, i snima i dalje. Nevio Marasović je vlasnik firme Imitator d.o.o. ili Copycat. Godinama je neuspješno prijavljivao film “Comic Sans” na natječaj HAVC-a. Tada Marasoviću prilazi Hribar naredivši mu da će jedino proći preko firme njegove prijateljice KINORAME, tj. Ankice Jurić Tilić. Hrvoje Hribar, zvan Mister 10 posto, je održao riječ, i u roku sekunde, Marasović odjednom prolazi i na razvoju scenarija i na razvoju projekta, a ove zime i sa 4,5 milijuna za novi film. Ne vjerujete? Pogledajte uskoro već namještene rezultate. Za neinformirane, Marasović je ove godine iz dosade snimio i komornu dramu o filmu o snimanju filma (jako originalno!), koju je Hribar istog trenutka prozvao genijalnom i Sundanceovskom. Zar je potrebno reći da film na Sundance nije prošao selekciju?!

4. TOMISLAV RADIĆ-NOVI FILM – KORUGVA D.O.O.,Branko Schmidt mu je bio stalni suradnik na HRT-u, gdje su oboje stalno zaposleni (Radić trenutno u penziji, Schmidtovo vraćanje usluge Radiću koji je nekad bio Urednik dramskog programa HRT-a i koji je odlučivao o financiranju Schmidtovih uradaka 90-tih, te zataškavao izvlačenje novaca od filmova, preko zajedničke tvrtke Branka Schmidta i Vesne Mort za rentanje kombija za potrebe filmova u HRT produkciji (oboje su inače zaposlenici HRT-a). Radićeva firma Korugva d.o.o. nije isplatila filmske radnike sa zadnjeg filma Kotlovina, niti je HAVC-u opravdala 1 milijun kuna troškova. Po zakonu film ne bi smio niti konkurirati.

5. DANILO ŠERBEĐIJA – TEREZA 33 – FOCUS MEDIA, Šerbedžija je NEDAVNO DOBIO 900.000,00 kn na svoju privatnu firmu Lijeni film d.o.o. za film “Oslobođenje Skoplja”, u kategoriji “koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom”, iako u prvoj zemlji filma – Makedoniji, nije dobio iznos uopće on, nego Rade Šerbedžija i taj iznos nije dovoljno velik da bi HAVC dao 10 posto u iznosu od 900.000,000 kn. ( D. Šerbedžija je najnovija instalacija Hrvoja Hribara, osoba koju se treba namiriti da bi glasala kako Hribar kaže, jer je jedno vrijeme sjedio u Vijeću HAVC-a . Šerbedžija koji se kako i u hrv. filmu pojavio preko noći, bez prijašnjih referenca, tako se preko noći preko Hribara i Društva hrvatskih filmskih redatelja našao u skoro svim važnijim komisijama i žirijima). S tim filmom Hribar kupuje i Irenu Marković, koja sjedi u Upravnom odboru Hrvatske udruge producenta, privatne prčije Hribara i Osvadića. HRUP će uskoro zalaganjem Hribara po prvi put u povijesti biti u Vijeću Pula film festivala.

6. DAMIR ČUČIĆ -NOVI, JOŠ NENAPISANI FILM ILI NEZAKONITO DOFINANCIRANJE STAROG, produkcija: HFS Amatersko ostvarenje “Pismo ćaći” Damira Čučića koje je prošle godine uz žestoko lobiranje Vere Robić Škarice, predsjednice AV Vijeća HAVC-a, koja je ujedno i producentica Čučićevog filma, preko udruge koju stalno privatizira za privatne interese, a zove se Hrvatski filmski savez, dobilo Grand prix u Puli. Nakon minornog iznosa koji je HAVC dodijelio HFS-u u kategoriji “Snimljeni filmovi – dugometražni igrani filmovi”, tj. sufinanciranje već gotovih filmova za Pulu, tj. 140 000 kn, došlo je do zahlađenja odnosa između Vere Robić Škarice i Hrvoja Hribara. Hribarovim pomnim biranjem članova žirija za Pulu, uz žestoko lobiranje HFS-a, Hrvoje Hribar joj se djelomično iskupio, ali još ne u potpunosti. Dugometražni igrani film ”Pismo ćaći ” prošao je kao kratkometražni dokumentarni film pod istim naslovom 2008. godine na natječaju HAVC-a. Čučiću je 2011. odobren eksperimentalni film pod nazivom “Rakijaški dnevnici” čiji iznos je Vera Robić Škarica nezakonito pretočila u igrani film “Pismo ćaći”. Hrvoje Hribar i Vera Robić Škarica trenutno pregovaraju na koji način da podijele nove milijune. Postoji opcija nezakonitog duplog dofinanciravanja već starog “Pisma čači”, ili financiranje još nenapisanog novog scenarija (poznata je HAVC-ova paksa da su se ponekad odobravali filmovi i bez gotovog scenarija, prošireni treatmenti itd.) čiji prolaz će Hribar opravdati lažnim pulskim uspjehom. Producentica filma Vera Robić Škarica je šefica HFS-a (Hrvatkog filmskog saveza) i predsjednica Vijeća HAVC-a, a pritom prijavljuje film kao producentica na isti taj HAVC?! Trebamo li spomenuti da je Hrvoje Turković, (muž Snježane Tribuson i najbolje pr ijateljice Ankice Jurić Tilić (Kinorama) koja je pritom dobila novce na prošlom natječaju za film “Sve najbolje”??) predsjednik tog istog HFS-a, ali i član Upravnog odbora HAVC-a.

7. DEJAN AĆIMOVIĆ- “Anka Brazilijanka” – dječji film – DA film produkcija. Tatjana Aćimović, producentica i scenaristica isključivo u filmovima svoga brata Dejana Aćimovića, godinama honorarči kao vanjski suradnik u HAVC-u. Kao i još 20 zaposlenih u HAVC-u. Kroz godine se uspjela ugurati u uski krug ljudi kojima Hrvoje Hribar vjeruje za svoje malverzacije. Ovdje se primjenjuje lozinka “više od 10 posto Hribar”. Dječji film je najjeftiniji pokušaj kako doći do novog filma. Puno više od djece, ti autori vjeruju u eure.

8. “ZAGREBAČKE PRIČE 3”– Boris T. Matić – PROPELER FILM, Nakon katastrofalnih rezultata sa Zagrebačkim pričama 2, Matić ne odustaje, jer Zagrebačke priče su sigurna krava muzara. Njegov kum Nuić sjedi u komisiji za igrani film i Vijeću HAVC-a, gdje ga je on postavio, a još je ove godine i povjerenik za dugometražni igrani film! To znači da čovjek koji je trenutno u Ugovornom odnosu s Matićem za film ”Mesarovo srce”, trenutno odlučuje o Novom Matićevom filmu koji je prijavio. Ovdje je sukob interesa i više nego očit. Matić je jedan od ljudi kojima Hribar najviše vjeruje i surađuje, uz Ankicu Jurić Tilić. Pretprošle godine mu je Matić dodjelio godišnju nagradu ”Albert Kapović”. Prije dvije godine omnibus “Zagrebačke priče 2!”, gdje je jedan od autora Sara Hribar, dobio je financiranje HAVC-a za produkciji u cijelosti. Bili projekt pro&s caron;ao da Sara Hribar nije bila unutra?!

9. ARSEN A.OSTOJIĆ – “Brijunska priča” – ARKADENA, Arsen Ostojić je dvostruki špijun Hrvoja Hribara, i za njega stalno obavlja prljave poslove, pritom ne prezajući od ničega, a u medijima je dežurna osoba kada treba izrecitirati naručene pohvale za Hrvoja Hribara. Od svih nagrada i festivala za “Halimin put”, provjerite da li je film sudjelovao od Pule do Maroka na jednom jedinom A festivalu? NE. Nedavno je za Hrvoja Hribara njegovoj prijateljici Tatjani Tanji Aćimović sredio stalni posao na odsjeku Kazališne produkcije, jer je bio Predsjednik Vijeća koji o tome odlučuje. Protukandidat je bila Vitomira Bucka Lončar, koja nije dobila taj posao. Hribar će Ostojiću uskoro dati 4,5 milijuna za zahvalu jer mu je Aćimovićka sredila puno bitnije i isplativije poslove oko koprodukcija.

10. STANISLAV TOMIĆ – VUČIPOJ – STUDIO DIM, problem je u tome što je producentica i suvlasnica ”STUDIJA DIM”, Darija Kulenović Gudan, članica Upravnog odbora HAVC-a i tako će sama sebi dodjeliti 4,5 milijuna kuna. Šifra – 10 % i sukob interesa?!

 Debitantski filmovi – igrani film:

 1. DAINA PUSIĆ- ONIUNAS – FALIŠ MI, po romanu Mani Gotovac. Daina Pusić je ove godine bila jedna od rekorderki u HAVC-u po pitanju financiranja kratkog igranog filma “Zvjerka” od 260 000 kn. Jedino što je imala prije je jedan studentski kratki igrani film, zapravo vježbu, koja je završila na Danima hrvatskog filma, a tu koprodukciju Londonske škole i vježbe “Slonovi” je financirao HAVC?! Sporednu nagradu je odredio Hrvoje Hribar, koji je članovima žirija dodijelio filmove te iste godine, te ih tako držao u šaci. Nagrada je dodijeljena iz samo jednog razloga, a to je da se lakše opravda 4 milijuna kuna koja će ova nasljednica uskoro dobiti. Nakon toga, urgiranjem Hrvoja Hribara, taj isti film “Zvjerka”, dobiva sredstva See Cinema Networka, samo zato jer desna ruka Hrvoja Hribara, koja se zove Sanja Ravlić, sama bira pobjednike. Ne, zaboga, to sigurno nije zato &s caron;to je kćer Vesne Pusić, čija najbolja prijateljica se zove Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, a čiji najbolji prijatelj se zove Hrvoje Hribar, direktor HAVC-a. Zar u pravilniku od Sprečavanja Sukoba interesa ne piše da se državni službenici i njihove obitelji ne smiju prijavljivat na javne natječaje?!

2. SARA HRIBAR – “KAMENSKI BLUZ” – INTERFILM,ovaj projekt je nabolje opisati kao – vraćanje duga Interfilmu i producentu Maloči za privatne dugove Hrvoja Hribara i njegove tvrtke FIZ production za film “Što je muškarac bez brkova”. Maloča je jedan od troje producenata kojima Hribar najviše vjeruje. Sara Hribar – Hrvoje Hribar. Nepotizam i sukob interesa, što više reći?! Za one koje ne znaju, Sara Hribar, rođena 1986. iz četvrtog ili petog puta je uspjela završiti 1. godinu Akademije dramske umjetnosti i ta jedna godina je sve obrazovanje koje posjeduje. Ta informacija se stalno taji u svim medijima. Jedino domaće priznanje što Hribar Junior posjeduje je na Zagreb film festivalu, koje joj je dodijelio Boris T.Matić, Hribarov poseban prijatelj od povjerenja. Sara Hribar je već protuzakonito za ovaj projekt dobila i sredstva za razvoj scenarija i razvoj projekta. Prolaz na Akademiji ostvaruje uz pomoć Branka Ivande, kojem se Hribar odužuje 2011. tako da ga stavlja u komisiju za igrani film i koji sam sebi, tj. Ars septimi d.o.o., zajedničkoj firmi njega i žene –Lidije Ivande dodjeljuje 750 000 kn za koprodukciji filma ”Ivan”. Branko Ivanda je navodno i ove godine u kombinaciji za igrani film “Šum u travi oko njenog groba” po romanu Ivana Aralice ”Sunce” i iznosu od 4,6 milijuna kuna.

3. DAMIR TEREŠAK-ŠTO DEČKI VOLE – MAXIMA FILM, Terešak, producent u zrelim godinama koji se odlučio biti režiser, producent (Maxima film) filma Ognjena Svilićića, s kojim je u ugovornom odnosu za film “Mirni ljudi”, a koji je bio komisiji donedavno i ima poseban odnos s Hrvojem Hribar, misli izlobirati svoj film uz famoznih 10 %. 

4. PREDRAG LIČINA – POSLJEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ – KINORAMA, Kinorama i producentica Ankica Jurić Tilić, je trenutno najskandaloznija i najkriminalnija hrvatska producentica. Preko Milanovića i muža, urednika na HRT-u, stigla je do 20 milijunske serije na HRT-u (“Nedjeljom ujutro, subotom navečer”), http://www.index.hr/vijesti/clanak/milanovicev-macek-zinka-bardic-uhvacena-u-lazima/685267.aspx Njen autor je visoko štićeni Predrag Ličina, dugogodišnji nevjenčani suprug Milanovićeve suradnice Zinke Bardić, totalni antitalent koji je svoju seriju na HTV uspio plasirati isključivo preko politike i kreveta. Zar nije bar malčice sumnjivo da nekome sa 45 krene karijera?! I u istoj godini i serija preko Kinorame, i kratki igrani film ”Teleport Zovko” preko Kinorame i HAVC- a i sad i 4 milijuna za novi igrani film. Gdje je bio 45 godina i što je radio prije moći Kinorame i Zinke Bardić?!

5. HANA JUŠIĆ – NE GLEDAJ MI U PIJAT – produkcija Kinorama film, lozinka ”više od 10 posto Hribar”, mlada relativno nepoznata autorica, poznatija kao priležnica nekoliko hrvatskih filmskih kritičara koji su joj osigurali posao u državnoj službi, skromnih komornih radova čiji uspjeh nije prešao granice Studentskog centra i kina Tuškanac.

6.”ILLYRICUM” –dugometražni animirani film –Simon Bogojević Narath – KINORAMA, zašto Narath prijavljuje film preko Kinorame ako ima vlastitu uspješnu tvtku isljučivo za animirane filmove –Bonobo Studio, a pritom je i umjetnički direktor Zagreb Film? Zato jer mu je to naredio Hribar, mister 10 %, ako želi proći. I proći će.

7. ”ČEKAJUĆI ALEXI” – Barbara Vekarić –STUDIO DIM, mlada redateljica, tek izašla s Akademije, sa studentskim filmovima u kojima većinom glume djeca. Problem je u tome što je producentica i suvlasnica ”STUDIJA DIM”, Darija Kulenović Gudan, članica Upravnog odbora HAVC-a i tako će sama sebi dodjeliti 3,5 milijuna kuna. Šifra – 10 % i sukob interesa?! Zauzvrat Gudanica šuti i potpisuje sve Hribarove akcije.

8. ”MOJ DIDA JE VANZEMALJAC” –Zdenko Bašić (igrano-animirani film) –STUDIO DIM, problem je u tome što je producentica i suvlasnica ”STUDIJA DIM”, Darija Kulenović Gudan, članica Upravnog odbora HAVC-a i tako će sama sebi dodjeliti 4,2 milijuna kuna. Šifra – 10 % i sukob interesa?!

Financijske malverzacije Hrvoja Hribara se najviše nalaze u odobravanju koprodukcija, a čije hrvatske partner firme posjeduju njegovi prijatelji Igor Nola (Mainframe, M.P. produkcija), Damir Terešak (Maxima film), Boris T. Matić (Propeler film), Branko Ivanda (Ars Septima), Ankica Tilić Jurić (Kinorama), Nukleus (Siniša Juričić) dr. Kako je moguće da je Tomislav Mršić – ZAPOSLENIK HRT-a trenutno povjerenik za dokumentarni film? On koji je zaposlenik HRT-a, što je protuzakonito po pravilniku HRT-a, i koji je doživio box office debakl ( u film je uloženo 1 milijun kuna za reklamu) s Kaubojima koje je pokrao od Saše Anočića, a njega je odbio staviti na špicu kao scenarista i autora. Da, uzeo je samo njegov naslov, cijeli cast i skoro cijelu radnju predstave.

 

NOVINARI NA FILMU

Hrvoje Hribar ima još jedan sistem potkupljivanja, a to su novinari. Arsen Oremović godinama je bezuspješno prijavljivao svoje projekte, dok mu jednog dana Hribar nije preporučio Interfilm s kojim će sigurno proći. Zauzvrat treba pisati panegirike o Hribaru i njegovim ljubimcima. Trebamo li spomenuti da je Oremovićevo TV ostvarenje “U braku sa švicarcem” (lobiranjem Hribara ušlo na SFF) prošlo nakon toga sa pozamašnim iznosom na HAVC-u, i da je on jedina osoba koja je u Večernjem listu obranila Tomislava Mršića u skandalu Mršić-Oremović. Oremović je upravo prijavio novi film na natječaj, a prijatelj Mršić sjedi u komisiji. Mršić je inače prošao s nekoliko milijuna s ”Kaubojima” u Hribarovom mandatu, bez ijednog jedinog kadra igranog filma u životu i bez završene ADU, a sve posredstvom svoje žene, Suzane Pandek, vlasnice Kabineta i bivše radnice Planeta B, firme koja se bavi isključivo reklamama, za koje je Hribar režirao, te će režirati i u budućnosti.

Nakon Večernjeg lista i Oremovića koji mu je na platnoj list, Hribar je kupio i Miju Pavlišu, urednicu kulture T-portala, portala nekad iznimno kritičnog prema Hribarovog liku i djela, ali to se sve promijenilo sa 130 000 kn koje je Pavliša dobila za svoj dokumentarac “Vještica u raljama života”, nakon što je Alemka Lisinski sjela u Vijeće HAVC-a. Sukob interesa za protuuslugu?!

Maja Hrgović, novinarka Novog lista i arteista. hr je nekad bila iznimno kritična prema Hribaru i svim filmovima koje je on odobrio, a posebno ”Sonja i biku” Vlatke Vorkapić, koji je javno izvrgnula ruglu. Sve se mijenja kad je Hribar poziva da napiše kratku ratnu priču za natječaj po kojem će biti snimljen film koji će financirati HAVC. Priča joj naravno pobjeđuje, a ostalo je povijest.

Dragan Rubeša, kritičar Glasa Istre i Novog lista. Hribar ga stavlja u komisiju za Komplementarne djelatnosti i Međunarodnu suradnju, iako je suvlasnik udruge/firme Drugo more, koja se redovito prijavljuje na HAVC natječaje i prolazi. Dok sluša Hribara, dobivat će i nove projekte.

Sukob interesa?! Popis je dugačak, ima ih još barem desetak… Još informacija nije na odmet: U Upravnom odboru HAVC-a je Hrvoje Turković, inače predsjednik HFS-a (Hrvatskog filmskog saveza) i vjenčani suprug Snježane Tribuson, stalne suradnice Kinorame, tj. Ankice Jurić Tilić. Njihov sin, Goran Turković, suvlasnik firme Šesnić Turković, radi dizajn za sve HAVC-ove tiskovine, web i kataloge, već godinama bez javnog natječaja. Sanja Ravlić, Hribarova desna ruka, osoba upitne i neprovjerljive biografije, koja je 20 godina živjela u inozemstvu, i o kojoj se ništa ne zna osim da joj je najbolji prijatelj Hrvoje Hribar koji ju je zaposlio u HAVC, gdje je apsolutno nikad nema na poslu. Tko je zapravo Sanja Ravlić? Ona je hrvatski predstavnik u Euroimagesu i hrvatski predstavnik na See Cinema Networku. Znači, za koga god ona glasa iz Hrvatske, taj će i proći. Što znači, ona glasa za koga god producenti više plate Hribaru koji joj da upute. Kako je moguće da Kinorama nikad nije dobila novce na niti jednom drugom fondu osim na ovim nabrojanima?! Ako vam nešto nije jasno o nepravilnostima prošlih natječaja, pitajte Enesa Midžića, smijenjenog predsjednika Upravnog odbora HAVC-a i Amaliju Šeparović, bivšu šeficu Prave službe HAVC-a. Znate li da HAVC nema Pravnu službu već mjesecima?!

 

MATANIĆ I STOTINE GLEDATELJA

Još jedna novost, opet zbog bahatosti jedne filmske ekipe koja se već počela pripremati, dok mnogi vjeruju u pravednost natječaja. Radimo se o kategoriji – kratki igrani film, koja nije za zanemariti jer su sredstva za filmove od 10-15 minuta iznimno visoka. Riječ je o Daliboru Mataniću i produkcijskoj kući Kinorama. Matanić je već na prošlom natječaju dobio 4,8 milijuna (NAJVIŠI IZNOS U POVIJESTI HAVC-A) za svoj novi igrani film ”Zvizdan”, koji opet neće preći 700 gledatelja kao ni njegov prethodnik ”Čača”. Naime, Dalibor Matanić je prijavio kratki igrani film (nažalost nemamo naslov), zove se trenutno: 4/6:——- To treba biti četvrti dio njegovog omnibusa 6/6. 3/6 se zvao Mezanin, koji nije uspio, ako ne računamo Sarajevo, gdje je kućni redatelj zbog prijateljstva sa Elmom Tataragić. Taj 4/6 je već dva puta bio prijavljen na natječaj HAVC-a dok je Lukas Nola bio povjerenik za kratki igrani, i već 2 pu ta nije prošao. Što je bilo začuđujuće jer je Nola kućni redatelj Kinorame, pa je Matanić računao na prolaz zbog Noline odanosti Ankici Jurić Tilić. Nola je jednostavno scenarij ocijenio iznimno lošim i nije ga pustio za prolaz. Ovdje zamalo puca odnos Kinorame i Matanića, čak dolazi i do svađe na javnom mjestu, ali mu se Ankica Jurić Tilić iskupljuje tako što mu sređuje da Matanić ovog travnja iz 3.puta prolazi s dugometražnim filmom ”Zvizdan” i rekordnih 4,8 milijuna. Kako znamo da će sad proći s kratkim filmom iz 3.puta? Zato što se promjenio povjerenik, tj. na Nolino mjesto je došla Jelena Paljan, o kojoj smo pisali u prošlom pismu. Njezino jedino ”filmsko igrano” profesionalno iskustvo je senarij za ”Nedjeljom ujutro, subotom navečer” za firmu Kinorama i Ankicu Jurić Tilić. Ankica Jurić Tilić i Darija Kulenović Guden su je osobno postavile na tu poziciju, što mogu jer su u 10 % sustavu. Nadalje, drugi sigurni dobitnik u kategoriji ”kratki igrani film” je Robert Knjaz. Previše se hvalio poznanstvom sa Jelenom Paljan. Ona mu je bila stalni suradnik na scenariju u skoro svim njegovim Mjenjačnicama itd. Ne znamo samo da li se prijavio preko produkcije Studio Dim ili preko svoje privatne firme, ali i to možemo saznati. Po uzoru na njegovog prijatelja, Igora Mirkovića, i on je u srednjim godinama odlučio postati redatelj. Zar mislite da nije bar malo nepravedno da netko tko nikad u životu nije snimio ništa zapaženo i nagrađeno u toj kategoriji za koju se natječe, da dobije u prosjeku 300 000 – 450 000 kn za kratki igrani film?!

 Hrvatski filmaši i pravnici koji su odlučili da im je dosta. T

 

18 komentara

Uskoči u raspravu
 1. z
  #1 z 9 veljače, 2017, 23:42

  Careeeee! Ilirik je igrani film 🙂

  “6.”ILLYRICUM” –dugometražni animirani film –Simon Bogojević Narath – KINORAMA, zašto Narath prijavljuje film preko Kinorame ako ima vlastitu uspješnu tvtku isljučivo za animirane filmove –Bonobo Studio, a pritom je i umjetnički direktor Zagreb Film? Zato jer mu je to naredio Hribar, mister 10 %, ako želi proći. I proći će.”

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. z
  #2 z 9 veljače, 2017, 23:41

  Careeeeee! 🙂

  “5. HANA JUŠIĆ – NE GLEDAJ MI U PIJAT – produkcija Kinorama film, lozinka ”više od 10 posto Hribar”, mlada relativno nepoznata autorica, poznatija kao priležnica nekoliko hrvatskih filmskih kritičara koji su joj osigurali posao u državnoj službi, skromnih komornih radova čiji uspjeh nije prešao granice Studentskog centra i kina Tuškanac.”

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. kornjačin hod
  #3 kornjačin hod 20 listopada, 2015, 23:22

  Predrag Ličina, sin poznatog udbaša i tzv. novinara Vjesnika Đorđa Ličine i miljenik SDP-a, od Hrvoja Hribara i Hrvatskog audiovizualnog centra za snimanje filma “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” dobio je par tjedana prije parlamentarnih izbora 3,2 milijuna kuna! Milijune hrvatskih poreznih obveznika u svom srpskom džepu, proslavio je riječima “Sprem’te se sprem’te (četnici)!” Ali to nije sve. Hrvoje Hribar, upravitelj HAVCA-a, kojeg su neki filmaši već optužili za korupciju, dodijelio je još dodatnih 3,2 milijuna kuna istoj producentskoj kući “Kinorama” – za još jedan film! Dakle, ukupno 6,4 milijuna kunića… Osim toga, Hribar je bio izdašan i prema Danilu Šerbedžiji, čija je “Focus Media” dobila 3,6 milijuna kuna!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Regica
  #4 Regica 17 kolovoza, 2015, 07:31

  HAVC je dao 250 tisuća kuna Dancima za film o masakru u Dvoru, a vrijeđaju Domovinski rat!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. juka
  #5 juka 27 siječnja, 2014, 21:29

  juka juka
  kuka

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Nije Bitno
  #6 Nije Bitno 23 siječnja, 2014, 22:59

  Kako se obični smrtnici mogu grijati kraj ognjišta ili je to rezervirano samo za elitu?

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. mudrac
  #7 mudrac 20 siječnja, 2014, 19:23

  uz gore navedene “dame” u sastavljanju ovog pisma pomogle su i sestre Juka.
  koliko vidim nigdje se ne spominje ni ti Nadin sin, koji već godinama završava svoj dugometražni

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Rekvizita
  #8 Rekvizita 8 siječnja, 2014, 19:27

  Irena Škorić, Iva Cikojević i Nada Gaćešić su napisale to pismo.
  samo škorička je zaboravila napisati da joj je muž dobio lovu od HAVCa a ona je bila producentica ,a i stari koji radi na HTV je radio na filmu.
  Zaje… je ljude nije platila itd,itd

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. kolega
  #9 kolega 2 siječnja, 2014, 11:22

  U potpunosti se slažem s tobom

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Jason Bourne
  #10 Jason Bourne 31 prosinca, 2013, 00:45

  Ovo se zove Istraživačko Novinarstvo, kada bi netko iz DORHA ili USKOKA pročitao i malo razmislio, našao bi si posla po završetku “Hipokrat” akcije. Sve lijepo piše, odlični tragovi za početak. Možda se dogodi proljetno čišćenje, toliko je zanimljivih “naslova” za nazvati ovu akciju, uzbudljivo. No, ono uzbudljivije bude kada se klanovi počnu raspadati i prebacivati krivice s jednih na druge, a sve pred očima javnosti. Nema ništa zabavnije od frustriranih hrvatskih filmskih djelatnika. Treba im dati poštenu “minutažu” u medijima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. sunčica
  #11 sunčica 30 prosinca, 2013, 14:21

  hahahahahahaha

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. kolegica
  #12 kolegica 30 prosinca, 2013, 14:16

  Samo neka bude jasno svim čitateljicama i čitateljima da ovo nije nikakvo pismo “filmskih djelatnika” nego nekolicine vrlo zlobnih i kukavnih ljudi – onih koji su od tog istog Havca dobili sredstva za svoje filmove prethodnih godina (na temelju čega?!). Usput, poprilično je neozbiljno i neodgovorno dopustiti da se ovakvi, a još k tome i ANONIMNI tekstovi objavljuju.
  (Da se nisam toliko uzrujala čitajući imena meni dragih ljudi i cijenjenih kolega, zapravo bi se grohotom smijala nad svim ovim napisanim nebulozama. Nadam se da će autorice ovoga teksta uskoro stići i ona pravna i ona karmička kazna.)

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. arkan
  #13 arkan 29 prosinca, 2013, 17:38

  juke?

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. ddfa
  #14 ddfa 29 prosinca, 2013, 10:54

  Irena Škorić, Iva Cikojević i Nada Gaćešić, zakaj se niste potpisale? I zakaj se ne spominje da je sin od Nade Gašešić dobio pare za filmove od HAVC-a? Znakovito.

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. Omar
  #15 Omar 25 prosinca, 2013, 17:16

  Kaj, talentirane su napale sve, ha?

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. Udbaško govno
  #16 Udbaško govno 24 prosinca, 2013, 19:23

  A pet tisuća ili barem tisuću kuna za Kultura naprijed – zaustavimo primitivizam ili komunizam – fašizam , to ne može proći, jer tamo nema ni k od kulture. Ali ima k i p koliko im treba, na hektolitre, ali ne nama.

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. Tramvaj
  #17 Tramvaj 24 prosinca, 2013, 09:31

  Piše se vodič.

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. inspicijent
  #18 inspicijent 22 prosinca, 2013, 00:15

  čovječe, koje se tu cifre spominju i koliki se tu novac vrti…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code