UZ POMOĆ TURSKE DIGITALIZIRAT ĆE SE  ZBIRKA ORIJENTA ARHIVA HAZU

UZ POMOĆ TURSKE DIGITALIZIRAT ĆE SE ZBIRKA ORIJENTA ARHIVA HAZU

17. siječnja, 2014.

news-2014-January-emre hazu aa2 381324908 Custom

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Institut Yunus Emre iz Turske potpisali su u srijedu 15. siječnja 2014. u palači Akademije u Zagrebu Protokol o suradnji temeljem kojeg će tijekom 2014. biti obavljena digitalizacija Orijentalne zbirke Arhiva Hrvatske akademije, a protokol je u ime Akademije potpisao glavni tajnik, akademik Pavao Rudan, a u ime Instituta Yunus Emre njegov potpredsjednik prof. Şeref Ateş.

Institut Yunus Emre u suradnji s turskom Središnjom bankom provodi opsežan projekt zaštite, restauriranja, digitaliziranja i katalogiziranja rukopisnog gradiva pisanog arapskim pismom na osmanskom turskom, arapskom i perzijskom jeziku te na jezicima naroda jugoistočne Europe koji su bili pod osmanskom vlašću.

S obzirom da je zbirka Orijenta (Arhiva HAZU) nadaleko znana, jer sadrži 2100 rukopisnih knjiga – među kojima pojedine datiraju čak i od 13. stoljeća.  Zapravo u HAZU se pomno arhivira prava riznica vrjednih rukopisa Orijenta (nastalih od srednjeg vijeka do 20. stoljeća), i kao takva je jedna od najvjrednijih zbirki takvoga gradiva u Europi. Stoga su se predstavnici Instituta Yunus Emre obratili  Hrvatskoj  akademiji  znanosti i umjetnosti s prijedlogom za suradnju na projektu očuvanja baš te kulturne baštine Orijenta.

U ime Hrvatske akademije potpisivanju su nazočili i akademik Petar Strčić i vršiteljica dužnosti upraviteljice Arhiva HAZU Jadranka Kaloper Bakrač.

 Ivan Raos T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code