USTA PUNA LJEKOVITOG BILJA

USTA PUNA LJEKOVITOG BILJA

11. rujna, 2011.

 


Dubravko Divjak  proizvođač vrhunskih zdravstvenih pripravaka

Razgovarao:Zoran Milanović

Razgovarati s Dubravkom Divjakom koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu u Jastrebarskom svakodnevno proizvodi preparate od ljekovitog i začinskog bilja te ih donosi na tržnicu Dolac na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, jeste pravo zadovoljstvo, jer vas takva priča o čarima prirode i njezinim ljekovitim čudima, okrijepi poput šalice vrhunskog čaja. Gospodin Divjak svoje ljekovite biljke, prije svega imelu i glog, kojima dodjeljuje epitet kraljica u svom asortimanu, doživljava kao živa i nadnaravna bića, te sugestivno djeluje na sugovornika. Uz sve to on je bio više od 20 godina strastveni lovac, pa se s pravom može reći da je pravi ljubitelj prirode i svega onoga što priroda u svojoj ljekovitosti nudi pred čovjeka. Divjakova strastvena  priča o ljepotama ali i surovosti prirode podsjetila me na roman ‘Usta puna zemlje’ u kojem pisac Branimir Šćepanović iznosi jednu alegoričnu priču o svekolikoj snazi i izdržljivosti čovjeka pred svim nedaćama ovoga svijeta. Tako u jednom trenutku glavni lik romana bježeći pred masom koja ga kao pojedinca neumoljivo proganja, svoj lijek i izbavljenje traži i nalazi u prirodi, a da bi se što više sljubio s prirodom legao je na zemlju grčevito čupajući trave i bilje oko sebe i onako sa zemljom trpao ih u usta. Svojevrsno olakšanje i zaštitu pred masom osjetio je onoga trenutka kada su mu bila usta  puna zemlje. Tako bi i Divjak jednoga dana svoja iskustva doživljena u prirodi i njegovu istinsku ljubav prema  prirodnim pripravcima koji život znače mogao pretočiti u priču ‘Usta puna ljekovitog bilja’. Inače Dubravko Divjak svaki dan dolazi na tržnicu Dolac sa svojim ‘porcijama zdravlja’, a možete ga kontaktirati i na broj 091 5279 172 ili na e-mail: [email protected].

 Od kada se bavite skupljanjem, preradom i proizvodnjom visokokvalitetnog ljekovitog i začinskog bilja, kao i izradom raznih tinktura i ekstrakata u maceriranom ljekovitom bilju?

Sakupljanjem ljekovitog bilja bavim se već dugi niz godina. Htio bih  reći da posao kojim se bavim nije nimalo  lagan niti jednostavan . On iziskuje velika vremenska  odricanja do pronalaženja  lokacija na kojima bilje raste. Sakupljanje bilja obavlja se isključivo po sunčanom danu i traje od početka ranog  proljeća do rane zime, a završava branjem, meni jednom od najdražih biljaka,  imele. Da bih mogao uspješno obavljati te zahtjevne poslove mora se  iskreno voljeti prirodu a nadasve  njezine ponekad surove elementarne prirodne pojave . Moj posao je još zahtjevniji iz razloga što ja sakupljam  samoniklo bilje a u svakom  branju, uz pomagače, sam redovno  prisutan. Tradicionalno već od davnina  moja  obitelj bavi se sakupljanjem bilja. Kao dijete tata i stric vodili su me u prirodu, sjećam se u djetinjstvu najljepših trenutaka kada se dovršavala izgradnja našeg jaskanskog planinarskog  doma na Žitnici, Japetić.  Od tada sam počeo voljeti prirodu i tako započinju moji radosni trenuci provedeni  u njoj. Kao dijete sam s roditeljima sakupljao ljekovito bilje i voće i učio od istih načine i tehnike pripremanja proizvoda od voća i bilja. Na taj način sam počeo stjecati i iskustva i praksu i samostalno razmišljati i usavršavati iste proizvode. Tako sam poslije Domovinskog rata počeo s proizvodnjom prvih tinktura i ostalih pripravaka od bilja i voća,  osobno iskušavati njihova svojstva. Počeo sam i poklanjati iste proizvode i na taj način dobio još veći poticaj i spoznaju da su moji proizvodi zaista korisni, za sve dobi ljudi. Prije nekoliko godina počeo sam s profesionalnom proizvodnjom tinktura, a istovremeno sam počeo razvijati pčelarstvo i tako sam danas objedinio proizvodnju meda, mednih pripravaka i počeo se afirmirati na domaćem tržištu kao i širom svijeta. Moje djelatnosti su slijedeće: uzgoj pčela,  proizvodnja, prerada meda i drugih pčelinjih proizvoda kao i pripravaka s dodacima ljekovitog, fermentiranog i maceriranog bilja u medu s vlastitog pčelinjaka.Proizvodnja tinktura i ekstrakta u maceriranom ljekovitom bilju  kao dodatak prehrani  i lijek.

Ljekovito i začinsko bilje sakuplja se na podgorju Japetić, Sv Jane i šire okolice šumovitog žumberačkog kraja bogatog ljekovitim biljem u nezagađenoj prirodi. Za proizvodnju ljekovitih pripravaka kao dodataka prehrani i začinima koriste se svježe ili osušene biljke ili njihovi dijelovi. Dodatci prehrani su pčelinji proizvodi, njihovi pripravci i njihove mješavine s dodatkom ljekovitog bilja.

Koji je to trenutak u Vašem životu bio prijeloman da se potpuno predate  prirodi i iz prirode otrgnete ono najdragocjenije – mješavinu miomirisnog ljekovitog bilja, koje u vašim pripravcima  dobivaju posebna svojstva, zahvaljujući kojima gotovo svakodnevno sve veći broj konzumenata hrli na tržnicu Dolac, kako sami vole reći, po svoju porciju zdravlja?

Kao što sam već ranije napomenuo moj suživot s prirodom počinje od najranijeg djetinjstva a unazad deset godina primjećujući sve više onečišćenje okoliša i životnog prostora okrenuo  sam se potpuno prirodi i konzumiranju ljekovitog i začinskog bilja i pripravaka od istog.

 Kako ste se osjećali kada ste postali svjesni da pred sobom imate vlastite proizvode od ljekovitog i začinskog bilja, koji pomažu ljudima pri svladavanju brojnih zdravstvenih tegoba?

Posebno zadovoljstvo osjetio sam uvidjevši da ono što su moji stari koristili iz prirode za liječenje i začine sada pomaže mnogobrojnim ljudima i čini ih sretnijim a najsretniji sam kada su ljudi oko mene zadovoljni.

Kakav je uobičajen  put koji ljekoviti pripravci, kao nadopuna svakodnevnoj prehrani, moraju proći da biste sa sigurnošću mogli garantirati njegova ljekovita svojstva?

Prvo i osnovno je prepoznati  i odabrati u prirodi  prave biljke, isto je važno da se  biljke beru u određeno vrijeme, svaka biljka ima određeno vrijeme u godini kada sadrži najviše aromatičnih i ljekovitih tvari i upravo je tada treba ubrati. O svakoj biljci potrebno je znati njezina svojstva i karakteristike i koji se dijelovi koriste i u kojem procesu proizvodnje, a za omjere i ateste mojih proizvoda brinu se državne institucije .

Tko sve, osim Vas, sudjeluje u složenom lancu proizvodnje  ljekovitih pripravaka?

Uz mene u cijelom lancu priprave i proizvodnje sudjeluju članovi moje obitelji, biolozi, a za tehnološku pripremu uključen je dr.sci. Berislav Horvat  kemijski tehnolog i prema potrebi ostali suradnici.

Na Vašem štandu na tržnici Dolac zainteresirani mogu pronaći brojne  preparate s provjerenim  ljekovitim učincima. Tu su razne mješavine ljekovitog i začinskog bilja u domaćem medu iz vlastitog pčelinjaka te brojne  tinkture, primjerice, od imele, gloga, rosopasa, šipka, klinčića i cimeta, pelina, kadulje i da ne nabrajam. Možete li našim čitateljima pobliže opisati ljekovita svojstva pojedinih preparata?

Najviše korištena  IMELA  služi za jačanje imuniteta ljudskog organizma i ima antikancerogeno djelovanje.  Glog  regulira krvni tlak rastvara masnoće i sprečava ovapnjenje krvnih žila djeluje na anginu pektoris i aritmiju srca. Ostalo bilje ima svoja svojstva koja se primjenjuju prema postojećim problemima u ljudskom organizmu.

Kako ste, primjerice, došli na ideju da napravite čudotvorni  preparat od klinčića, cimeta i crnog oraha u kombinaciji s domaćim medom i ljekovitim biljem , koji je za veoma kratko vrijeme postao pravi hit među brojnim konzumentima?

Spoznajom moderne medicine, da je najčešći uzrok složenih i teških malignih bolesti  i bolesti respiratornog i probavnog trakta kao i pojava bakterija, gljivica, i virusa,  pad imuniteta ljudskog organizma. Iskustvo me naučilo  da je potrebno proizvesti biljni pripravak i tinkturu za uništenje istih (tzv antibakterijski program).

Koji su od spomenutih ljekovitih preparata najtraženiji na tržištu?

Imela, glog i antibakterijski program.

U prirodi ima, da se slobodno izrazim,  na tisuće ljekovitih trava. Zbog čega ste se Vi fokusirali baš na ove spomenute, ili ćete u dogledno vrijeme raditi na proširenju Vašeg asortimana?

Od spomenutog bilja poznata su od davnina njihova ljekovita svojstva i kao dodatak prehrani a uz današnje napredno znanstveno istraživanje pronalaze se nova pozitivna otkrića koja potvrđuju stara pravila o pozitivnim svojstvima, ja ista pravila primjenjujem i pratim.  Dosadašnja znanstvena saznanja potvrđuju da moji proizvodi nemaju neželjenih  pojava niti kontraindikacija.

Kad smo već kod tržišta, planirate li da proizvodi s  Vašeg  obiteljskog gospodarstva u Jastrebarskom  u narednom periodu ugledaju svjetlo dana i izvan Zagreba i Zagrebačke županije dakle  u  ostalim  krajevima  Lijepe naše?

Moji proizvodi već su više godina poznati diljem Lijepe naše.

Inače, Vaši preparati su već  sada poznati  i izvan granica naše zemlje i to  ne samo u najbližem susjedstvu, nego, primjerice, čak i u Afganistanu. Recite nam kako su oni dospjeli baš do Afganistana?

Da, moji proizvodi su poznati  u Europi, Aziji, Americi, Kanadi, a i u Afganistanu gdje je jednom časniku Hrvatske vojske  majka kupila moje proizvode koje je on tamo odnio i naravno pojavili su se novi upiti za iste proizvode.

Možete li opisati jedan Vaš radni dan, primjerice,  na  lokaciji podgorja Japetić, Sv Jane i šire okolice šumovitog žumberačkog kraja gdje uglavnom skupljate ljekovito bilje u nezagađenoj prirodi?

Moj radni dan počinje rano ujutro, prvim pregledom mail pošte  i sređivanjem administrativnih poslova, pripremom odlaska na teren, sakupljanjem bilja i voća, uskladištenjem i daljnjom preradom  u procesu proizvodnje. Bilje skupljam gotovo cijeli dan kada nisam na Dolcu.

Kako se osjećate kada se ljudi  koji su koristili Vaše preparate dođu po nove ‘porcije zdravlja’ ?

Ugodno i sretno a spoznaja  da moji već otprije poznati kupci dolaze po novu dozu mojih proizvoda s osmijehom na licu i riječima pohvale i kada sa sobom dovedu svoje prijatelje i znance da i oni konzumiraju isto, činim me ponosnim

Znam da su Vam svi pripravci podjednako prirasli srcu, međutim, otkrijte nam ima li među njima ipak neki Vaš ‘favorit’?

Da, svakako  favorit u proizvodnji mojih proizvoda je imaela, glog i antibakterijski program.

Koje Vi preparate svakodnevno koristite u očuvanju dobroga zdravlja?

Redovno koristim pripravke u medu od imele i gloga.

U vašim pripravcima  zapaženo mjesto pripada imeli, pa se ta čudnovata  biljka osim u tinkturama  i mednim mješavinama  koristi i za  proizvodnju ljekovite rakije. Dakako, da je osim imele tražena  i Vaša  rakija od gloga Možete li nam otkriti tajnu  nastanka tih  rakija-eliksira i kakva su njihova stvarna ljekovita svojstva?

Proizvodim rakije isključivo od domaćeg bilja, maceriram i fermentiram imelu glog, šipak i ostalo bilje koje služe kao aperitiv ili dežistiv. Prirodno je i normalno da ti proizvodi imaju jaka i svrsishodna ljekovita svojstva.

S obzirom na činjenicu da ste strastveni lovac te da su lovačke seanse, gotovo nezamislive bez jake, (masne), hrane i vrhunske kapljice, koliko Vam ljekoviti pripravci pomažu  u uspostavi balansa u organizmu?

Bio sam lovac dvadeset jednu godinu, poznato je da sam bio kuhar lovačkih specijaliteta, da se isti specijaliteti pripremaju na lovački način s obiljem jakih začina, naravno po degustaciji tih specijaliteta potrebno ja po lovačkom običaju to dobro zaliti i poboljšati raspoloženje u društvu. Gore navedeni moji proizvodi, vrlo su učinkoviti i olakšaju mi nastale tegobe od neumjerenosti.

Možete li  ispričati našim čitateljima neku zanimljivu lovačku priču, po mogućnosti začinjenu ljekovitim biljem?

Tradicionalno i nepisano pravilo je da se poslije lova okupimo i zabavimo već na opće poznat lovački način, što znači dobru hranu i piće spremljeno na lovački način što znači ljuto,slano, papreno i masno. Možete li si pretpostaviti kako bih ja kao kuhar završio da pripremim lovački gulaš na drugačiji neadekvatni način. Završio bih u kotlu.

Kada biste se morali opredijeliti koja bi ljekovita biljka ponijela epitet kraljice?

Definitivno imela i glog.

I za kraj ovog razgovora želite li poručiti nešto našim čitateljima?

U svakom slučaju preporučio bi svim ljudima da što više borave u prirodi, koriste pripravke od začinskog i ljekovitog bilja i meda, da se druže i da navrate na tržnicu Dolac po Divjakov eliksir života. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code