UČITELJIMA MANJE PLAĆE, A VOJKOVIĆU MILIJUNI

UČITELJIMA MANJE PLAĆE, A VOJKOVIĆU MILIJUNI

16. rujna, 2012.

 

Hrvoje Vojkovi  247857S1Otpremninu od 7,5 milijuna kuna potpisao Ivan Šuker

Piše: Denis Karas
Fotografija:Jutarnji list

Otkako je ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade najavio da će od 1. studenoga u velikim kompanijama, financijskim institucijama i telekomima početi  s radom  specijalni ured Porezne uprave čiji bi zadatak bio nadgledati uplate poreza najvećih poreznih obveznika u Hrvatskoj, odnosno tvrtki čiji godišnji prihodi prelaze 150 milijuna kuna ne mali broj običnih građana ove zemlje počeo je, i bez bronhija, lakše disati.

U takvom  Linićevom  specijalnom odredu ‘porezne čistoće’, takozvanom Uredu 21  u kojem bi  134 elitna porezna službenika pročešljali porezne uplate 609 kompanija koje donose čak 46 posto hrvatskih poreznih prinosa (što je lani iznosilo oko 400 milijardi kuna), te zapošljavaju četvrtinu hrvatskih radnika, mnogi ojađeni građani Hrvatske vidjeli su svjetlo na kraju tunela, gdje više ne bi bilo privilegiranih ni pošteđenih kao do sada kada je po mišljenju Slavka Linića proračun bio zakinut za 200 do 300 milijuna kuna. Jer prema njegovim tvrdnjama lani je samo pet posto takvih kompanija bilo obuhvaćeno poreznim nadzorom, što im je omogućilo da sami odlučuju o tome koliko će poreza u konačnici uplatiti, ili preciznije rečeno za koliko će milijuna kuna oštetiti  proračun.

 

PRODAO STAN MILANOVIĆU

Dakle Linić i Vlada su za ovakav potez zasigurno dobili simpatije i potporu  ogromne većine osiromašenog i pokradenog hrvatskog puka  kojima je pun kufer mangupa i lopova iz naših redova, koji se bogate na njihov račun, odnosno na račun građana Lijepe naše. No, euforija Linićevim specijalnim Uredom 21, vrlo brzo je splasnula  nakon što su iz moćne državne tvrtke Croatia osiguranja potvrdili da će, bukvalno iz naših džepova, ta velika osiguravajuća kuća u Hrvata bivšem predsjedniku Uprave kontroverznom Hrvoju Vojkoviću isplatiti bruto iznos od 7,5 milijuna kuna otpremnine.  Velik dio javnosti  je ostao šokiran i zgrožen s pravom se pitajući  po kakvim to aršinima Kukuriku Vlada smanjuje plaće tisućama prosvjetnih radnika ili pak reže li reže u javnom sektoru, a istodobno unucima unuka menadžera neuspješnih tvrtki osiguravaju sigurnu egzistenciju. Dakle Vlada za učitelje ne može pronaći sredstva ali za Hrvoja Vojkovića koji je aktualnom premijeru Zoranu Milanoviću  2008. godine prodao stan za 250. 000 eura u Krajiškoj ulici u kojem i danas premijer živi, može. Da se ne bi pogrešno shvatilo pa se okrivilo nevinog čovjeka u ovom slučaju premijera Zorana Milanovića, kojem se prije četiri godine baš svidio Vojkovićev stan, treba  podsjetiti da se Vojkovićeva astronomska otpremnina, koja kod običnog građanina izaziva mučninu u želudcu i vrtoglavicu u glavi temelji  na izračunu četverogodišnje plaće koju je sam predložio i dobio od tadašnje darežljive vlade premijera  Ive Sanadera, a koja je mjesečno iznosila 120 tisuća kuna bruto (odnosno 65 tisuća kuna neto) uz bonus od 1,7 milijuna kuna koji je također zatražio i, zamislite čuda, dobio od bivšeg Nadzornog odbora Croatia osiguranja na čijem je čelu bio HDZ-ov ministar  financija Ivan Šuker.

 

CO GLAVNI SPONZOR TVRTKE BIVŠE MAČEKOVE SUPRUGE

Nije naodmet podsjetiti da su tadašnji Nadzorni odbor sa Šukerom na čelu sačinjavali još i Andrija Hebrang u funkciji zamjenika predsjednika, te članovi Miroslav Hrašćanec, Miljenko Boban i dr. Gzim Redžepi. U ovom kontekstu neophodno je spomenuti da je u to vrijeme glavni sponzor Radio aktiva, medijske tvrtke čija je vlasnica bila Milena Maček, bivša supruga čuvenog spin doktora Ratka Mačeka, bio Croatia osiguranje, čiji je član NO-a dr. Gzim Redžepi. Redžepi je ujedno, bio i Mačekov partner u njihovoj zajedničkoj tvrtci Mediana. Maček je i svoju MPR agenciju, koju je osnovao sa svojim partnerom Miroslavom Kovačićem, nakon što je 2007. godine napustio Vladu, smjestio upravo u poslovnoj zgradi Gzima Redžepija, u Masarikovoj ulici, u kojoj se nalazi poznata slastičarnica Zagreb.   

Inače Ratko Maček je u to vrijeme bio  gospodar ne samo marketinškog  novca državnih kompanija nego i tiskanim i elektroničkim medijima sjeverozapadne Hrvatske. Evo što o ulozi Ratka Mačeka  te 2010. godine piše portal Savjest.com.

‘Lokalnim medijima Maček je ovladao ,  preko supruge Milene Maček i šogora Roberta Veseljaka. Budući je medijska koncentracija zakonski limitirana, Milena Maček i Robert Veseljak su po potrebi mijenjali funkcije vlasnika ili direktora pojedinih tvrtki.Preko tvrtke Mea medija koncesionari su varaždinskog Radio aktiva a preko Međimurje Donata Radio Međimurja. Mea medija izdaje Regionalni tjednik koji pokriva Varaždinsku i Međimursku županiju. Tvrtke su unatrag pet godina preuzimane od više suvlasnika no danas Mačekica ili Veseljak imaju 100-postotne udjele. Mačekov šogor preko tvrtke M-media drži i Gradski radio Čakovec. Poduzetni Veseljak vlasnik je još nekoliko tvrtki: Nacionalne mreže, Moj portal – vizije i Promo medije. Tvrtka Promotor koju je osnovao s Ratkom Mačekom preimenovana je u Media tim te direktorski povjerena Anji Remenar.  U Maček – Veseljakove lokalne medijske tvrtke slijevaju se milijuni oglašivačkih kuna državnih tvrtki, što se može vidjeti i na web stranicama Regionalnog tjednika ili Radio aktiva’, piše Savjest com.

 

MAČEK VOJKOVIĆU VIDAO RANE

Kada se sve to uzme u obzir kao i glavno sponzorstvo Croatia osiguranja tvrtkama u tadašnjem vlasništvu bivše Mačekove supruge, onda samo neupućen netko mogao je biti iznenađen da je upravo Ratko Maček prvi vidao rane smjenjenom predsjedniku Uprave CO Hrvoju Vojkoviću u veljači 2010. godine. Zajedno su pili kavu na špici, vedri i nasmijani, kao da su željeli poslati poruku hrvatskoj javnosti da im nitko ništa ne može. I doista  nakon što su ovih dana u Vladi na upite medija i javnosti odgovorili da oni po pitanju višemilijunske otpremnine Hrvoju Vojkoviću ništa ne mogu uraditi jer su naslijedili takav ugovor i moraju ga poštovati više nije dojam nego činjenica da Vojkoviću i ostalim hrvatskim vojkovićima nitko ništa ne može, ali se zato mogu rezati plaće prosvjetarima, stavljati na stup srama nesretne hrvatske građane koji su ostali bez posla pa ne mogu ni struju platiti, i da ne nabrajamo.

Gorčinu ojađenog puka  u ‘slučaju Vojković’ možda najbolje odslikava priopćenje Zelene stranke koja drži da je najava otpremnine od 7,5 milijuna kuna bivšem predsjedniku uprave CO sramotna te da je šamar svim građanima Hrvatske.

Ovime se pokazuje i nevjerodostojnost politike koja poziva građane na odricanja, a istovremeno novcem istih tih građana legalizira krajnje upitne poslovne dilove iz vremena Sanaderove vlasti’, upozoravaju iz Zelene stranke.

Dok se jedne državne službenike, stoji nadalje u priopćenju, uvjerava kako se moraju odricati božićnica, regresa i smanjiti dohotke, istovremeno se drugog državnog službenika nagrađuje s basnoslovnom svotom koja nema uporište u rezultatima. Pozivamo sve građane Republike Hrvatske da dignu svoj glas protiv ovakvih rabota i da nam se odgovori kako je ovako nešto moguće u Republici Hrvatskoj, stoji između ostalog u priopćenju Zelene stranke. 

 

POZVATI NA ODGOVORNOST BIVŠI NO

Pozivamo i sve one koji govore o pravdi i pravednosti da spriječe ovakve pojave jer će u protivnom teško uvjeriti građane kojima će sutra iskopčavati struju i vodu da žive u nekom poštenom društvu. Ova otpremnina isplaćuje se novcem koje je u vlasništvu svih hrvatskih građana, a sumnjamo da je to volja ovoga naroda.  Zato pozivamo nadležne da se žale na ovakvu odluku i da se navedena suma ne isplati, a da se oni koji su doprinijeli njenoj realizaciji najstrože kazne’, kategorični su iz Zelene stranke.

I na kraju postavlja se pitanje zar je nemoguće pozvati na odgovornost sve one koji su sudjelovali, odnosno donosili odluke poput ove o Vojkovićevoj otpremnini. Zašto je, primjerice, tadašnji Nadzorni odbor CO-a na čelu s bivšim ministrom financija Ivanom Šukerom amenovao takvu nakaradnu odluku, i je li moguće da nadležna tijela u svemu tome ne vide nikakve sumnjive radnje. Sudeći po dosadašnjoj praksi, očito je da je sve moguće. Pa i isplatititi menadžeru neuspjele tvrtke otpremninu od 7,5 milijuna kuna i tako od svakog zaposlenog Hrvata uzeti (oteti) po 5,35 kuna.  T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Budha
    #1 Budha 16 rujna, 2012, 15:00

    U Tibet s njim na saku rize dnevno i vodu!!! I to pjeske, bez deve…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code