BRANITELJI INVALIDI IMAJU BROJNE PROBLEME S LIJEČENJEM

BRANITELJI INVALIDI IMAJU BROJNE PROBLEME S LIJEČENJEM

12. studenoga, 2014.

branitelji prosvjed6-211014 Custom

Donosimo cijelu izjavu HHO-a

Za HHO: Ivan Zvonimir Čičak

Prosvjed dijela hrvatskih branitelja, posebno invalida Domovinskog rata, ispred zgrade Ministarstva branitelja, već tjednima zaokuplja pozornost hrvatske, ali i međunarodne javnosti. Opravdana je bojazan da bi se taj prosvjed mogao pretvoriti u detonator nemira znatno širih razmjera, budući da sve veći broj nezadovoljnih građana, a naročito određenih društvenih skupina, trpi posljedice lošeg vođenja države od strane aktualne hrvatske vlasti.

Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava ( HHO) obratili su se čelni ljudi prosvjeda, smatrajući da im se Vladinom politikom uskraćuju temeljna ljudska prava, posebno ona zdravstvena. Odbor je na svom plenarnom skupu u petak 7.11. 2014., primio predstavnike prosvjednika. Odbor smatra da se radi o ugroženoj društvenoj skupini koja se sve više socijalno marginalizira uskraćivanjem njihovih temeljnih ljudskih prava.  

NOVI ZAKON O INVALIDIMA

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100% HRVI  I. skupine Domovinskog rata, požalio se na programiranu javnu percepciju koju promiče instrumentalizirani dio medija, stvarajući dojam da je riječ o tisućama „lažnih“ invalida koji žele zloupotrijebiti svoj stvarni ili navodni invaliditet. Gospodin Glogoški prenerazio je nazočne članove Odbora rekavši da ukupan broj invalida Domovinskog rata iznosi tek oko 800, s tim što oko polovice ovog broja pripada I., a polovica  II. kategoriji invaliditeta.  Iznio je podatak da je u posljednjih 20 godina umrlo 38000 branitelja, od čega je čak 1900 njih izvršilo samoubojstvo.

Na sastanku je g. Glogoški iznio mnoštvo konkretnih primjedbi, s posebnim naglaskom na probleme s kojima se susreću tijekom liječenja. Tako je, primjerice, upozoreno na činjenicu da Nova bolnica u Zagrebu vrši samo dvije operacije dekubitusa mjesečno (poznato je, naime, da veći broj invalida zbog stalnog ležanja ili sjedenja ima takvu vrstu tegoba) – pri čemu je jedna operacija rezervirana za branitelje, a druga za ostale građane. Slična je situacija i u drugim bolnicama.

Bolnice se pravdaju nedostatkom novca, zbog čega što se smanjuje razina zdravstvenih  usluga.

Kao rezultat pritiska do kojega su doveli prosvjedi, Vlada je donijela odluku da se bolnica u Zaboku proglasi bolnicom od posebnog interesa za branitelje, tj. bolnicom za veterane. To jest svakako korak naprijed. Čak sto četrdeset petorici invalida onemogućeno je pravo na njegovatelja, rekao je g. Glogoški.

Branitelji su posebno zabrinuti donošenjem novog Zakona o mirovinskom osiguranju koji bi se trebao početi primjenjivati od 1.1. 2015., a koji bi, na temelju anonimnih prijava, omogućio nova preispitivanja invaliditeta branitelja, s mogućnošću da se njihov invaliditet dodatno smanji ili potpuno ukine, a komisije bi djelovale unutar HZZO-a, čime bi bili podložni pritiscima sa strane.

Predstavnici branitelja, naime, smatraju da su sve vlasti nakon 2000., kako HDZ-ova, tako i SDP-ova, na određen način djelovale protiv životnih interesa branitelja, izmjestivši pojedine segmente braniteljskih prava u djelokrug rada drugih ministarstava (zdravstvo, socijalna skrb), kako bi prikrili pravu narav ove prljave politike. To je jedini razlog što invalidi domovinskog rata i druge braniteljske skupine zahtijevaju da se njihova prava reguliraju Ustavnim zakonom, čime bi se otežale moguće manipulacije izvršne vlasti.

IZBACIVANJE IZ EU

Gospodin Glogoški, opravdavajući stav invalida i drugih branitelja, izjavio je da se ministar Matić više puta pravdao govoreći kako bi on mnoge probleme riješio, ali ne može od „onih gore“, aludirajući na premijera i njegov uski krug od povjerenja. U tom kontekstu, invalidi i branitelji smatraju da je gospodin Matić, zajedno s uskim krugom svojih suradnika, suvišan, pa traže njegovu ostavku. Branitelje je uvrijedila i cinična izjava ministra Predraga-Freda Matića jednoj zagrebačkoj radio postaji u kojoj je rekao kako „njima [invalidima] ne treba rehabilitacija u toplicama jer 90% njih ima konačno uništeno zdravlje, pa bi on predložio da se program iz rehabilitacije za branitelje od sada zove odmor za branitelje.“ Svako ironiziranje i vrijeđanje invalida grubo je kršenje njihovih ljudskih prava, zbog čega invalidi ne žele s njim razgovarati, jer smatraju da se njegovo ponašanje prema njima svodi uglavnom na vrijeđanje i omalovažavanje. To se posebno očitovalo u izjavi ministra Matića da će Hrvatska zbog prosvjeda invalida i branitelja biti izbačena iz Europske Unije.

OKRUGLI STOL

Članovi HHO-a nisu htjeli ulaziti u političke implikacije ovog slučaja, jer to nije u okviru njegova mandata. Odbor smatra da se invalidi i branitelji, među njima i oni radno aktivni, sustavno marginaliziraju i da im se na različite načine sustavno uskraćuju već stečena prava, što potvrđuje i jučerašnja izjava sindikata Policije.

Što se tiče prava invalida iz redova pobunjenih Srba, građana RH, Odbor je jedinstven u stavu da se njihova prava ne mogu izjednačavati s pravima hrvatskih branitelja, jer bi se time doveo u pitanje obrambeni karakter rata, kao i činjenicu da se radilo o agresiji na Hrvatsku kao rezultatu velikosrpskog projekta čiji su operativni izvođači  bile obavještajne službe Srbije (UDBA i KOS)  i Jugoslavenska narodna armija te njima podređene paravojne postrojbe. Prava invalida iz te kategorije moraju se rješavati u sklopu redovite zdravstvene zaštite na koju imaju pravo svi građani RH. 

Članovi Odbora pozvali su invalide i druge braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata na dijalog s predstavnicima vlasti i apelirali na sve branitelje da vode računa o potrebi očuvanja integriteta institucija vlasti. Prosvjednici su izrazili spremnost za dijalog, a HHO je prihvatio njihov poziv da, nakon obilježavanja dana Vukovara, bude medijator u razgovorima s predstavnicima vlasti te da se Okrugli stol s predstavnicima vlasti održi u prostorijama HHO-a, što je Odbor i prihvatio.

U tom kontekstu dogovoreno je da predstavnici Odbora stupe u dodir s objema stranama, kao i da se s predstavnicima vlasti (predsjedniku RH, predsjedniku Sabora RH, predsjedniku Vlade i predstavnicima različitih ministarstava) uputi prijedlog za organiziranje Okruglog stola u prostorijama HHO-a, no prosvjednici i dalje odbijaju dijalog s ministrom Matićem i traže njegovo odstupanje. 

Za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvonimir ČičakT

 

 

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Glogov Kolac
  #1 Glogov Kolac 12 studenoga, 2014, 20:04

  Ovih dana, sto godina nakon izbijanja Prvog svjetskog rata, svecano je otvoren na sjevero-zapadu Francuske, elipsasti spomenik palima u tom strasnom pokolju u kojem je samo otrovni plin Yperit usmrtio preko dvije stotine tisuca vojnika na obje strane.

  No, na ovom spomeniku ugravirana su imena od oko sest stotina tisuca poginulih svih narodnosti i na sve strane ovog strasnog bojista – abecednim redom, da se vidi da su u Europskoj uniji sad IZJEDNACENI I ZIVI I MRTVI.

  Daleko je nasa nesretna zemlja od izmirenja tako duboko humane pokajnicke ljubavi prema covjeku. No ono sto mi mozemo, sto smo duzni ciniti, sto moramo je – BORITI SE ZA ISTINU O NEZAVISNOJ DRZAVI HRVATSKOJ, O USTASKOM POKRETU I O ANTI PAVELICU.
  Tek na istini bit ce moguce i kod nas poduzeti – pruzanje ruku pomirnica. Dotle, u borbi za istinu, svaki izraz mrznje mora biti prezrena i odbacena, a ona najvise dolazi iz redova ubojica hrvatskog naroda. Cega se pametan stidi, time se sotona ponosi.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code