UHBDR91.: KAD ĆE U ZAGREBU PODIĆI SPOMENIK TUĐMANU?

UHBDR91.: KAD ĆE U ZAGREBU PODIĆI SPOMENIK TUĐMANU?

14. travnja, 2014.

normal 1334268729-1

Ovih dana čitamo u medijima da će Zagreb već u rujnu postati prvim gradom u Europskoj uniji s bistom prvog čovjeka koji je otputovao u svemir, sovjetskog astronauta i vojnog pilota Jurija Gagarina. Biste ovog čovjeka zasad imaju samo Rusija i grad Chicago. Očekuje se da će bista biti postavljena kod Šetališta Jurija Gagarina, ispred zgrade Ministarstva socijalne politike i mladih te da će se na taj način odati “počast astronautici”. Projekt su od samih početaka podržali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Osim toga, iznijeta je i inicijativa o “Danu Jurija Gagarina”, a u planu su i neke druge akcije, kao što je primjerice otvaranja i nekog muzeja o astronautici, i tome slično.

Nitko nema ništa protiv da se i u glavnom gradu Hrvatske i ove godine obilježio dan kad je Gagarin otputovao u svemir (12. travnja 1961.) i da se ovom ruskom junaku odaju sve počasti. Međutim, sad se postavlja pitanje: kad će Zagreb dobiti (i gdje?) prvi spomenik, ili bistu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, vojskovođe i pobjednika hrvatskog Domovinskoga rata? Negdje “na kraju grada” još prije “mnogo godina” određena je neka lokacija, šetalište koje je nazvano  Trg dr. Franje Tuđmana, ali osim tabli ni tamo, iako je neprikladno mjesto za jednu ovakvu značajnu hrvatsku povijesnu ličnost, ništa se, na žalost, nije pomaklo dalje od početka, od postavljanja tih  tabli. Dakle, i mi Hrvati imamo se čime ponositi, imamo ljude koji također zaslužuju svoje trgove, muzeje i biste, pa i “svoje dane”, ali prije će Gagarin još “stotinu puta sletjeti u Hrvatsku” nego će Zagreb dati sve počasti Tuđmanu, koji je uz hrvatske branitelje najzaslužniji za stvaranje hrvatske države!

Nije to, na žalost,  prvi, ali valjda ni posljednji puta da Hrvati više cijene one “sa strane” (kada ćemo dobiti bistu i Valentine Terješkove, prve žene koja je otputovala u svemir?) nego svoje velike i značajne ličnosti.

Gagarin je Gagrin, a Tuđman je Tuđman.

Tko je od njih više učinio za ostvarenje sedam stoljeća dugog sna o hrvatskoj državi?

Neka se postavi i bista prvom “svemircu”, ali neka se ne marginalizira i podcjenjuje pobjednik hrvatskog Domovinskoga rata, tim prije jer je Tuđman za nas značajniji nego svi letovi ruskih i inih astronauta. Osim toga, vrlo se lako može dogoditi  da netko već sutra predloži bistu usred Zagreba i prvom čovjeku koji je preletio Atlantik, prvom koji je oplovio svijet, prvom koji je na biciklu obišao sve kontinente, pa čak i onom koji je ulovio najveću ribu!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code