UDRUGA FRANAK PRIJAVILA POREZNOJ UPRAVI VICEGUVERNERE HNB-a

UDRUGA FRANAK PRIJAVILA POREZNOJ UPRAVI VICEGUVERNERE HNB-a

8. svibnja, 2015.

194757

Udruga Franak podnijela je prijavu Poreznoj upravi za provjeru imovine dužnosnika Hrvatske narodne banke, i to viceguvernera Damira Odaka, viceguvernera Tomislava Presečana, viceguvernera Bojana Frasa i viceguvernera Vedrana Šošića. Iz Udruge upozoravaju da se u njihovim imovinskim karticama može primijetiti nesrazmjer imovine i primanja te pozivaju Poreznu upravu na djelovanje.

Hrvatska narodna banka je institucija koja treba štititi interes svojih građana, a umjesto toga štiti interese poslovnih banaka. Sada postavljamo pitanje, temeljem uvida u njihove imovinske kartice, jesu li se prvo pobrinuli za svoj interes i kada će dobrobit građana doći na red?“, izjavljuju predstavnici Udruge Franak i dodaju kako je Hrvatska narodna banka dužna transparentno poslovati pred svojim građanima.

Prijava za provođenje istrage porijekla imovine rezultat je, osim navedenog, i čitanje različitih novinskih članaka koji također postavljaju pitanja o porijeklu imovine navedenih viceguvernera. „U visokim društvenim krugovima kruže glasine o nadimku “Mister 5%” kojeg je viceguverner Damir Odak stekao prilikom rada u OTP banci u Zadru na radnom mjestu predsjednika Uprave istoimene banke, gdje je navodno odobravao kredite pravnim i fizičkim osobama bez provjere kreditne sposobnosti, uz nezakonitu proviziju od 5-10% od iznosa kredita“, dodaju iz Udruge Franak.

Predstavnici Udruge Franak smatraju da je izuzetno važno provjeriti porijeklo imovine odgovornih osoba, pogotovo tamo gdje je nesrazmjer imovine  i primanja uočljiv te tamo gdje postoji opravdana sumnja da je došlo do zlouporabe položaja u instituciji koja, očigledno, već duže vrijeme ne štiti interese svojih građana.T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code