U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI NE RAZUMIJU RURALNI RAZVOJ

U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI NE RAZUMIJU RURALNI RAZVOJ

6. svibnja, 2013.

 

DSC 6324 2000px
Tvrdi kadidatkinja za županicu Ivana Posavec Krivec

 

Piše: SDP Zagrebačke županije

 

U petak, 12. travnja, kandidatkinja za županicu Zagrebačke županije Ivana Posavec Krivec te kandidat za njenog zamjenika prof. dr. sc. Boško Pribičević održali su u središnjici SDP-a konferenciju za medije o 20 godina neuspjeha ruralnog razvoja Zagrebačke županije.

 

“U 20 godina Zagrebačka županija s ovim vodstvom nije napravila ništa i samo možemo konstatirati da župan Stjepan Kožić uopće ne razumije ni pojam ruralnog razvoja niti koliko Europska unija drži do ruralnog razvoja. Sada, u 2013., nemamo pripremljen niti jedan projekt kojim bi se mogla povući sredstva iz europskih fondova, već su svi do jednog nezavršeni i neostvareni. A kada bismo u Županiji danas i imali gotove projekte, prva sredstva mogli bismo dobiti tek 2014.,” upozorila je Posavec Krivec.

 

NIŠTA SE NIJE OSTVARILO

 

”Ljudima je dosta bacanja pijeska u oči, a mi s ovog mjesta pitamo: ‘Župane, kada ćete početi raditi svoj posao?’ Tvrdim kako župan i njegova administracija ne razumiju ruralni razvoj, jer ruralni razvoj nije samo poljoprivreda već i sustavi vodoprivrede, odvodnje, integriranog prijevoza, cesta, međumjesnog prijevoza, zdravstvene njege,” istaknula je kandidatkinja za županicu te dodala kako je odlučila danas, umjesto na 100. sjednici Skupštine europske regije u Bruxellesu gdje je promatrač, biti ovdje i svojim sugrađanima dati do znanja da aktualna vlast u Zagrebačkoj županiji nema niti jedan element za povlačenje sredstava iz EU.

“Iako je postojeća Strategije razvoja Zagrebačke županije solidan dokument, ona je ostala mrtvo slovo na papiru. Ništa se nije ostvarilo i to je jedini rezultat dosadašnjeg rada župana Kožića,” rekao je kandidat za zamjenika županice Boško Pribičević. Ne smijemo izgubiti niti sekunde više, složili su se oboje.

Istaknuli su i kako ruralni razvoj znači razvijanje regija, te kako Hrvatska 2014. godine ulazi u zajedničku poljoprivrednu politiku te će tada, u razdoblju od šest godina, imati na raspolaganju 470 milijuna eura.

”EU inzistira na inovativnosti i kreativnosti, a ljudima treba objasniti što i kako učiniti da bi došli do sredstava iz EU. Na terenu smo već vidjeli s kojim se problemima naši građani bore i suočavaju, a da nitko ne sluša njihove molbe i prigovore. Mi smo ovdje zbog ljudi i među njih treba ići i slušati ih te im pomoći, kako u rješavanjuproblema tako i u povlačenju sredstava iz fondova, kazala je Posavec Krivec.

Posavec Krivec spomenula je i, kako ga je nazvala, nakaradni skup Zagrebačke županije koji je održan prije dva tjedna, a na kojem se pokušalo objasniti kako je Županija spremna za ruralni razvoj: “Umjesto toga, pokazana je, još jednom, potpuna nespremnost i nerazumijevanje najosnovnijih stvari i pojmova”.

 

BACANJE NOVCA

 

Kao konkretan primjer nespremnosti i nerazumijevanja, Posavec Krivec i Pribičević su medijima podijelili dopis iz kojeg je vidljivo kako Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije nije pripremio niti jedan projekt za Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, iako su velik potrebe u području zdravstva.

Skrenula je pažnju i na proslavu 20 godina Zagrebačke županije za 680 uzvanika koja je održana istog dana, iako je službeni Dan županije 17.srpnja, i za koju je iz županijskog proračuna potrošeno stotinjak tisuća kuna. “Pitam župana što je ovo? U vrijeme kada novac treba hitno usmjeriti na razvoj Zagrebačke županije, za nove projekte oni bacaju novac. Opet,” zaključila je Posavec Krivec. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code