U TRENUTKU NESREĆE U MAĐARSKOJ S ČAĆIĆEM BILA JE PUSIĆKA ?

U TRENUTKU NESREĆE U MAĐARSKOJ S ČAĆIĆEM BILA JE PUSIĆKA ?

19. srpnja, 2012.

cacic_pusic_500499S1
Zašto je taj detalj izostavljen iz istrage?

Piše: Mihovil Tomić

O suđenju Radimiru Čačiću u Mađarskoj  potrošeno je mnogo novinskog papira, a još više radio i televizijskih minuta kao i gigabajta na internetskim portalima. No, unatoč tome jedno vrlo važno pitanje ostalo je bez odgovora, a to je tko je fantomska suputnica iz skršenog Chryslera i zašto je do danas njezin identitet ostao prikriven unatoč nevinim žrtvama ostavljenim na cesti, te pravosudno izigrane Katalin Liptak, jedine preživjele iz tog prometnog balatonskog masakra u nedjeljno jutro 8. siječnja 2010.godine.

HNS KAO DIONIČKO DRUŠTVO

Nije nepoznata stvar da politička stranka HNS funkcionira kao dioničko društvo. Tko ima više dionica, samim time ima i veća upravljačka prava. Radimir Čačić i Vesna Pusić najveći su dioničari HNS-a. Upravo ta činjenica kao i neki izvori bliski političkim krugovima otkrivaju vrlo važan detalj da je upravo Vesna Pusić bila tajanstveni suputnik Radimira Čačića tog kobnog jutra kada se dogodila prometna nesreća s ljudskim žrtvama.
Zašto je od samog početka prešućen taj vrlo važan detalj i s kojim namjerama to bi trebalo utvrditi hrvatsko-mađarsko pravosudno izaslanstvo a možda i nezavisna komisija hrvatskog Sabora uz pomoć policije i carine.
Kako se nesreća dogodila izvan granica Hrvatske i to u jednoj zemlji članici EU, kako ulazak tako i izlazak iz te zemlje morao je biti evidentiran putem njihovih putovnica na graničnom prijelazu Goričan. Osim toga, taj dvojac iz HNS-a su javne osobe i morale su biti prepoznate od strane granične policije i carinske službe, pa čak i u slučaju da je gospođa Pusić već prije dolaska na vlast posjedovala diplomatsku putovnicu. Koliko nam je poznato svaki hrvatski granični prijelaz opremljen je videonadzorom.
Zašto je taj detalj ispušten u istrazi kako mađarskih tako i hrvatskih nadležnih tijela, nije nam poznato. Vrlo jednostavno je ući u trag tko je toga dana bio u službi i na hrvatskoj i na mađarskoj policiji i carini. Je li relativna blizina hrvatske granice od mjesta prometne nesreće, plitka politička ucjena ili su sasvim neki drugi razlozi nagnali Vesnu Pusić na bijeg, zasad ostaje nejasno.

SUSRETI NA MREŽNICI

Teško da bismo mogli govoriti o nekom poslovnom putovanju u potrazi za staklenim gradom i bedastoćama koje je Čačić izrekao u mađarskoj sudnici kao razlozima svog boravka na Balatonu. Razlog putovanju njega i suputnice vrlo je prozaičan i oslikan u filmu «Sirove strasti». Danas nikome u Hrvatskoj, a i šire, nije nikakva novost da su Čačić i Pusić dugogodišnji ljubavnici isprepleteni kroz politiku i poslovne interese. Svjedoče tomu mnogi slučajevi zajedničkog pojavljivanja upravo za vrijeme mnogih vikenda i to od veslanja i ljubakanja u čamcu na Mrežnici pa sve do vikend odlazaka privatnim zrakoplovom do Dubrovnika. Mnogobrojni dokazi o navedenom postoje u obliku fotografija na zidovima nekoliko restorana na Josefinskoj cesti koja od unutrašnjosti vodi prema moru i izbija na Jadran u Senju gdje naš Ratko posjeduje nekoliko zapaženih pretvorbenih tvrtkica u obliku hotela i apartmana stečenih u vrijeme pretvorbenih malvezacija. Niti Baška na otoku Krku s istoimenim hotelima, preko puta Senja,  nije mu nepoznata budući je ovladao i tom dioničarskom strukturom, zajedno s pokojnim Marčinkom iz Glumina banke i Majom Rendulić iz svog Aurum osiguranja. Nedavno je u hotelima Baška održan skup HNS-ovaca – nešto poput posljednjeg team buildinga u Sv. Martinu na Muri odakle su odaslane prilično bahate poruke prvog potpredsjenika Vlade na temu zahtjeva o njegovom odstupanju iz izvršne vlasti.

MORALNA  I  KAZNENA ODGOVORNOST

Bilo kako bilo, u navedenom slučaju postavlja se otvoreno pitanje moralne, diplomatske i političke odgovornosti, sad ne više Radimira Čačića, već njegove suputnice iz stranačkog Chryslera, Vesne Pusić kao i njezinih motiva u prikrivanju sudioništva u prometnoj nesreći. Ovdje se otvara i čitav niz drugih pitanja a najviše ono kazneno. Bijeg svjedoka kao sudionika nesreće i samim time nedavanje pomoći unesrećenima potpada pod kazneni zakon kako Hrvatske, tako i Mađarske. Takav nemoralan i neljudski odnos nije zabilježen ni u eksponiranom slučaju pomorske nesreće u kojoj je sudjelovao Tomo Horvatinčić i njegova brodska suputnica Anica Đerđa Dilber, budući da su oni ostali na mjestu nesreće i zatražili pomoć pomorske policije. Je li ovim činom označen politički kraj dvojca Pusić-Čačić pokazat će se vrlo brzo, kao i činjenica mogu li oboje nakon svega ostati u Vladi Zorana Milanovića. Također će biti zanimljivo vidjeti komentare i stav međunarodne zajednice s obzirom na poziciju Vesne Pusić koju obnaša u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske. Bit će zanimljivo vidjeti i mišljenje brata gospođe Pusić, Zorana Pusića, koji se medijski vrlo snažno razmeće kada su u pitanju ljudska prava i sve u vezi s time. T

16 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Đuro
  #1 Đuro 16 srpnja, 2016, 08:39

  Baš zgodna fotka: Gdje ti stade – ja ću produžiti – politički i u postelji vladati, jer je orjunaška guzara jedino za madraca i štepere negadljiva želuca, kao da veli čudnovati promukli kljunaš iz Osijeka Prdoljak

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 19 kolovoza, 2012, 19:08

  Vesna Pusić doživjela je pravi slom kada su objavljeni detalji o njezinom ocu, odnosno informacija da je on za vrijeme NDH bio vojni sudac, koji je, najvjerojatnije, donosio i presude protiv Židove i komunista, a koji je, unatoč tome, kasnije postao akademik i ugledni građanin Jugoslavije…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. miki
  #3 miki 23 srpnja, 2012, 05:51

  Kako ti znaš da nije istina. Ti kao imaš ideja

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. piancodewa
  #4 piancodewa 22 srpnja, 2012, 19:33

  pa ovo nisu istine.pusicka da je bila s njim u autu? hahahah ovim novinarima stvarno ponestaje ideja.a i slika je simbolicna,di samo cupate to?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. kalter
  #5 kalter 22 srpnja, 2012, 10:20

  Nakon što se stranačkim chryslerom zabio u škodu kojom je upravljala Katalin Lipták završio je u policijskoj postaji. Isti dan pušten je uz jamčevinu od 1000 eura. Dan poslije u kaposvárskoj bolnici preminuo je György Lipták, a 22. siječnja i majka preživjele Katalin Imréné Antal.
  Čačić je hrvatsku javnost o nesreći obavijestio tek 11. siječnja, a noć prije u stožeru Ive Josipovića slavio je njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima. Tvrdio je tada da nije znao da je bilo tko preminuo u bolnici. I priopćenje o drugoj žrtvi poslao je s dva dana zakašnjenja, a pitanje je bi li to i učinio da ga Večernjakovi novinari, koji su tu informaciju od izvora u bolnici imali već 24 sata, nisu tražili za komentar. (www.vecernji.hr)

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. ive
  #6 ive 21 srpnja, 2012, 19:20

  A sad ozbiljno…nešto jadnije od ovog nikad nisam pročitao nigdje. Ovakvu jadnu i bolesnu maštu vjerojatno nema nitko, pa ni Mihovil Tomić. U stvari, Mihovile, pozivam te na kavu da mi kažeš tko ti je to rekao?

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. ive
  #7 ive 21 srpnja, 2012, 19:16

  Baš je lijepo čuti da ovaj portal jedini zna što je bilo, a svi ostali misle da je Vesna Pusić bila u Londonu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. kanjo
  #8 kanjo 20 srpnja, 2012, 17:29

  Koji loš portal, jedan od jadnijih joomla templata. Volija bi da je vijest gori istina ali ve mi se čini da je kvaliteta vijesti jednaka kvaliteti portala.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. ljubo
  #9 ljubo 20 srpnja, 2012, 08:36

  ma nije da drugi nemaju hrabrost već pušu u isti rog

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. vesna
  #10 vesna 20 srpnja, 2012, 07:11

  Treba pitati Vesninog brata Zorana, poznatog borca za ljudska prava…on će sve objasniti.. 🙂
  Baš me zanima hoće li se tko iz Vlade očitovati o ovim insinuacijama 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. softweras
  #11 softweras 20 srpnja, 2012, 07:02

  pa i putem mobitela i operatera se sve moze rekonstruirat i vidjet kad i gdje su bili.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. biba
  #12 biba 19 srpnja, 2012, 19:13

  Pljucaj po ljudima i blati nekoga,to prodaje novine iportali su jako čitani kad se stavi ovakav naslov.To što je na kraju upitnik to ne zanima ni “novinara” ni publiku željnu tračeva.Novinarstvo rekla-kazala.Bljak….

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. papa
  #13 papa 19 srpnja, 2012, 16:33

  vele da je u igri i ankica mamic…tko god bio tko zna sta mu je radila na autocesti da je covjek tvrdio da je u magli.ajojjjjj!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. LGBTQZŽNJPED
  #14 LGBTQZŽNJPED 19 srpnja, 2012, 09:10

  i ako jesu bili zajedno, zar mislite da bi to prisililo partiju na vlasti i ostalu diktatorsku nemenklaturu da se maknu?
  Oni mogu sve što žele, a narod? narod je stoka sitnog zuba…

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. LGBTQZŽNJPED
  #15 LGBTQZŽNJPED 19 srpnja, 2012, 09:08

  Ma kakvi…
  Ako se do sada tajilo, i dalje će ostati tajna…
  Jutarnji i EPH će o tome šutjeti jer su službeno glasilo Vlade, a ostali nemaju hrabrosti…

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. pjer
  #16 pjer 19 srpnja, 2012, 08:07

  u lazi su kratke noge… da li je ovo kraj vlade i uvod u parlamentarnu krizu?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code