U SISKU TJERAJU UMIROVLJENIKE U DUGOM REDU DA NA ŠTAKAMA ČEKAJU USKRSNICU OD 100 DO 300 KUNA, NOVINARIMA ZABRANJENO SNIMANJE

U SISKU TJERAJU UMIROVLJENIKE U DUGOM REDU DA NA ŠTAKAMA ČEKAJU USKRSNICU OD 100 DO 300 KUNA, NOVINARIMA ZABRANJENO SNIMANJE

30. ožujka, 2019.

Ne smijete slikati! Tko vam je dao dozvolu? Ne vidite li znak zabrane fotografiranja na ulaznim vratima” viče ljutiti zaštitar, praveći scenu, pitajući tko smo i zašto smo ovdje, tražeći da se maknemo. Pokušavamo mu objasniti da se znak zabrane odnosi na unutarnji prostor blagajne, u koji ne planiramo ući, a ne na prostor javne i otvorene tržnice gdje se nalazimo. Grubo i dalje braneći fotografiranje, govori kako se znak zabrane s ulaznih vrata odnosi i na jednu liniju ispred. Pitamo ga nekoliko puta da nam pokaže do kuda je ta linija zabrane, kako bismo mogli prijeći u “dopuštenu” zonu. Ne govorite mi kako da radim svoj posao!”

Priredio: Franjo Dobrović

Nakon ničim argumentirane siječanjske osobne odluke sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (SDP) o iseljenju Ogranka Matice hrvatske iz unajmljenih gradskih prostorija u Rimskoj 9, koja je izazvala burna reagiranja lokalne i šire javnosti, članovi Predsjedništva MH još uvijek očekuju realizaciju svog ponuđena kompromisnoga poziva na razgovor u palači gradske uprave ili pak sudsku, policijom popraćenu deložaciju prostora “oslobođenih od ljudi, stvari i posoblja”. I dok mnogi promatrači s neskrivenim sumnjama u gradonačelničin neuravnožen psiho-profil umišljene autokratkinje očekuju rasplet nimalo ugodne situacije – dok stotine sisačkih poslovnih prostora zjape prazne – Kristina Ikić Baniček ponovo je samozadovoljno odabrala nimalo popularan način da se za njene neopozive, skandalozne odluke dozna diljem Hrvatske. Prvoga dana isplata umirovljeničkih uskrsnica u Gradskoj blagajni područne tržnice “Kontrobe”, 25. ožujka, na meti očito perverzne i bezobrazno neodgojene prve osobe grada našla se mlada novinarka portala “mirovina.hr”, Jasmina Grgurić. Njoj je, zasigurno prema nalogu KIB, zaštitar grada Siska – kao da se radi o vrhunskim državnim tajnama, Hrvatskoj narodnoj banci i njenim trezorima ili pak Ministarstvu obrane – onemogućio fotografiranje gužve umirovljeničkim statusom i nebrigom vlasti osiromašene i obespravljene radničke klase, za koju se SDP verbalno (za)laže, pred blagajničkim šalterima?! Zbog još jednoga skandaloznoga postupka Ikić Baničekove, koji ilustrira lik i djelo spomenute gradske dužnosnice, portal “tjedno.hr” donosi skraćenu verziju događanja na “Kontrobi” iz pera profesionalno onemogućene, usprkos svemu glasonošice istine, Jasmine Grgurić (https://www.mirovina.hr/novosti/zastitar-grada-siska-fizicki-nas-sprijecio-da-napravimo-reportazu-o-podijeli-uskrsnica/).

Teško do uskrsnice 

Prvi je dan podjele uskrsnica sisačkim umirovljenicima i nezaposlenima. Novac se isplaćuje na tri gradske blagajne. Kao i lani, krećemo prema onoj najfrekventnijoj u trbuhu grada, tržnici “Kontroba” na Trgu Josipa Mađerića. Na stotine građana satima stoje i čekaju na otvorenom, mnogi od njih i na štakama, kako bi podigli od 100 do 300 kuna, ovisno o primanjima. Tim novcem u gradu propale industrije neće kupiti čokoladne zečeve unucima, nego sa zakašnjenjem platiti struju i vodu.

Red se stepenicama proteže od vanjskog prostora tržnice sve do ulaznih vrata blagajne, na kojima zaštitar regulira ulaz jednog po jednog građanina. Linija se jako sporo pomiče, stvara se nervoza. Stojimo izvan prostora gradske blagajne, želeći napraviti fotografiju ljudi koji čekaju, no u jednom trenutku to nam pokušava zabraniti zaštitar. Počinje vikati, stavlja ruku ispred objektiva fotoaparata, te fizički staje ispred kamere kako bi zaklonio kadar.

Ne smijete slikati! Tko vam je dao dozvolu? Ne vidite li znak zabrane fotografiranja na ulaznim vratima” – viče ljutiti zaštitar, praveći scenu, pitajući tko smo i zašto smo ovdje, tražeći da se maknemo. 

Pokušavamo mu objasniti da se znak zabrane odnosi na unutarnji prostor blagajne, u koji ne planiramo ući, a ne na prostor javne i otvorene tržnice gdje se nalazimo. Grubo i dalje braneći fotografiranje, govori kako se znak zabrane s ulaznih vrata odnosi i na jednu liniju ispred. Pitamo ga nekoliko puta da nam pokaže do kuda je ta linija zabrane, kako bismo mogli prijeći u “dopuštenu” zonu.

Ne govorite mi kako da radim svoj posao!” – jedino je što nam je znao nervozno odgovoriti, dok smo mu pokušavali objasniti da nam upravo on ne dopušta da radimo svoj.

Arhaična boljševička zabrana

Kako nam zaštitar nije znao reći od koje se udaljenosti smije fotografirati, nastavili smo na javnom, otvorenom prostoru gradske tržnice raditi svoj posao, u čemu nas je i dalje pokušavao spriječiti tražeći da odemo. Rekli smo mu da ako radimo nešto zabranjeno, neka slobodno pozove policiju, ili neka nas pusti da obavimo posao, na što se on obratio nadređenima. Jedna djelatnica izašla je iz blagajne i pojasnila da je zabrana stigla iz Grada Siska, te da smo prethodno trebali tražiti pismeno dopuštenje (?) kako bismo smjeli izvijestiti o podjeli uskrsnica. No, ponavljamo, vijest smo došli napraviti izvan prostora gradske blagajne, na slobodnom prostoru tržnice i sa slobodnim građanima.

Neobaviješteni zaštitar

Što o svemu misli maltretirana Siščanka, koja uza sva naprezanja ne uspijeva dokučiti zbog čega je postala persona non grata negdašnje navodne “stručnjakinje za povlačenje sredstava Europske Unije u bivšem HCR-u”?

– Prostor tržnice je javan, bez obzira što je riječ o ustanovi u vlasništvu grada, a samim time i građana, što se često zaboravlja. Zaštitar nije bio tamo u funkciji zaštitara tržnice, nego gradske blagajne. Kada je događaj od javnog interesa na javnom mjestu, novinar ima pravo fotografirati. Zaštitar nije znao ni pojasniti što je zabranjeno i gdje, ali već je bio stavio ruku ispred objektiva. Prekoračio je svoje ovlasti. Možda je tako postupio u strahu od poslodavca i mogućih sankcija. No, u svakom slučaju, zaštitar ne može odlučivati hoće li se ili neće fotografirati osobe koje se nalaze na javnom mjestu, izvan prostora njegovih ovlasti. Na vrlo grub način pokušalo nas se spriječiti da odradimo posao, onaj isti koji smo na istom mjestu, u isto vrijeme i s jednakim povodom odradili lani, uza zeleno svijetlo vlasti, baš kao i drugi mediji kojima je sada odjednom pristup bez traženja posebnog dopuštenja zabranjen, i to na javna mjesta i javne događaje, kao što su javne rasprave u Gradskoj vijećnici, sjednice Gradskog vijeća, Ledena dvorana, tržnica… Zašto? To treba pitati one koji tako odlučuju, a upravljaju novcem građana. No, isti ti ne osjećaju zakonsku obvezu odgovaranja na upite medija kao predstavnika građana koji ih financiraju i koji su ih, u konačnici, birali na izborima. T

 

 

 

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. zzigho
  #1 zzigho 4 travnja, 2019, 18:45

  E dragi zaštitaru kristijane, očito ti odbrojali dane. sam si kriv kada hoćeš biti glavni. treba ipak biti malo širokopojasan i znati upotrijebiti ovlasti. sada neka te gazda uči i makne, ako ne želi izgubiti licencu za posao.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Puhalo
  #2 Puhalo 3 travnja, 2019, 03:07

  Bravo, Saša! Mafijašku boljševičku bandu treba mlatiti jedino sredstvima pravne države. U našem slučaju, međutim, ona ne postoji, premda je smradaner Sanader ipak na koncu zaradio četiri i pol godine u šarenom dresu Lepe Glave, kad li će beštija Lovrić Merzel i gulikože krumpira. Ima toa još i te koliko. Cijela Europa zaudara na pljačku i političku korupciju, a Bošnjaković kao mrtvo puhalo donosi beskorisne uredbe. Njegov bogomdani šef Plenković pak najavljuje rast mirovina od tri posto?! Imam savjet, neka zbirni iznos što ga je premijer namijenio hrvtskoj sirotinji proslijedi u Sloveniju do svoga Marija šarmera.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. saša leopold
  #3 saša leopold 2 travnja, 2019, 20:08

  Ne će zaštitar dobiti otkaz, ni opomenu, već pohvalu i orden narodnog heroja (čitaj crvenog komunističkog smeća) jer je izvršavao zapovijedi IKB. Zna se da je Zeus osiguranje firma pod “njezinim krilom”.
  Ako sam dobro shvatio nadređena osoba zaštitaru je djelatnica gradske blagajne. Prekrasno. I njoj orden isti, crveni.
  Nije mi jasno zašto novinarka nije zvala policiju, valjda ima mobitel a poziv je ionako besplatan. Ili zašto jednostavno ne podigne tužbu – protiv zaštitara, djelatnice blagajne gradske, gradske tržnice i u konačnici grada Siska i gradonačelnice. Od nekog će se naplatiti za proživljeni stres. Barem bi ja tako učinio.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 3 travnja, 2019, 16:43

   nadređena osoba je njegov voditelj, a sama ikička nema pojma o vođenju osiguranja objekta i ovlastima zaštitara. Ovaj je zaštitar očito pun sebe, a poglavlje komunikologija i komunikacija bila verbalna ili neverbalna mu je strana. Neke se stvari ne daju naučiti na trodjednom tečaju. Badava mu godine, neka se ovi nadobudni malo ugledaju na školovane zaštitare kada danas svatko može obavljati taj posao.
   Ove djelatnice blagajnice samo su izvršiteljice svojih poslova. trebalo bi malo poslati i inspekciju rada, ali i oni su isto auzvinkl na svoju stranu. Čisti birokrate bez elasticiteta u provođenju svojih aktivnosti.
   Mogla bi i gradonačelnica na zaštitarski tečaj kada već potcjenjuje svopje zaposlenike – ona zna sve, njoj nitko ne treba.

   Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 1 travnja, 2019, 19:05

  Ovaj zaštitar je prekorači ovlasti, zato treba dobiti otkaz ss posla. Tom istom na ovom prostoru nije prva greška. A i firma Zeus nema kvalitetne zaštitare, pa neka malo i inspekcija ima posla. Treba znati gdje je perimetar, dakle unutar prostora. Pred ulazom nikako. Kad svakog primaju za zaštitara, jer nitko ne radi za male novce.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. FRANO
  #5 FRANO 30 ožujka, 2019, 15:01

  OVAJ STEPINČEVSKI KATOLIK PUN EMOCIJA OD KOJI SE NE MOŽE SUSZDRŽATI DA NE NAPIŠE PORUKU ONU ISTOG SADRŽAJA KADA JE KOMUNIZAM SA ISTOKA PRIJETIO UGROZI SLOBODE STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE PA SU NAJMENICI TE NJEMAČKE-NACIČKE LATIFUNDIJE BILI SLANI NA ISTOČNI FRONT DA SPRIJEČE TU POMAMU KOMUNIZMA KOJI SE NA MALA VRTA VRAĆA U SISIAK KOGA TAMOŠNJA NAČELNICA GA JAVNO PROMOVIRA .PA OVAJ MLADIĆ ,DUHOVNI NASLENIK SVOJIH PREDAKA NAŠAO SE OBARAZOVANIJIM OD SVOJIH PREDAKA ,PA UMJESTO S’PUŠKOM BRANI ILI PORUČUJE JAVNOM KATOLIČKO-STEPINČEVSKOM NARODNOM MNIJENJU DA SE ,U NEKOJ KOMUNIOSTIČKOJ FORMI, OPET POJAVIO KOMUNIZAM KOJEG PROVODI ,JAVNO TAMOŠNJA NAČELNICA,A TA NAČELNICA ZABORAVILJA DA SE NALAZI,PONOVNO,U REINKARNIRANOJ STEPINČEVSKOJ BOŽJOJ DRŽAVBI, A NE SOCIJALČITIČKOM TOTALITARIZMU..

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code