MAMIĆEVCI U OSIJEK NISU DOŠLI

MAMIĆEVCI U OSIJEK NISU DOŠLI

22. srpnja, 2015.

osijekdinamo12.83a18c5a6e3a610c4158930c93187924

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 2. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

HNK RIJEKA – NK SLAVEN BELUPO 3 : 3

Utakmica 2. kola Prve HNL odigrana je u nedjelju, 19. srpnja 2015. g., u 21 h, na stadionu u Kantrida u Rijeci, pred oko 4 500 gledatelja, od čega blizu 1000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).
Utakmica je protekla bez većih navijačkih izgreda, uz povremena neprimjerena skandiranja i uporabu pirotehničkih sredstava. Tako se u 11. minuti, s dijela stadiona gdje su se nalazili pripadnici Armade, moglo čuti već uobičajene povike „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i „Jebo Vas Mamić.“ Isti repertoar ponavlja se višekratno tijeko prvog poluvremena. Na samom kraju prvog dijela, domaći navijači slave pogodak svoje momčadi aktiviranjem nekoliko petardi. U 48. minuti pripadnici Armade skandiraju „Mamiću Cigane“, te višekratno „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“. Isto se ponvlja u 63. i 78 minuti. U 82. minuti pripadnici Armade aktivraju nekoliko petardi i jednu baklju, slaveći tako pogodak kojim je domaća momčad povela. Na samom kraju utakmice, pripadnici Armade još jednom skandirajua „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“

HNK HAJDUK – RNK SPLIT 0 : 0

Utakmica 2. Kola Prve HNL odigrana je 19. srpnja 2015. u Splitu, u 21 h, na gradskom stadionu u Poljudu, pred oko 10 500 gledatelja, od čega oko 150 Crvenih đavola (navijača RNK Split) i 2000 pripadnika Torcide (navijači HNK Hajduk).
Već prije početka utakmice pripadnici Torcide pale prvu baklju, da bi u 22. minuti nastavili s pet baklji i jednim topovskim udarom. Nakon toga slijede skandira od strane Torcide „Žužule turčine, napuši se kurčine“ (skandiranje usmjereno predsjedniku RNK Split), „Jebo vas Mamić“ i „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.
U 37. minuti pripadnici Torcide aktiviraju jednu baklju, a u 65. još dvije.
U 66. minuti pripadnici Torcide pjevaju „Život je kockanje, kurve i tučnjave, alkohol droga i to je sve…“
U 74. minuti pripadnici Torcide pale jednu baklju, te viču sucu „Jebo te Mamić“, dok dio gledatelja s istočne tribine viče sucu „Cigane“
U 74. minuti pripadnici Torcide skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali, a u 89. pale nekoliko stolica na sjevernoj tribini.

NK OSIJEK – GNK DINAMO 1 : 1

Utakmica 2. kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 19. srpnja 2015. u 19.00 sati na stadionu Gradski vrt u Osijeku
Utakmica u Osijeku odigrana je pred oko 5.000 gledatelja, a po prvi puta uvedeni su brojači (4.616 gledatelja i svaki posjetitelj je morao sjesti na točno određeno mjesto. Usprkos najavama, susret su pratili samo BBB (tzv. antimamićevci), njih oko 300, dok se druga skupina BBB Fan club („mamićevci“) nije pojavila, iako im je na stadionu bio rezerviran prostor i redari koji su ga čuvali. Pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), bilo je nešto manje od očekivanja, njih oko 200.
Osiguranje je bilo dobro, a navijanje većim dijelom, posebno kad je o Kohorti riječ, korektno.
Kohorta u 18. i 19. minuti skandira „Purgerske pičke“, a odmah potom „Jebi, jebi purgera“ i „Gazi, gazi purgera“ , što, prema pravilima UEFE, spada u kategoriju „regionalni rasizam“. U 34. minuti u dva navrata skandiraju „Jebo vas Mamić“ i „Jebemo, jebemo HNS“, da bi, nakon jedne sporne sudačke odluke skandirali „Cigani,Cigani“ (35. minuta). Uz to još skandiraju „Mamiću Turčine, napuši se kurčine“.
BBB na sve odgovaraju paljenjem dimnih kutija (20., 35. i 37. minuta), te višekratnim skandiranjem „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ (40. i 45. minuta), a u 41-oj uzvikuju „Braća Mamić, pušite kurčine, ale, ale…“, da bi na kraju sve začinili pogrdnim i rasističkim skandiranjem i pjevanjem „Zdravko Mamić, srpsko kopile“.
Drugo poluvrijeme BBB otvraju skandiranjem „Osječke pičke“ u 62. minuti, a Kohorta skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. BBB u 76. minuti priređuju pravu bakljadu i najprije među sobom pale 6-7 baklji, a potom bacaju na tartan stazu i igralište 8-9 baklji. Uza sve to ispaljuju i jedan topovski udar, a Kohorta na to skandira „Purgerske pičke“. Za kraj (84. i 87. minuta) BBB pale nekoliko stolica na sjevernoj tribini osječkog stadiona.

za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code