U MALOJ DVORANI KRAJ SOBE ĐURE BRODARCA

U MALOJ DVORANI KRAJ SOBE ĐURE BRODARCA

7. lipnja, 2023.

Đuro Brodarac, Željko Malinac, Marijan Celjak i ja. Zatim je Brodarac telefonom pozvao Dragu Selanca, koji je odmah došao, a Celjak je pozvao Marijana Batovanju, koji je predložio da se u prvo zapovjedništvo ZNG-a Siska uključi i Franjo Jansky za organiziranje veze. Sutradan, u maloj dvorani kraj Brodarčeve sobe, došli smo Celjak, Selanec, Batovanja, Jansky i ja, a dočekali su nas Đuro Brodarac i Ante Bobetko. Ja sam sjeo baš do Ante i tada smo se službeno upoznali.

 Uskoro dođoše pukovnik Božo Budimir, tada zapovjednik 2.A brigade ZNG (danas 2. gardijska “Grom”)  i njegov pomoćnik Stjepan Cifrek. Budimir je u uvodnom izlaganju izvijestio nazočne o  utemeljenju četiriju brigada ZNG-a. Istodobno reče da će se od HDZ-ova oružja stvarati bataljuni pričuvnog sastava. Upitao nas je i koliko imamo oružja

Napisao: Josip Frković

Obljetnica ustrojavanja prve dragovoljačke postrojbe ZNG u Hrvatskoj, obilježit će se 10. lipnja pod pokroviteljstvom župana sisačko-moslavačkog mr. iur. Ivana Celjaka, sina Marijana Celjaka, dozapovjednika 57. bojne, smrtno stradalog pri osvajanju baze srpske jna u Šašnoj Gredi 16. rujna 1991.

Sjećanjem na ratni put prvih hrvatskih dragovoljaca, od kojih je najveći dio 1993. postao pripadnicima 57. brigade “Marijan Celjak”, položit će se vijenci, zapaliti svijeće i moliti za duše poginulih podno središnjega križa na Viktorovcu i spomenika za poginule hrvatske branitelje na Trgu dr. Franje Tuđmana.
Prigodan program, također, održat će se u nedavno uređenu Kulturno-povijesnom centru županije u Ulici kralja Tomislava, uz otkrivanje spomenika “Majke hraniteljice”.

Živo sjećanje

Prijeratni i ratni stranački dužnosnik HDZ-a u Lekeniku i Sisku, neposredni svjedok kapitulacije 21. kordunskog korpusa srpske vojske krajine, 8. kolovoza 1995. kod Gline zapovjednika pukovnika Čede Bulata hrvatskim snagama i umirovljeni pukovnik HV-a Željko Sklepić, živo se sjeća i trenutaka kad su uniformirani pripadnici ZNG-a toga ljeta dolazili na zajednička zasjedanja triju vijeća ili pak odvojene sjednice triju vijeća prve sisačke višestranačke Skupštine. Bili su to veliki ispiti pluralne demokacije, na kojima su velikosrpski i partijski predstavnici dobivali grčeve u želucu od oporbenih prijedloga HDZ-ove strane. I sve u strahu od potpune pobjede hrvatskoga bloka. Posebno zanimljiv događaj, međutim, zbio se tih dana u kupskoj lijevoobalnoj Prvoj ulici, danas Rimskoj, sjedištu Policijske uprave. Željko Sklepić veli:

– Našli semo se 10. lipnja 1991. godine u maloj dvorani na prvom katu, Đuro Brodarac, Željko Malinac, Marijan Celjak i ja. Zatim je Brodarac telefonom pozvao Dragu Selanca, koji je odmah došao, a Celjak je pozvao Marijana Batovanju, koji je predložio da se u prvo zapovjedništvo ZNG-a Siska uključi i Franjo Jansky za organiziranje veze. Sutradan, u maloj dvorani kraj Brodarčeve sobe, došli smo Celjak, Selanec, Batovanja, Jansky i ja, a dočekali su nas Đuro Brodarac i Ante Bobetko. Ja sam sjeo baš do Ante i tada smo se službeno upoznali.

Uskoro dođoše pukovnik Božo Budimir, tada zapovjednik 2.A brigade ZNG (danas 2. gardijska “Grom”)  i njegov pomoćnik Stjepan Cifrek. Budimir je u uvodnom izlaganju izvijestio nazočne o  utemeljenju četiriju brigada ZNG-a. Istodobno reče da će se od HDZ-ova oružja stvarati bataljuni pričuvnog sastava. Upitao nas je i koliko imamo oružja, te naglasio da bi formacijski trebali imati 526 strojnica, te da ćemo nedostajuću razliku uskoro dobiti. Propitivao se što dalje treba za popunu i na kraju rekao da pristupimo formiranju postrojbe. Nakon 30-ak minuta, koliko je trajao sastanak, on je otišao. Već sutradan započeli smo nas petorica rad na ustrojavanju postrojbe. Radni prostor u dvorišnoj zgradi PU Sisak osigurali su nam Željko Malinac i Mato Dragojević. Na prvim mobilizacijskim poslovima radio je Drago Selanec, a kao ispomoć dodijeljeni su mu Boris Bukal i Nikola Vidović, referenti mobilizacijskih i kadrovskih vojnih poslova  PU Sisak. Oko tjedan dana trajali su poslovi evidentiranja  popisa pričuvnih policajaca za vojne satnije. Selanec je pozvao i Željka Prpića iz Petrinje, kojeg je s vojnih vježbi JNA poznavao Celjak, donijevši prve priručnike i vojne karte-specijalke.

Dana, 21. lipnja 1991. godine, Đuro Brodarac je uputio nas petoricu: Celjaka, Batovanju, Selanca, Janskog i mene u Šarengradsku na zdravstvene preglede za stalni radni odnos u policiji za utemeljenje postrojbe ZNG-a.

Profesionalni časnici 57. bojne

 Poslije obavljena pregleda otišli smo u Trstenik, bazu 2.A gardijske brigade, tražeći pukovnika Budimira. Primio nas je gospodin Ivan Herceg, jedan od pomoćnika, i tada smo potpisali prvi profesionalni ugovor s gardijskom brigadom. Još iste večeri, dok smo se vratili u bazu Galdovo, gdje se nalazila jedna satnija “Gromova” za potrebe buduće postrojbe dragovoljaca. Dovezeno je onamo iz Trstenika oko 200.000 komada streljiva, koje je primio skladištar  Ivo Klepić.

U subotu zaključujemo da smo spremni, za nedjelju, 23. lipnja, na ORA-i u Galdovu, izvršiti smotru naše postrojbe. I tako u popodnevnim satima na ORA-u dolaze pripadnici 1. i 2. satnije i ostalih pratećih postrojbi, ali samo oni s naoružanjem. U kraćem odsustvu Marijana Celjaka, zajedno s Marijanom Batovanjom, postrojio sam po prvi put javno s naoružanjem naše dragovoljce, ZNG-e, koji su bili vidno uzbuđeni i ponosni. Nakon što im je Marijan Celjak održao kraći govor, Marijan Batovanja ih je poimenično prozvao i tada su se razvrstali prema formaciji.

Prvo je prozvano zapovjedništvo bataljuna: Antun Bobetko, zapovjednik, Marijan Celjak, dozapovjednik, Franjo Jansky, referent za vezu, Marijan Batovanja, pomoćnik zapovjednika za pozadinu, Drago Selanec, referent organizacijsko-mobilizacijskih poslova, Franjo Pavičić kao intendant, te ja u ulozi referenta za obavještajne poslove.

Od Gline do Sunje

Zatim je prozvana izvidnička desetina, kojom je zapovijedao Stjepan Piškor Bambino, pa prva satnija, Turopolje i Pokuplje, na čelu sa zapovjednikom Darkom Kompesom, druga satnija, Sisak i Posavina Donja, sa zapovjednikom Ivanom Kuraberom. Sve potrebne informacije spustili smo do vojnika i tada je oko 200 naoružanih ljudi, poslije 18 sati završilo svoju prvu ratnu prozivku. Za to vrijeme u Sunji, na straži, nalazila se treća satnija, kojoj je zapovjednik bio Marijan Kolaković.

Na odlasku, te večeri napravili smo i raspored narednih odlazaka na straže u Sunju, prema kojem su iste večeri, preko skele u Kratečkom u Sunju otišli dečki, njih 40-ak iz Odre i Žabna. Vodili su ih Mato Brajković i Ivan Dinčir. Istodobno, na položaje oko ušća Gline u Kupu, otišla je grupa Posavaca i Turopoljaca te izvidnička desetina na čelu sa Stjepanom Piškorom Bambinom i Darkom Kompesom Bucom.

Izvidnici su odmah prešli na susjednu obalu Gline u selo Jame i prošli do Krpačićeve kuće, a dio ljudstva, ophodilo je čamcem na rijeci. Sutra ujutro dočekali smo sunjsku grupu na skeli, a prebacili Posavce, koji su kamionom i autima, predvođeni Božidarom Gavronom i Ivanom Kuraberom otišli na noćnu stražu, a prekosutra, u noći 25. na 26. lipnja na stražu u Sunju otišli su Lekeničani koje sam ja vodio.

Dan prije toga, u noći, 24. lipnja 1991. godine iz Siska u Dvorišće, kod Marka Sremića, krenuli smo u kombiju: Marijan Celjak, Mato Dragojević, Drago Selanec, Franjo Jansky, Marijan Batovanja, Franjo Pavičić i ja. U obiteljskom domu Sremića, na sastanku oformljene satnije za taj kraj, bio je nazaočan i Ivan Šantek, zamjenik zapovjednika Policijske postaje Glina, kojom je zapovijedao gospodin Ivan Kvakić. On nas je, iz prve ruke, upoznao sa stanjem na tom dijelu terena te čestim noćnim miniranjima kuća Hrvata i završio s osobnom procjenom da velikosrpske paravojne grupe mogu napasti i samu Glinu za koji dan, što se na žalost i obistinilo 26. lipnja u cik zore. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO MARXISTA
  #1 FRANO MARXISTA 9 lipnja, 2023, 20:37

  TKOJE TAJ ZLOČINAC,KATOLIČKE PASMINE ,ĐUROBRODARTAC?????

  ĐURO BRODARAC ,CERIBAŠA USTAŠKIH ZLOČINA U SISKU.
  SISAK I NJEGOVI KATOLIČKI ZLOČINI USTAŠKE PRAKSE.
  O TIM ZLOČINIMA JAVNO SE ZNALO I PISALO U DOBA TRAJANJA RATA, U VIJESNIKU ,FERAL-TRIBUNEU I HRVATSKOJ LJEVICI.SVE HRVATSKA JAVNA GLASILA KOJA NISU IMALA NIKAKVIH TENDENCIJA DA SE OPREDJELE NA STRANU ZARAČENIH ZLOČINAČKIH RELIGIJA,PA SU NJIHOVA PISANJA BILA KOREKTNA ,SA SVRHOM DA SE UTJEČE NA JAVNOST KAKO BI SE ZAUSTAVILI ZLOČINI. ALI IH NITKO NIJE POKUŠAO ZAUSTAVITI ,PA SE NA KRAJU ,POSLIJE RATA ,KONSTATIRALO DA JE SAMO U SISKU,POGUBLJENO 6OO SRBA ,SAMO ZATO ŠTO SU BILI SRBI I IMALI NEKU UŠTEĐEVINU I NEPOKRETNU IMOVINU. LEŠEVI SU SE OTKRIVALI U RUKAVCIMA KUPE I KORANE I U MEDENOM,MISLIM DA SE TAKO ZVALO NEKO LIJEČILIŠTE. MAKAR SE ZNALO TKO JE UBIJAO I PLJAČKAO MIRNE GRAĐANE SISKA ,OTVORENO SU IMENOVANI POJEDNICI,U NAVEDENIM GLASILIMA ,ALI NACIONALISTIČKO-KLERIKALNO-STEPINČEVSKA HISTERIJA SE NIJE DALA ZAUSTAVITI. DUGO SE POSLIJE RATA,PROSTO ,OTEZELO POKRENUTI ISTRAGU I KAZNITI TE ZLOČINCE USTAŠKO-STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA.NA KRAJU SE ISPOSTAVILO DA JE ĐURO BRODARAC GLAVNI KRIVAC,PA GA SE I UHAPSILO. MEĐUTIM ,ĐURO JE UMRO ,NE ZNAM KAKVOM SMRĆU,DA LI NASILNOM ILI NORMALNOM ,ALI SE SA NJEGOVOM SMRĆU UGASIO I ZAHTJEV ZA DALJOM ISTRAGOM I PRONALASKOM KRIVACA,ZA UBIJANJE MIRNI SISAČKIH GRAĐANA ,SAMO ZATO ŠTO SU BILI DRUGI I DRUGAČIJI.

  DAKLE ,SISAK JE IZMEĐU PAKRAČKE POLJANE ,VUKOVARA I ZAGREBAČKOG VELESAJMA PONIO OREOLU POJEDINAČNIH MJESTA KOJE KRASI ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI ,KOJI JE ZAVRIJEDIO ,NE MEĐUNRODNI SUD U HAGU,NEGO ONAJ SUD U NIRBERGU, JER SU POČINJENI ZLOČINI GENOCIDNE NARAVI I SA SVRHOM KAVKA JE VLADALA U DOBA NACIZAMA I III-ĆEG REICHA.
  PA MI GRAĐANI DANAŠNJE HRVATSKE ,NJIE KASNO ,OČEKUJEMO SUDSKI PROGON ZLOČINACA ,A I VRIJEME JE .SVE SE SADA MOŽE UTVRDITI BEZ DA SE UČINI BILOKAKVA NEPRAVDA PREMA IKOME U SPORU ,JER SU SE STVORILI SVI UVJETI ,BEZ PREDRASUDA . IPAK SE DA KONSTATIRATI DA JE TOMU SVEMU KUMOVALA ,KAO I 1941 GODINE, ZLOČINAČKA ,STEPINČEVSKA ,KRVOLOČNA CRKVA .

  Odgovorite na ovaj komentar
  Vaši podaci su zaštićeni!
  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO MARXISTA
  #2 FRANO MARXISTA 9 lipnja, 2023, 20:29

  KOLUMNE
  KARIKATURE
  NAJNOVIJE NA PORTALU
  LIVAJA SE TREBA ISPRIČATI IZBORNIKU, SUIGRAČIMA I NAVIJAČIMA, A ZATIM VRATITI MEĐU VATRENE
  LIVAJA SE TREBA ISPRIČATI IZBORNIKU, SUIGRAČIMA I NAVIJAČIMA, A ZATIM VRATITI MEĐU VATRENE
  9. lipnja, 2023.
  Marko Livaja trebao bi i morao znati da su hrvatski grb, zastava i himna svetinja hrvatskog naroda i da …Opširnije »
  PAVKOVIĆ: STNIMIROVIĆ I DŽAKULA U SRBIJI DOBIVAJU SPOMENICE ZA OKUPACIJU
  PAVKOVIĆ: STNIMIROVIĆ I DŽAKULA U SRBIJI DOBIVAJU SPOMENICE ZA OKUPACIJU
  8. lipnja, 2023.
  Piše: Mladen Pavković Nakon što je Vlada Srbije donijela Uredbu o dodjeli „Braniteljskih spomenica“ svima onima koji su „oslobađali“ …Opširnije »
  STANIŠIĆ PREŽIVIO TUCHELOVU ČISTKU
  STANIŠIĆ PREŽIVIO TUCHELOVU ČISTKU
  8. lipnja, 2023.
  Hrvatski reprezentativni branič Josip Stanišić nije na izlaznim vratima Bayerna kako su to neki očekivali. Trener Thomas Thuhel dao …Opširnije »
  IZDVOJENO
  HODAJUĆI SPOMENIK U CENTRU ZAGREBA
  HODAJUĆI SPOMENIK U CENTRU ZAGREBA
  10. veljače, 2023.
  NOGOMETNA MATEMATIKA
  NOGOMETNA MATEMATIKA
  15. prosinca, 2022.
  HEJ, HEJ NIJE TO HOKEJ, BIT ĆE SVE OK
  HEJ, HEJ NIJE TO HOKEJ, BIT ĆE SVE OK
  26. studenoga, 2022.
  SJEĆATE SE MISTYC VEG, NJENE ŠPROGE SU PORUČILE DA ĆE HRVATI BITI SVJETSKI PRVACI
  SJEĆATE SE MISTYC VEG, NJENE ŠPROGE SU PORUČILE DA ĆE HRVATI BITI SVJETSKI PRVACI
  TKO JE OVA STEPINČEVSKI KATOLIK KOJI JE U TRUĐMANOVJ SATRAPIJI UBIO I OPLJAČKAO OCC-A 6OO SRBA I OSTALIH NEPOSLUŠNIH U SISKU I OKOLININI,PISALA JE SLOBODNA DALMACIJA,A PREDVODIO IH JE ĐURO B RODARAC.

  Đuro Brodarac, Željko Malinac, Marijan Celjak i ja. Zatim je Brodarac telefonom pozvao Dragu Selanca, koji je odmah došao, a Celjak je pozvao Marijana Batovanju, koji
  je predložio da se u prvo zapovjedništvo ZNG-a Siska uključi i Franjo Jansky za organiziranje veze. Sutradan, u maloj dvorani kraj Brodarčeve sobe, došli smo Celjak, Selanec, Batovanja, Jansky i ja, a dočekali su nas Đuro Brodarac i Ante Bobetko. Ja sam sjeo baš do Ante i tada smo se službeno upoznali.

  Uskoro dođoše pukovnik Božo Budimir, tada zapovjednik 2.A brigade ZNG (danas 2. gardijska “Grom”) i njegov pomoćnik Stjepan Cifrek. Budimir je u uvodnom izlaganju izvijestio nazočne o utemeljenju četiriju brigada ZNG-a. Istodobno reče da će se od HDZ-ova oružja stvarati bataljuni pričuvnog sastava. Upitao nas je i koliko imamo oružja

  Napisao: Josip Frković

  Obljetnica ustrojavanja prve dragovoljačke postrojbe ZNG u Hrvatskoj, obilježit će se 10. lipnja pod pokroviteljstvom župana sisačko-moslavačkog mr. iur. Ivana Celjaka, sina Marijana Celjaka, dozapovjednika 57. bojne, smrtno stradalog pri osvajanju baze srpske jna u Šašnoj Gredi 16. rujna 1991.

  Sjećanjem na ratni put prvih hrvatskih dragovoljaca, od kojih je najveći dio 1993. postao pripadnicima 57. brigade “Marijan Celjak”, položit će se vijenci, zapaliti svijeće i moliti za duše poginulih podno središnjega križa na Viktorovcu i spomenika za poginule hrvatske branitelje na Trgu dr. Franje Tuđmana.
  Prigodan program, također, održat će se u nedavno uređenu Kulturno-povijesnom centru županije u Ulici kralja Tomislava, uz otkrivanje spomenika “Majke hraniteljice”.

  Živo sjećanje

  Prijeratni i ratni stranački dužnosnik HDZ-a u Lekeniku i Sisku, neposredni svjedok kapitulacije 21. kordunskog korpusa srpske vojske krajine, 8. kolovoza 1995. kod Gline zapovjednika pukovnika Čede Bulata hrvatskim snagama i umirovljeni pukovnik HV-a Željko Sklepić, živo se sjeća i trenutaka kad su uniformirani pripadnici ZNG-a toga ljeta dolazili na zajednička zasjedanja triju vijeća ili pak odvojene sjednice triju vijeća prve sisačke višestranačke Skupštine. Bili su to veliki ispiti pluralne demokacije, na kojima su velikosrpski i partijski predstavnici dobivali grčeve u želucu od oporbenih prijedloga HDZ-ove strane. I sve u strahu od potpune pobjede hrvatskoga bloka. Posebno zanimljiv događaj, međutim, zbio se tih dana u kupskoj lijevoobalnoj Prvoj ulici, danas Rimskoj, sjedištu Policijske uprave. Željko Sklepić veli:

  – Našli semo se 10. lipnja 1991. godine u maloj dvorani na prvom katu, Đuro Brodarac, Željko Malinac, Marijan Celjak i ja. Zatim je Brodarac telefonom pozvao Dragu Selanca, koji je odmah došao, a Celjak je pozvao Marijana Batovanju, koji je predložio da se u prvo zapovjedništvo ZNG-a Siska uključi i Franjo Jansky za organiziranje veze. Sutradan, u maloj dvorani kraj Brodarčeve sobe, došli smo Celjak, Selanec, Batovanja, Jansky i ja, a dočekali su nas Đuro Brodarac i Ante Bobetko. Ja sam sjeo baš do Ante i tada smo se službeno upoznali.

  Uskoro dođoše pukovnik Božo Budimir, tada zapovjednik 2.A brigade ZNG (danas 2. gardijska “Grom”) i njegov pomoćnik Stjepan Cifrek. Budimir je u uvodnom izlaganju izvijestio nazočne o utemeljenju četiriju brigada ZNG-a. Istodobno reče da će se od HDZ-ova oružja stvarati bataljuni pričuvnog sastava. Upitao nas je i koliko imamo oružja, te naglasio da bi formacijski trebali imati 526 strojnica, te da ćemo nedostajuću razliku uskoro dobiti. Propitivao se što dalje treba za popunu i na kraju rekao da pristupimo formiranju postrojbe. Nakon 30-ak minuta, koliko je trajao sastanak, on je otišao. Već sutradan započeli smo nas petorica rad na ustrojavanju postrojbe. Radni prostor u dvorišnoj zgradi PU Sisak osigurali su nam Željko Malinac i Mato Dragojević. Na prvim mobilizacijskim poslovima radio je Drago Selanec, a kao ispomoć dodijeljeni su mu Boris Bukal i Nikola Vidović, referenti mobilizacijskih i kadrovskih vojnih poslova PU Sisak. Oko tjedan dana trajali su poslovi evidentiranja popisa pričuvnih policajaca za vojne satnije. Selanec je pozvao i Željka Prpića iz Petrinje, kojeg je s vojnih vježbi JNA poznavao Celjak, donijevši prve priručnike i vojne karte-specijalke.

  Dana, 21. lipnja 1991. godine, Đuro Brodarac je uputio nas petoricu: Celjaka, Batovanju, Selanca, Janskog i mene u Šarengradsku na zdravstvene preglede za stalni radni odnos u policiji za utemeljenje postrojbe ZNG-a.

  Profesionalni časnici 57. bojne

  Poslije obavljena pregleda otišli smo u Trstenik, bazu 2.A gardijske brigade, tražeći pukovnika Budimira. Primio nas je gospodin Ivan Herceg, jedan od pomoćnika, i tada smo potpisali prvi profesionalni ugovor s gardijskom brigadom. Još iste večeri, dok smo se vratili u bazu Galdovo, gdje se nalazila jedna satnija “Gromova” za potrebe buduće postrojbe dragovoljaca. Dovezeno je onamo iz Trstenika oko 200.000 komada streljiva, koje je primio skladištar Ivo Klepić.

  U subotu zaključujemo da smo spremni, za nedjelju, 23. lipnja, na ORA-i u Galdovu, izvršiti smotru naše postrojbe. I tako u popodnevnim satima na ORA-u dolaze pripadnici 1. i 2. satnije i ostalih pratećih postrojbi, ali samo oni s naoružanjem. U kraćem odsustvu Marijana Celjaka, zajedno s Marijanom Batovanjom, postrojio sam po prvi put javno s naoružanjem naše dragovoljce, ZNG-e, koji su bili vidno uzbuđeni i ponosni. Nakon što im je Marijan Celjak održao kraći govor, Marijan Batovanja ih je poimenično prozvao i tada su se razvrstali prema formaciji.

  Prvo je prozvano zapovjedništvo bataljuna: Antun Bobetko, zapovjednik, Marijan Celjak, dozapovjednik, Franjo Jansky, referent za vezu, Marijan Batovanja, pomoćnik zapovjednika za pozadinu, Drago Selanec, referent organizacijsko-mobilizacijskih poslova, Franjo Pavičić kao intendant, te ja u ulozi referenta za obavještajne poslove.

  Od Gline do Sunje

  Zatim je prozvana izvidnička desetina, kojom je zapovijedao Stjepan Piškor Bambino, pa prva satnija, Turopolje i Pokuplje, na čelu sa zapovjednikom Darkom Kompesom, druga satnija, Sisak i Posavina Donja, sa zapovjednikom Ivanom Kuraberom. Sve potrebne informacije spustili smo do vojnika i tada je oko 200 naoružanih ljudi, poslije 18 sati završilo svoju prvu ratnu prozivku. Za to vrijeme u Sunji, na straži, nalazila se treća satnija, kojoj je zapovjednik bio Marijan Kolaković.

  Na odlasku, te večeri napravili smo i raspored narednih odlazaka na straže u Sunju, prema kojem su iste večeri, preko skele u Kratečkom u Sunju otišli dečki, njih 40-ak iz Odre i Žabna. Vodili su ih Mato Brajković i Ivan Dinčir. Istodobno, na položaje oko ušća Gline u Kupu, otišla je grupa Posavaca i Turopoljaca te izvidnička desetina na čelu sa Stjepanom Piškorom Bambinom i Darkom Kompesom Bucom.

  Izvidnici su odmah prešli na susjednu obalu Gline u selo Jame i prošli do Krpačićeve kuće, a dio ljudstva, ophodilo je čamcem na rijeci. Sutra ujutro dočekali smo sunjsku grupu na skeli, a prebacili Posavce, koji su kamionom i autima, predvođeni Božidarom Gavronom i Ivanom Kuraberom otišli na noćnu stražu, a prekosutra, u noći 25. na 26. lipnja na stražu u Sunju otišli su Lekeničani koje sam ja vodio.

  Dan prije toga, u noći, 24. lipnja 1991. godine iz Siska u Dvorišće, kod Marka Sremića, krenuli smo u kombiju: Marijan Celjak, Mato Dragojević, Drago Selanec, Franjo Jansky, Marijan Batovanja, Franjo Pavičić i ja. U obiteljskom domu Sremića, na sastanku oformljene satnije za taj kraj, bio je nazaočan i Ivan Šantek, zamjenik zapovjednika Policijske postaje Glina, kojom je zapovijedao gospodin Ivan Kvakić. On nas je, iz prve ruke, upoznao sa stanjem na tom dijelu terena te čestim noćnim miniranjima kuća Hrvata i završio s osobnom procjenom da velikosrpske paravojne grupe mogu napasti i samu Glinu za koji dan, što se na žalost i obistinilo 26. lipnja u cik zore. T

  TKO,JE TAJ KATOLIČKIZLOČINAC STEPINĆEVSKE PASM INE.????
  TKOJE TAJ ZLOČINAC,KATOLIČKE PASMINE ,ĐUROBRODARTAC?????

  ĐURO BRODARAC ,CERIBAŠA USTAŠKIH ZLOČINA U SISKU.
  SISAK I NJEGOVI KATOLIČKI ZLOČINI USTAŠKE PRAKSE.
  O TIM ZLOČINIMA JAVNO SE ZNALO I PISALO U DOBA TRAJANJA RATA, U VIJESNIKU ,FERAL-TRIBUNEU I HRVATSKOJ LJEVICI.SVE HRVATSKA JAVNA GLASILA KOJA NISU IMALA NIKAKVIH TENDENCIJA DA SE OPREDJELE NA STRANU ZARAČENIH ZLOČINAČKIH RELIGIJA,PA SU NJIHOVA PISANJA BILA KOREKTNA ,SA SVRHOM DA SE UTJEČE NA JAVNOST KAKO BI SE ZAUSTAVILI ZLOČINI. ALI IH NITKO NIJE POKUŠAO ZAUSTAVITI ,PA SE NA KRAJU ,POSLIJE RATA ,KONSTATIRALO DA JE SAMO U SISKU,POGUBLJENO 6OO SRBA ,SAMO ZATO ŠTO SU BILI SRBI I IMALI NEKU UŠTEĐEVINU I NEPOKRETNU IMOVINU. LEŠEVI SU SE OTKRIVALI U RUKAVCIMA KUPE I KORANE I U MEDENOM,MISLIM DA SE TAKO ZVALO NEKO LIJEČILIŠTE. MAKAR SE ZNALO TKO JE UBIJAO I PLJAČKAO MIRNE GRAĐANE SISKA ,OTVORENO SU IMENOVANI POJEDNICI,U NAVEDENIM GLASILIMA ,ALI NACIONALISTIČKO-KLERIKALNO-STEPINČEVSKA HISTERIJA SE NIJE DALA ZAUSTAVITI. DUGO SE POSLIJE RATA,PROSTO ,OTEZELO POKRENUTI ISTRAGU I KAZNITI TE ZLOČINCE USTAŠKO-STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA.NA KRAJU SE ISPOSTAVILO DA JE ĐURO BRODARAC GLAVNI KRIVAC,PA GA SE I UHAPSILO. MEĐUTIM ,ĐURO JE UMRO ,NE ZNAM KAKVOM SMRĆU,DA LI NASILNOM ILI NORMALNOM ,ALI SE SA NJEGOVOM SMRĆU UGASIO I ZAHTJEV ZA DALJOM ISTRAGOM I PRONALASKOM KRIVACA,ZA UBIJANJE MIRNI SISAČKIH GRAĐANA ,SAMO ZATO ŠTO SU BILI DRUGI I DRUGAČIJI.

  DAKLE ,SISAK JE IZMEĐU PAKRAČKE POLJANE ,VUKOVARA I ZAGREBAČKOG VELESAJMA PONIO OREOLU POJEDINAČNIH MJESTA KOJE KRASI ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI ,KOJI JE ZAVRIJEDIO ,NE MEĐUNRODNI SUD U HAGU,NEGO ONAJ SUD U NIRBERGU, JER SU POČINJENI ZLOČINI GENOCIDNE NARAVI I SA SVRHOM KAVKA JE VLADALA U DOBA NACIZAMA I III-ĆEG REICHA.
  PA MI GRAĐANI DANAŠNJE HRVATSKE ,NJIE KASNO ,OČEKUJEMO SUDSKI PROGON ZLOČINACA ,A I VRIJEME JE .SVE SE SADA MOŽE UTVRDITI BEZ DA SE UČINI BILOKAKVA NEPRAVDA PREMA IKOME U SPORU ,JER SU SE STVORILI SVI UVJETI ,BEZ PREDRASUDA . IPAK SE DA KONSTATIRATI DA JE TOMU SVEMU KUMOVALA ,KAO I 1941 GODINE, ZLOČINAČKA ,STEPINČEVSKA ,KRVOLOČNA CRKVA .

  Odgovorite na ovaj komentar

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #4 Anonimno 8 lipnja, 2023, 14:57

  TKOJE TAJ ZLOČINAC,KATOLIČKE PASMINE ,ĐUROBRODARTAC?????

  ĐURO BRODARAC ,CERIBAŠA USTAŠKIH ZLOČINA U SISKU.
  SISAK I NJEGOVI KATOLIČKI ZLOČINI USTAŠKE PRAKSE.
  O TIM ZLOČINIMA JAVNO SE ZNALO I PISALO U DOBA TRAJANJA RATA, U VIJESNIKU ,FERAL-TRIBUNEU I HRVATSKOJ LJEVICI.SVE HRVATSKA JAVNA GLASILA KOJA NISU IMALA NIKAKVIH TENDENCIJA DA SE OPREDJELE NA STRANU ZARAČENIH ZLOČINAČKIH RELIGIJA,PA SU NJIHOVA PISANJA BILA KOREKTNA ,SA SVRHOM DA SE UTJEČE NA JAVNOST KAKO BI SE ZAUSTAVILI ZLOČINI. ALI IH NITKO NIJE POKUŠAO ZAUSTAVITI ,PA SE NA KRAJU ,POSLIJE RATA ,KONSTATIRALO DA JE SAMO U SISKU,POGUBLJENO 6OO SRBA ,SAMO ZATO ŠTO SU BILI SRBI I IMALI NEKU UŠTEĐEVINU I NEPOKRETNU IMOVINU. LEŠEVI SU SE OTKRIVALI U RUKAVCIMA KUPE I KORANE I U MEDENOM,MISLIM DA SE TAKO ZVALO NEKO LIJEČILIŠTE. MAKAR SE ZNALO TKO JE UBIJAO I PLJAČKAO MIRNE GRAĐANE SISKA ,OTVORENO SU IMENOVANI POJEDNICI,U NAVEDENIM GLASILIMA ,ALI NACIONALISTIČKO-KLERIKALNO-STEPINČEVSKA HISTERIJA SE NIJE DALA ZAUSTAVITI. DUGO SE POSLIJE RATA,PROSTO ,OTEZELO POKRENUTI ISTRAGU I KAZNITI TE ZLOČINCE USTAŠKO-STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA.NA KRAJU SE ISPOSTAVILO DA JE ĐURO BRODARAC GLAVNI KRIVAC,PA GA SE I UHAPSILO. MEĐUTIM ,ĐURO JE UMRO ,NE ZNAM KAKVOM SMRĆU,DA LI NASILNOM ILI NORMALNOM ,ALI SE SA NJEGOVOM SMRĆU UGASIO I ZAHTJEV ZA DALJOM ISTRAGOM I PRONALASKOM KRIVACA,ZA UBIJANJE MIRNI SISAČKIH GRAĐANA ,SAMO ZATO ŠTO SU BILI DRUGI I DRUGAČIJI.

  DAKLE ,SISAK JE IZMEĐU PAKRAČKE POLJANE ,VUKOVARA I ZAGREBAČKOG VELESAJMA PONIO OREOLU POJEDINAČNIH MJESTA KOJE KRASI ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI ,KOJI JE ZAVRIJEDIO ,NE MEĐUNRODNI SUD U HAGU,NEGO ONAJ SUD U NIRBERGU, JER SU POČINJENI ZLOČINI GENOCIDNE NARAVI I SA SVRHOM KAVKA JE VLADALA U DOBA NACIZAMA I III-ĆEG REICHA.
  PA MI GRAĐANI DANAŠNJE HRVATSKE ,NJIE KASNO ,OČEKUJEMO SUDSKI PROGON ZLOČINACA ,A I VRIJEME JE .SVE SE SADA MOŽE UTVRDITI BEZ DA SE UČINI BILOKAKVA NEPRAVDA PREMA IKOME U SPORU ,JER SU SE STVORILI SVI UVJETI ,BEZ PREDRASUDA . IPAK SE DA KONSTATIRATI DA JE TOMU SVEMU KUMOVALA ,KAO I 1941 GODINE, ZLOČINAČKA ,STEPINČEVSKA ,KRVOLOČNA CRKVA .

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code