NAJNOVIJE NA PORTALU

U HRVATSKOJ NISU OSUDILI ČETNIČKO OKUPLJANJE U VIŠEGRADU

U HRVATSKOJ NISU OSUDILI ČETNIČKO OKUPLJANJE U VIŠEGRADU

16. ožujka, 2015.

55040276-7ac8-488f-81d9-6b6bd973813c-cetnici7-previewOrg
Zašto šute Vesne Pusić i Teršelič, Milorad Pupovac, Žarko Puhovski?

Napisao: Mladen Pavković

U Srbiji i Republici Srpskoj četnici se okupljaju i javno, bez problema ističu da ne odustaju od ideje velike Srbije te uzdižu ratnog zločinca četničkog generala Dražu Mihajlovića. Na sve to Hrvatska šuti. Nema osude, nema ničega, tim više što “tamo daleko” neprestano nam predbacuju ustaštvo, fašizam i tko zna što sve ne. Pa, čak i za najvećeg hrvatskog domoljubnog pjevača Marka Perkovića – Thompsona govore da je riječ o “ustaši”, koji na svojim nastupima okuplja pobornike fašističke ideologije, što je izvan svake pameti.

Ovih dana, u Višegradu (Republika Srpska) veliki broj pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta se postrojio u centru ovoga grada. Srpski mediji pišu da su muškarci bili obučeni u crna odijela, sa šubarama na glavama te da je veliki broj nosio duge neuredne brade. Riječ je o zločinačkoj organizaciji, čiji su članovi, i u tom mjestu 1992. masovno ubijali, klali, pljačkali i protjerivali Bošnjake i Hrvate.

Spomenici Draži Mihajloviću

Organizatori ovog četničkog okupljanja neprestano naglašavaju i bodre sve oko sebe da se i dalje treba boriti za njihove ideje, za stvaranje velike Srbije. Oni legalno podižu i spomenike Draži Mihajloviću i sličnima.

Kad su se ovih dana, kao što smo rekli, četnici okupili u Višegradu i to na istom mjestu gdje su 1992. mnoge neistomišljenike ubijali na najbrutalnije načine, u tom gradu tamošnja policija uopće nije reagirala, a nije bilo ni nekih značajnijih osuda ovoga čina.

 • Kad su četnici stigli u Višegrad sve je podsjećalo na 92. godinu, samo što su tada na istom mjestu klali i ubijali, a ovoga puta polagali cvijeće, podno spomenika zločincu Mihajloviću. Sjećamo se kao danas da su tada ti isti četnici na taj isti trg dovodili nevine Bošnjake i Hrvate i ubijali ih pred članovima njihovih obitelji i bacali u Drinu. Neke su strpali u autobuse i ubili na drugim mjestima – čulo se od Bakire Hasečić, predsjednice Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Hrvatska o tome šuti i ne osuđuje njihova djela. Šuti i o tome da u Republici Srpskoj i Srbiji danas postoji nekoliko nevladinih organizacija koje posve legalno održavaju četničku ideologiju u životu.

Nije li tako bilo i pred hrvatski Domovinski rat? Ultradesničari koji su i tada bili na vlasti u Hrvatskoj mirno su, pa čak i s odobravanjem gledali na četnička okupljanja.

Bez osude događaja “tamo prijeko”

Gdje je sada jedna Vesna Pusić ili njezin brat Zoran da osude ovo što se već godinama nakon rata događa “tamo prijeko”? Što na sve to kaže Vesna Teršelič, a što Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac? Ništa ne vide, ne čuju, prave se gluhi i slijepi. Oni, da ti pamet stane, opasnost od fašizma jedino vide u Hrvatskoj kad primjerice Thompson pjeva o Bogu, obitelji i Domovini. Oni, kao i “analitičar” Žarko Puhovski jedino vide opasnost od bivših hrvatskih branitelja, ali ne i od pobornika velike Srbije kojih nema samo u Republici Srpskoj i Srbiji već na žalost i u Hrvatskoj. No, da bi zamutili kašu neopravdano i bez razloga napadaju žrtve agresora.

Hrvatska neprestano ističe da daje potporu Srbiji i za ulazak u Europsku uniju (EU), ali kad ste čuli da traži da se “tamo prijeko” zabrane zločinačke organizacije poput Ravnogorskog četničkog pokreta? Na to, obično će vam reći kao nekada žalosni bivši predsjednik RH Ivo Josipović “ne bi se šteli miješati”. A “šteli bi se miješati” i miješaju se kad su u pitanju hrvatski domoljubi, od kojih nikada niste čuli da žele “rat sa Srbima”, već uvijek samo jedno – branimo i branit ćemo svoje! Ili, opraštamo, ali ne zaboravljamo!

U Hrvatskoj je nezamislivo da postoji i da bude registrirana neka zločinačka organizacija kao što je Ravnogorski četnički pokret, a još manje da se u nas legalno podižu spomenici zločincima ala Draža Mihajlović. U Slunju je svojedobno bio postavljen mali spomenik Jure Francetiću, prvom zapovjedniku ustaške Crne legije, pa su ga vrlo brzo srušili – po zakonu. I to na poticaj Vesne Teršelič.

Stoga, postavljamo otvoreno pitanje: kad će Hrvatska napokon početi osuđivati divljanja četnika u Republici Srpskoj i Srbiji, koja su sve brojnija i kojih je sve više?

Mladen Pavković T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Zenga
  #1 Zenga 18 ožujka, 2015, 06:56

  Ma pusti ti Višegrad, bolan ne bio,kad imaš četnike u hrvatskom saboru, u ministartvima, u medijima, urednike u raznim novinama i na televiziji onoig komunističkog goveda Radmana …i o tome se šuti. Ta prokleta hrvatska šutnja..
  Ta četnička rulja u Višegradu nema veze s nama i našom slobodom, opasni su prikriveni i podmukli četnici u hrvatskim, medijima, u politici, na vlasti i u diplomaciji.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. klarens
  #2 klarens 16 ožujka, 2015, 19:33

  Sitnozubcima je izgleda dosadno
  +++++++++++++++++++++++++
  Zhivot im ionako malo vrijedi
  +++++++++++++++++++++++++
  Postoji nada za neki novi ples
  +++++++++++++++++++++++++
  A za ples treba BAR dvoje !!!!!!!
  +++++++++++++++++++++++++
  Na Balkanu nishta novo

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code