TUŽIT ĆU MINISTARSTVO KULTURE ZBOG DISKRIMINACIJE

TUŽIT ĆU MINISTARSTVO KULTURE ZBOG DISKRIMINACIJE

27. siječnja, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Otvoreno pismo ministrici kulture povodom moje deste knjige  koju je Minstarstvo odbilo otkupiti

Napisao: Ante Matić

Drugarice ministrice Obuljen!

Jučer je stiglo pismo iz Ministastva kulture pod URBRJ: 532-03-01-02/5-18-03 u kojem se kaže da nije otkupljen nijedan primjerak mog romana “Bog i drugovi”. Ispod sadražaja pisma potpisala se Iva Hraste Sočo. Prije se na slična pisma potpisivao stanoviti i magloviti čedek Višnjić, sad se potpisala diva Iva; i tako stalno dobivam svake godine pismo u kojem se isto ponavlja, kako nije moj knjiga otkupljena, pak mi savjetuju u tom pismo „dobrih namjera“ da knjigu ponudim knjižnicama diljem zemlje Hrvata. Vala mašala!

Drugarice minstrice zašto to činite i zašto me kao tvarna, stvarna i državotvorna hrvatskog pisca i pjesnika – diskriminirate. Možda se to događa što ne pripadam ničijem klanu, nijednom čoporu bastarda i hulja u hrvatskom književnom i medijskom „kulturnom“ vilajetu!

Ovo je moja deseta knjiga koju je odbilo otkupiti Minstarstvo kulture. Vala mašala! Po ovim riječima kužite da sam rođen u Bosni. Doći iz Bosne i živjeti u Zagrebu kolika je to slast i čast, ali nije čest i…

Kako je bilo teško živjeti gdje sam se rodio, a još teže umirtati gdje sam živio.

Da nisam iz Bosne možda bi sve bilo drukčije, inčije… otkad mi sada pada na pamet Andrićev bijeg iz Zagreba u svetosavsku zemlju! Nosim se mišlju da Vas tužim zbog poniženja i diskriminacije.

Ako to ne učinim, nisam dosljedan sebi i onome što pišem i o čemu pišem i kako pišem.

S osobitom gorčinom i dolore nel’ cuoere pozdravlja

Zagreb, 18. 1. 2018. Drug Ante Matić

Bilješka o piscu

Hrvatski književnik i akademik Ante Matić rođen je 27. veljače 1945. Razne škole učio, a neke izučio u Duvnu, Zadru, Pazinu, Košljunu, Splitu, Firenci, Sieni, Beogradu, Skoplju i Zagrebu. Prozu i poeziju piše od 1960. Pjesme su mu i priče uvrštene u antologe, zbornike i udžbenike. Dobitnik je Danteove nagrade za poemu Canto dolente u Firenci 1971. Dvije godine kasnije nagrađen je Areninom nagradom za kratku priču Crni orlovo u Zagrebu. Dobitnik je Šimićeve nagrade 2001.godine za knjigu pjesama Nebska galija i nagrade Matice hrvatske 2002. godine za knjigu novela Sizif i mrav. Objelodanjena djela.

Objahana zemlja, priče, Zagreb, 1989.

Berlinski zid, priče i novele,Zagreb, 1990.

ljudinjak, pjesnička proza, Rijeka, 1995.

Lijepa naša tuđina, priče,Zagreb, 1997.

Božićne priče, novele, Duvno, 1997.

Nebeska galija, pjesme, Mostar, 2000.

Sizif i mrav, priče, Mostar – Travnik, 2006.

Priča o Hrvatima, roman, Sarajevo, 2007.

Kamena knjiga, pjesme, Sarajevo, 2009.

Trojica, proza, Zagreb – Sarajevo, 2012.

Diva i Slava, novele, Zagreb, 2014

Priča iseljenika, proza, Zagreb, 2015.

Bog i drugovi, roman, Zagreb, 2017.

Kratko o romanu Bog i drugovi

Bog i drugovi ima tri poglavlja i 333 stranice. Priča je to o drugovima i rabljenu vremenu, koje podjednako izaziva u čovjeku udivljenje i sažaljenje. Ideologija drugova bila je laž i obmana, a praksa zločin i prevara. Vrijeme njihove vlasti ostavilo je pod ovim krvavim podnebesjem moralnu, duhovnu i demografsku pustoš. Samo je jedan zločin veći od njihova, a to je zaborav tog zločin. Bilo je teško živjeti gdje smo se rađali,a još teže gdje smo umirali.

Od velika tri zla dvadesetog stoljeća, nacizma, fašizma i komunizma, najduže se zadržaoIo i najdublj korijenje pustilo i razgranalo diljem planeta, zlo komunizma. Iz najveće pravoslavne zemlje Rusije kao da je izvjetrilo, ali je zato u najmnogoljudnijoj zemlji na planetu još uvijek živo poput golemog živog pijeska, koje guta milijune unesrećenih ljudi. To živo zlo bezboštva i tiranije jednoumlja najopasnije je u Sjevernoj Koreji. Pisac sažimlje misao o sudbini svijeta i hrvatskog naroda kroz stoljeća, pa kaže da su u devetnaestom stoljeću vođeni ratovi između kraljevstava i carstava, u dvadesetom ratovalo se zbog ideologija i nacija, a ovo, dvadest prvo stoljeće, kaže zloguko jedan od njegovi junaka u romanu, moglo bi biti najstrašniji sukob vjera i civilizacija. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. MERLE
  #1 MERLE 28 siječnja, 2018, 17:36

  TKO JE OVU “VJEŠTICU” POSTAVIO ZA MINISTRICU” HRVATSKE KULTURE KOJA JE DO JUČER PUHALA U ISTI ROG KAO I NAJVEĆI HRVATSKI MRZITELJI GNJIDE predrag matića i bojana glavaševića???!!! I DODAO BI JOŠ NEŠTO ŠTO NEMA VEZE SA OVIM NO DANAS SAM NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU JER JE “KREPAO” MAFIJAŠ KOJI SE OBOGATIO NA RAČUN “SIROTINJE” M.H. I TO JE DOKAZ DA “ONAJ KOJI POD DRUGIM JAMU KOPA” SAM U NJOJ ZAVRŠI!!! I JOŠ TO DA TAKVOM “BIJEDNIKU” SUČUT IZRAŽAVAJU NIKAD NE IZABRANI plenković I ŠTO ME JE STRAŠNO RAZOČARALA MISLIO SAM MOJA PRESJEDNICA PA SAM JOŠ VIŠE SIGURAN U MOJU PODRŠKU BRUNI I ZLATKU!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • moslavački - posavac
   moslavački - posavac 29 siječnja, 2018, 05:55

   Čitam da je taj M.H. pravi humanist i mecena.
   Pa naravno kad je kao”Robin Hud”.
   Samo kaj je ovaj otimao sirotinji pa se obogatio
   Naravno drugi koji su mu to omogučili dobivali su pinku.
   Mislim da je tako i sa sponzorima izdavanja knjiga.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 28 siječnja, 2018, 06:44

  Tko je dao Nini Obuljan pravu da bude u vladi.Nije izabrana na demokratski nacin tako je bilo u njenoj jugoslaviji.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno XX
   Anonimno XX 28 siječnja, 2018, 07:08

   To ti je Hrvatska demokracija.
   Sad se vidi kako su samo mjenjani kaputi.
   Vuk dlaku mjenja dva puta godišnje, a čovjek po potrebi.
   Ova Nina očito ima krzno.

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 27 siječnja, 2018, 18:21

  NISI JUGODOSTOJNO ORJENTIRAN KAO OGULJENKA, DOMOLJUBNE ODBIJA KAO PRALJKA, ALI ZATO TOMIĆA, POFUKA, JERGOVIĆA U IZBILJU ZA PISKARALA ŠEPAVOG ZLOČINCA

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 27 siječnja, 2018, 18:05

  Šta ćeš kad imaš slabu vezu u ministarstvu ili nisi po čejfu ministrice i njezinih zaduženih za odabir knjiga. Možda bi trebao promijenit izdavača.

  Odgovorite na ovaj komentar

<