NAJNOVIJE NA PORTALU

TRI HRVATSKE LENTE

TRI HRVATSKE LENTE

10. veljače, 2015.

kolinDA

Što nam donosi predsjednikovanje Kolinde Grabar Kitarović?

Napisao: Saša Radović

 

Prva hrvatska lenta na grudima Hrvata, Josipa Broza Tita, donijela nam je slobodu, bratstvo i jedinstvo. Na masovnim skupovima, orilo se; „Tito, Partija!“, „Živio drug Tito!“ Glasno i slobodno pjevale su se pjesme; „Druže Tito, ljubičice bijela,… plava“, „Druže Tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo.“ Manje slobodne bile su neke nepodobne asocijacije da nam drug Tito nije najdraži, da nije bijela ljubičica – ili da nije najveći, najbolji i najpravedniji… Takve disidente moralo se preodgajati u humanim ustanovama na Golom otoku, Lepoglavi i drugdje. A, da je netko, ne daj Bože, rekao da je Tito jedan od deset najvećih ubojica u svijetu, što je gola činjenica – ne bi bio dovoljan Goli otok…

Starije generacije sjećaju se grandioznih sletova u Beogradu, gdje su tisuće djevojaka i mladića izvodili sletske vježbe u čast rođendana druga Tita. Na stadion bi stigla štafeta koja se danima nosila od grada do grada da bi 25. svibnja stigla na proslavu. Onda je najbolja omladinka (ili omladinac) trčala uz stube tribina i svome maršalu donijela štafetu – čestitku cijelog naroda. I primila najljepšu nagradu, poljubac svog doživotnog predsjednika i trostrukog heroja Domovine.

Djeca su u doba Prve hrvatske lente bila najsretnija kad je dragi Tito prolazio njihovim gradom na Brijune, na zasluženi odmor. Tog dana nije bilo škole, Titovi pioniri maleni čekali su satima da vide svoga dobročinitelja držeći u rukama papirnate zastavice. Pa, kad je drug Tito prolazio u svome cadillacu mahali su, mahali tim zastavicama.

Misleći dio naroda mrmljao je u bradu, pravio se mrtav – umjesto da se digne i vikne – dosta!

Nakon smrti Tito je ostavio državu u rasapu, sa snažnom Jugoslavenskom narodnom armijom koja je izvršila agresiju na njegovu rodnu Hrvatsku i pobila 14.000 njegovih sunarodnjaka. Nestalo je 1837 osoba.

 

Druga hrvatska lenta

 

Druga hrvatska lenta, od desnog ramena do pojasa Franje Tuđmana, oca hrvatske Domovine – donijela nam je slobodu i nacionalnu osviještenost. Tuđman je s podignutom šakom uzviknuo: „Imamo Hrvatsku“ i potrudio se da je zaista ima. U stalnoj, uzaludnoj želji da u svemu kopira Tita, uspio je kopirati samo njegovu maršalsku odoru, ali nije znao uživati u fascinantnom brijunskom raju. Tito je bio u svjetskim okvirima najveći hedonist svih vremena i bilo ga je nemoguće dostići, nadvisio je sve rimske imperatore, careve, kraljeve i prebogate šeike. Okružen najljepšim ženama i egzotičnih životinjama iz cijelog svijeta, uz preobilne gozbe, najbolji whisky i kubanske cigare, Tito je svoje bajkovite Brijune čuvao kao oči u glavi. Malobrojno autohtono stanovništvo protjerao je s otoka, a garda do zuba naoružanih dvometraša, brinula se da bez njegove dozvole ničija noga ne može stupiti na Brijunski arhipelag.

Stvaranje države Hrvatske bilo je Tuđmanu u drugom planu, prava preokupacija bilo mu je zgrtanje milijuna DEM i dolara za sebe i svoju porodicu, te se po tome može uspoređivati jedino s afričkim diktatorima 20. stoljeća. Najprije je kupio židovsku vilu Vrus, supruga mu je nosila stotine tisuća DEM u Zagrebačku banku, zatim je za par milijuna DEM osigurao vlasništvo banke Kaptol svome unuku Dejanu Košutiću. Od dvije udbaške stranke stvorio je interesnu zajednicu HDZSDP koja je metodama mafije isisala sve resurse Hrvatske. Pretvoren u dolare i eure, crni kapital hrvatske elite pohranjen je na privatne račune u svjetska porezna utočišta. Financial Times je prije nekoliko godina, procijenio vrijednost imovine obitelji Tuđman na najmanje 700 milijuna dolara. Neke američke procjene navode znatno veće iznose, čak do tri milijarde dolara.

Misleći dio naroda mrmljao je u bradu, pravio se mrtav – umjesto da se digne i vikne – dosta!

Nakon smrti Tuđman je ostavio državu u rasapu, prezaduženu, osiromašenu, s uništenom industrijom i gospodarstvom.

 

Treća hrvatska lenta

 

Treća hrvatska lenta Kolinde Grabar Kitarović – veliko je pitanje na koje se ne naziru odgovori. Neizvjesno hrvatsko SUTRA, obilježeno je mišljenjem stručnjaka: „… da Hrvatska može ostati u ovakvom stanju još neko vrijeme, ali ne i dugo“. Bankrot se približava kao jureća lokomotiva iz mračnog tunela.

Lijepa nositeljica lente dobila je „punu vreću buha na leđa“. Od predsjednika Ive Josipovića, koji je pet godina „štrajkao“ i uzalud trošio milijune svog siromašnog puka – nova predsjednica nasljeđuje najgoru državu u EU koja je šest godina u recesiji, s enormnom nezaposlenošću i s enormnim dugovima. Ima enormo golem javni sektor s tisućama lijenih parazita – uhljeba, te korumpiranu državnu i lokalnu upravu (glupi izraz: samouprava!). Na planu provođenja pravde ima korumpirane sudove i lažno Tužiteljstvo zvano DORH, zapravo zaštitarsku firmu za zaštitu bogatih, ratnih profitera i pretvorbenih zločinaca, te svih vrsta bogatih kriminalaca. Od tisuća prebogatih pljačkaša Hrvatske i mega lopova, samo jedan jedini sjedi u Remetincu (Ivo Sanader). Opljačkana imovina nije oduzeta – nikome!

Javni dug, s oko 45 posto u 2010., prema procjenama Europske unije, povećat će se na cca 70 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini.

Pred predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović nalaze se problemi koji ona ne može riješiti – ali može utjecati na imperativna rješenja ukoliko ne želi biti posljednja predsjednica Republike Hrvatske! Može i mora predlagati rješenja, inzistirati na njima – i upotrijebiti ovlaštenja, koja nisu tako mala kako su tumačili naši lijeni i inertni bivši predsjednici, Mesić i Josipović. Treba odmah zatražiti ostavku premijera Milanovića i njegove goleme i nesposobne vlade. Ukoliko to ne uspije treba inzistirati da se zabrane javni istupi ministara, jer svojim nesuvislim i nestručnim nastupima varaju i iritiraju naciju. Smiješne Grčićeve pohvale samom sebi i vladi na „uspjesima“ lažne su i nemoralne. Ovih je dana ministar Gordan Maras komentirao: “danas je dan kada Hrvatska izlazi iz recesije” na temelju više nego sumnjive prognoze rasta. Europska komisija objavila je zimske ekonomske prognoze prema kojima se ove godine očekuje rast od 0,2 posto, a za sljedeću godinu rast od 1 posto – ali uz ovu vladu i uz eventualno Karamarkovu vladu, to je iluzija. Europska komisija još uvijek ne zna kakav balast korupcije, kriminala i „uhljeba“ Hrvatska vuče na svojim leđima. Zato su im i prognoze manjkave i netočne. U jesenskim prognozama iz 2013. očekivali su rast od 0,5% već u 2014. godini, a prema tadašnjoj prognozi rast u 2015. trebao je iznositi 1,2%. Za prošlu godinu su tada 2013. godine pogodili broj, samo što su pogriješili predznak (- 1,2%). Čini se da će Hrvatska ostati u recesiji zauvijek, odnosno do svoga kraja.

Naša nova predsjednica, ukoliko želi dočekati kraj mandata, pa eventualno i drugi mandat, neizostavno mora inzistirati na rješenjima bez kojih nam je krah pred vratima:

 

 • Odmah riješiti problem goleme buljumente državne i lokalne uprave. U Hrvatskom saboru umjesto 151 zastupnika dovoljno je 100 (moguće po Ustavu). Umjesto smiješnog broja od 20 ministara, dovoljno je šest ili sedam. Zastrašujuću i nelogičnu brojku od 566 županija, gradova i općina – treba svesti na brojku od ukupno 100!
 • Odmah ukinuti DORH i utemeljiti Tužiteljstvo.
 • Odmah provesti porijeklo imovine i oduzeti nezakonito stečenu imovinu.
 • Odmah lustrirati korumpirane suce i zamjenike državnog odvjetnika i zauvijek ih eliminirati iz pravosuđa.
 • Odmah utemeljiti Ured za suzbijanje korupcije sastavljen od dokazanih prokazivača kriminala i korupcije.
 • Odmah rješavati problem ovrha i deložacija.
 • Odmah rješavati problem nezaposlenosti, posebice mladih.

 

Što se tiče Kolindine lente, Hrvatska je (kao i u svemu!) podijeljena na dvije opcije: vodi se oštra polemika. Jedni kažu da je lenta genijalna, da je to održanje tradicije duge hrvatske povijesti. Tvrde da su barjaci koji lepršaju na vjetru, šahovnica i srednjevjekovne odore hrvatske garde važniji od problema praznih stolova i hladnih soba.

Drugi su pragmatičniji i životniji: predlažu Kolindi da umjesto lente, za 600.000 kuna kupi krumpir za pučke kuhinje.

Teško je biti objektivan i izabrati jedno od ove dvije opcije. No teško je vječno se praviti mrtav da jednom ne povičemo – dosta! Dosta je gladnima i obespravljenima mahanja zastavama onih koji ne plaćaju poreze, dosta je prebogatih lopova navodnih državotvoraca koji zapravo lome svako državotvorstvo, rastaču vladavinu prava, jednakost, solidarnost, empatiju… Kradu, pljačkaju, gomilaju kune i eure. I to rade 25 godina.

Ostaje teško pitanje – što nam donosi lenta na prsima predsjednice Kolinde Grabar Kitarović? Po tom pitanju, u modernim zapadnim državama – Hrvatska se pokazala nedoraslom! Poruka poslana nedolaskom „velikih“ predsjednika jasna je; 21 stoljeće ne prihvaća nepotrebne političke igrokaze iz prošlosti. U Zagreb stižu predsjednici; Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Slovačke te predsjednica Kosova.

Bilo bi pogubno da ta nova hrvatska lenta ima „štih“ zločinačke Titove prošlosti. Crvena petokraka zvijezda vuče za sobom krvave tragove komunističkih žrtava u svim zemljama gdje se pojavila.

No, isto tako, ne piše nam se dobro ako Kolindina lenta bude kao ona Tuđmanova, obilježena korupcijom, kriminalom i grabežom hrvatskih resursa. Ako nastavimo tim putem – interesna zajednica HDZSDP nastavit će svoj pljačkaški pohod pod lažnom zlatnom kupolom hrvatskog domoljublja. Bilo sa Zoranovom vladom ili s Tomislavovom – nastavit će se potop, pomor, rastakanje ostataka onog što je ostalo. Zlotvori će prodati naše plavo more, otoke, šume, sve… S obzirom na to da će voda biti problem budućnosti, dobro će se unovčiti naše bistre rijeke, ali taj novac neće vidjeti hrvatski narod. Bolesna Tuđmanova vizija o 200 bogatih obitelji koje će vladati Hrvatskom obistinit će se u potpunosti. S razlikom da tih bogatih obitelji ima mnogo više nego 200, no to ne mijenja model.

Čini se da zaista moramo otvoriti prozore i glasno povikati – dosta!

 

Anno Domini MMXV./ 9. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Zenga
  #1 Zenga 12 veljače, 2015, 06:35

  Opet taj bastardo sere. On se umislio da je neko i nešto, pa daje Kolindi savjete kako će izvući narod iz gabule.
  Te savjete objesi maćku za rep. Treba se riješiti komunisti, komunističkog mentalnog sklopa, udbaša, kosovaca, sisovaca, srpskih snaha i srpskih zetova…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code