TRI DRAME STJEPANA BLAŽANOVIĆA

TRI DRAME STJEPANA BLAŽANOVIĆA

13. travnja, 2019.

Nakon knjige pripovijedaka, dvije zbirke pjesama i četiri romana, Blažanović se okušao u pisanju drama. Od ove tri drame meni je nekako najdraža i najbolja Pedeseta godišnjica mature. Dramu Pedesetogodišnjica matiture dobro bi bilo proširiti i produbiti zbiljom u kojoj su likovi bili zatočeni, a pisac zatečen nečim što je prešutio. Ako je Amerikancu tuđina bila sudbina, onda je piscu ove drame bila svijetla sjena uspomena na ono nešto čega nema u javi, ali zato ima u uspomeni

Piše: Ante Matić

Pisca drama Domsko vjenčanje, Hoćete li se kladiti i Pedeseta godišnjica mature, Stjepana Blažanovića, ne zanima ono što je prošlo u prošlost i memoriju, već ono što je sadašnje iz prošlosti prošlo u zbilju, kao i ono što nije prošlo iz sna u javu, kao i ono što je od prošlosti zanoćilo u sadašnjosti i ostalo zauvijek zarobljeno i izgubljeno u budućnosti, koje nema, kao što ima svijetlih sjena uspomena i nedokučive, tajnovite fantazije. Nije sve što se dogodilo prošlo u prošlost i izgubilo se na putu kroz sadašnjost u budućnost. Nema ništa sadašnje u prošlosti, niti buduće u sadašnjosti, a još manje buduće u prošlosti ili sadašnjosti, ali zato nešto od toga ili, bolje rečeno, ono nešto neumrlo zbiljsko, ljudsko i sudbinsko u vremenu u kojem je živio i ovo napisao, da kaže što ga je nagnalo da ispriča svoju priču preko dramskog teksta o onima s kojima je živio i proživio odkad je zaživio ispod krvava podnebesja, gdje se sve za opstanak bori i gdje nije lako proći ispod zvijezda, kako je to rekao Ante Branko Šimić, a Mak silno poželio da se vrati tamo odakle je pun nade i pošao, pak se to osjeća i u dramama Stjepana Blažanovića. Nikakva se fantazija ni sanjarija ne može mjeriti s ljudskom zbiljom. Nikad se ništa nije dogodilo u mašti i u snu što se nije zbilo u zbilji i preselilo vremenom iz jave u slovo, u pjesmu, u priču, dramu ili roman. Ove drame pisane su čistim hrvatskim književnim jezikom bez ikakvih primjesa, dodavanja ili oduzimanja.

I dok je recenzent knjige Velimir Čoklat, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac istaknuo je dramu „Domsko vjenčanje“ riječima: U sadržaju drama prepoznajemo duboku svijest pisca o prolaznosti našeg ovozemaljskog bitisanja. Urednica Slavica Butković i recenzentica Ljiljana Čokljat su uočile da drama „Hoćemo li se kladiti“ u jednom veselom isječku iz domskoga života, koji je toliko stvaran i bezazlen, opet sve počinje i sve se vraća silnoj ljudskoj potrebi za druženjem, dijeljenjem, zbližavanjem.

Treća drama

U trećoj drami „Pedeseta godišnjica mature“, koja mi je osobito uspjela, iz goleme naše tuđine vrati se našijanac Amerikanac i događa se upravo ono što je svojstveno Hrvatima kad je riječ o onima koji su ostali na djedovinu i onih koji su pokušali naći sreću u tuđini. Izgleda da je polovici hrvatskog korpusa tuđina bila sudbina. Jer, od osam milijardi duša u ljudinjaku na ovome planetu, nas je Hrvata osam milijuna. Polovica živi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a druga polovica u tuđini, diljem ove suzne doline.

Odnos povratnika i onih koji nisu bježali u tuđinu Blažanović je majstroski oslikao. Amerikanac je po povratku zatekao ono od čega je bježao. Misleći da se vratio u neku novu, demokratsku, zemlju sretnih ljudi, gdje se dogodila demokracija i lustracija…

Amerikanac se grdno našalio na račun svojih školskih drugova, svoje generacije. Njegova bahatost posljedica je nemoći pred istinom, koja se krije u umjetnim organima i štaki. Oni su svi zdraviji od njega. Na kraju druženja oni ih vara isto onako kako se oni međusobno varaju u životu. Kao što je pobjegao iz Titove diktature u deomkratsku Ameriku, tako je sada pobjegao od svoje prošlosti ne plativši račun za iće i piće, koje je naručio za svoje drugove iz djetinjstva. Pobjegao je iz hotela ne plativši račun. On je prevario samoga sebe odlaskom u tuđini, pa kako onda neće prevariti i njih, koji su ostali u Titovoj diktaturi i izborili se za slobodu svoga naroda, a on je došao s ugrađenim organima i štakom. Možda je trebalo još više razraditi lik i djelo Amerikanca, a isto tako i ono što Ružica kaže jednom rečenicom o braku sa Srbinom. Tabu tema srpske politike bili su miješani brakovi preko koji su Srbi vladali Hrvatima gotovo čitavo jedno stoljeće.

Isto tako valjalo je više pažnje dati liku NEPOZNATI MUŽ. On je govorio šutnjom, a da je progovorio imalo bi se što i čuti. Sve u svemu s malim nedostacima u izričaju pojedinih likova, Blažanovićeve drame predočuju jedan svijet za koji smo mislili da ga nema, da je nestao obnavljanjem hrvatske državnosti i nedavnim obrambenim i osloboditeljsakim ratom. Istina, ratnik organizira godišnjicu mature, a sve na kraju uropasti i dovede u pitanje kao nešto lijepo i humano, upravo onaj koji je pobjegao iz Hrvatske u Ameriku i tamo živio i radio… Amerikanac je odštetio svoju generaciju samom činjenicom da je pobjegao u tuđinu i tamo se potrošio kao čovjek. Možda je problem što je Amerikanac pobjegao iz jedne države, a vratio se u drugu. Pobjegao je iz komunističke Jugoslavije i vratio se u slobodnu, neovisnu, samostalnu i demokrtsku Hrvatsku.

Zatočeni likovi

Nesretni junak našega doba uporavo je Amerikanac. Život potrošio u tuđini. Nigdje nije dobro došao, a ostario. Ovi u staračkim domovima ne varaju jedni druge, niti se potkradaju; to radi Amerikanac i oni izvana. Za sve njih može se reći; bilo je teško živjeti gdje su se rađali, a još teže gdje su sve umirali živeći.

Nakon knjige pripovijedaka, dvije zbirke pjesama i četiri romana, Blažanović se okušao u pisanju drama. Od ove tri drame meni je nekako najdraža i najbolja Pedeseta godišnjica mature. Dramu Pedesetogodišnjica matiture dobro bi bilo proširiti i produbiti zbiljom u kojoj su likovi bili zatočeni, a pisac zatečen nečim što je prešutio. Ako je Amerikancu tuđina bila sudbina, onda je piscu ove drame bila svijetla sjena uspomena na ono nešto čega nema u javi, ali zato ima u uspomeni. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Čiktalac
    #1 Čiktalac 23 travnja, 2019, 06:58

    Nakon priča i pjesama Stjepan se dao u pisanje drama. Solidne su mu pjesme i dobre priče, pa se nadam da su i drame.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code