TRADICIJSKA KULTURA

TRADICIJSKA KULTURA

20. rujna, 2020.

Hrvatska matice iseljenika je u rujnu 2020. pokrenula multimedijski projekt „Što mi znači…“. Projekt se bavi odnosom mladih prema tradicijskoj kulturi svoga naroda.

Tradicijsku kulturu obično smatramo nečim preživjelim, nečim razumljivim samo još starim osobama uronjenima u svoju ruralnu prošlost. U stvari postoje tisuće mladih ljudi, kako u domovini tako i izvan nje, koji za tradicijsku kulturu iskazuju živ interes i volju za njenim nasljedovanjem. Što je ono što mladima tradicijsku kulturu čini privlačnom? Da li je doživljaj tradicijske kulture isti u mladih osoba kao i kod starijih naraštaja? Takvim i sličnim pitanjima bavi se projekt „Što mi znači… ?“.

Mladi ljudi, pa i djeca, putem videozapisa, prezentacija, zvučnih zapisa ili pisanih radova i crteža (bilo koji multimedijski oblik je prihvatljiv) opisali bi svoj odnos prema dijelu tradicijske baštine koji im je osobito bitan. Primjerice:

  1. Postoji neki predmet (dio nošnje, slika, fotografija i slično) koji mi je osobito važan i drag, a dio je baštine moje manjinske skupine. Opisati osjećaje prema predmetima i pokušati ih objasniti.

  2. Pjesma, ples, običaj posebno mi je važan. Zašto?

  3. Priče djedova i baka koje osobito volim. Što je u njima osobito uzbudljivo i zašto su mi ostale u sjećanju?

  4. Dio baštine koju čuvam ili kojom se bavim, a zanima i moju okolinu. Što ih njoj privlači?

Ovo su tek primjeri mogućih tema.

S obzirom na raznolikost i brojnost radova postoji mogućnost njihova korištenja za znanstvena i stručna istraživanja.

Kod video i zvučnih sadržaja poželjno je da ne budu dulji od 2 min.

Slanjem radova daje se suglasnost za objavljivanje osobnih podataka i podataka o poslanom radu.

Na kraju projekta će se od pristiglog materijala napraviti film koji ćemo predstaviti publici putem Matičinih i drugih medija.

Radove se mogu poslati na e-mail voditelja Odjela za hrvatske manjine Hrvatske matice iseljenika Marina Knezovića: [email protected] . T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code