ŠTO SE SVE SKANDIRALO U 22. KOLU HNL-a

ŠTO SE SVE SKANDIRALO U 22. KOLU HNL-a

5. ožujka, 2013.

Neretavanac10

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ promatrači HHO-a pratili su utakmice 22. kola HNL-a i zabilježili sljedeća događanja.

NK Split – NK Osijek 0 : 0 – petak 01. 03. 2013.

Utakmica odigrana u Splitu na stadionu Park mladosti, pred oko 500 gledatelja, u mirnoj i sportskoj atmosferi bez pirotehničkih aktivnosti. Gostujućih navijača nije ni bilo. 

HNK Cibalia – HNK Hajduk 0:2 – subota 02.03. 2013

Utakmica je odigrana na gradskom stadionu u Vinkovcima pred oko 2.500 navijača, od čega oko 500 navijača Torcide i 100-tinjak pripadnika Ultrasa navijačke skupine NK Cibalie.

Početak utakmice protekao je u političkom kontekstu budući su „Ultrasi“ izvjesili plakat s natpisom: „Za hrvatski Vukovar, ne ćirilici“, te u 23. minuti  „07.04. svi u Zagreb, za naš Vukovar, za našu Hrvatsku“. Riječ je o protivljenju pokušaju Vlade RH, da u skladu sa Ustavnim zakonom, u gradu Vukovaru uvede i ćirilićno pismo, povodom čega braniteljske udruge sazivaju za 7.travnja demonstracije u Zagrebu. Nakon toga Ultrasi su pjevali  poznate nacionalne pjesme „Oj Hrvatska mati“, „Zovi samo zovi“, da bi potom usljedilo skandiranje: „Srbe na vrbe“, te „Zvonimir Čičak, Mamićeva kurva“, što su ponovili i pred kraj utakmice. Skandirali su i „Cigani, cigani“, potom igračima Hajduka: „Mama ti je kurva“, „Srbine, Srbine“, „Srbe na vrbe“, „Ubi, ubi Srbina“. Na kraju poluvremena skandiraju: „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“ U 58. i u 65. minuti dvije baklje bačene su na teren.

Torcida je već 3. minuti imala jedan topovski udar. U 51.min. drugog poluvremena pale baklje i nekoliko dimnih bombi. U 63. minuti zapaljene su 3 baklje, od kojih  jedna završava na atletskoj stazi. Minutu kasnije bacaju topovski udar. U 70. minuti Torcida pali petardu, a u 75. minuti ponovo pale 3 baklje s povicima „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

GNK Dinamo – NK Slaven Belupo: 0:3 – subota 02.03.2013.

Utakmica odigrana na stadionu Dinama u Zagrebu u nazočnosti 2000 gledatelja od čega 200-tinjak pripadnika navijačke skupine BBB. Prvo poluvrijeme proteklo je u korektnom navijanju koje su pokvarile 2 baklje upaljene u 32. minuti. U 47. i 58. minuti BBB skandiraju: „Mamiću cigane, odlazi iz svetinje“. U 80. minuti 1 baklja.

NK Istra 1961 – HNK Rijeka 1 : 1

Utakmica je odigrana na stadionu „ Aldo  Drosina“ u Puli pred oko 4.500 gledatelja, od čega oko  400 Demona (NK Istra 1961)  i 300 pripadnika  Armade (HNK RIJEKA).

U 8. minuti prvi topovski udar od strane Demona, a potom tri-četiri baklje. U 22. Demoni skandiraju: „Jebem te Rijeko“, a u 42. „Ubi, ubi Riječana“. U drugom poluvremenu Demoni pale 5-6 baklji i dim prekriva dio stadiona i terena. U 61.  Armada pali dvije-tri baklje, a Demoni skandiraju „Bjež’te iz Istre“, te „Jebem te Rijeko“. U 77. minuti Demoni  dižu transparent „Odjebite s ćirilicom iz Vukovara“, poslije čega obje navijačke skupine zajednički pjevaju „Oj, hrvatska mati, nemoj tugovati, zovi, samo zovi, svi će sokolovi, za te život dati.“  Slijedi zajedničko skandiranje kojim odjekuje cijeli stadion „Vukovar, Vukovar“ popraćeno pljeskom cijelog gledališta. Nakon toga zajednički skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednikT

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code