ZBIRNO IZVJEŠĆE 20. KOLA  HNL-a

ZBIRNO IZVJEŠĆE 20. KOLA HNL-a

18. veljače, 2013.

dinamo rijeka8-170213.jpg.crop display

HHO nastavlja sa projektom „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ koji će trajati do kraja prvenstvene sezone 2012/2013. U sklopu projekta promatrači HHO-a pratili su utakmice 20. kola HNL-a; HNK Cibalia – NK Osijek, NK Slaven Belupo – HNK Hajduk te GNK Dinamo – HNK Rijeka. Temeljem osobnog uvida i prikupljenih informacija konstatiramo sljedeće.

HNK Cibalia – NK Osijek: 2-0 – subota 16. veljače 2013

Utakmica je odigrana u Vinkovcima na Gradskom stadionu s početkom u 15:00 sati uz nazočnost 2 000 navijača. Utakmica je prošla u mirnom tonu uz nekoliko rasističkih incidenata koji su pokvarili opći dojam. Pripadnici navijačke skupine Ultrasa koji sebe smatraju navijačima Cibalije već u 2. minuti zapalili su baklju i to ponovili u 57. minuti. Tijekom utakmice Ultrasi su skanidrali navijačima Osijeka: „Osiječke pičke“ i „Tovarske pičke“. U 72. minuti skandiraju: „HNS pederi nogomet ste sjebali“, u 82. minuti skandiraju ustašku krilaticu: Za dom spremni, Ajmo ajmo Ustaše te Srbe na vrbe. U 83. minuti skandiraju: „Za hrvatski Vukovar“ što se vjerojatno odnosi na rasplamsalu politiku u Hrvatskoj vezanoj uz postavljanje natpisa na ćirilici u Vukovaru. Navijači Kohorte u nekoliko navrata skandirali su „HNS pederi nogomet ste sjebali“, a u 70. minuti upalili su jednu baklju.

NK Slaven Belupo – HNK Hajduk: 0-2 – subota 16. veljače 2013

Utakmica je odigrana u Koprivnici na stadionu Slaven Belupa u 18:00 sati pred oko 2500 gledatelja od čega nekoliko stotina pripadnika Torcide. Utakmica je odigrana u korektnoj atmosferi bez bilo kakvih uvredljivih poruka čemu je možda doprinjela i činjenica da su pripadnici MUP-a zaustavljali vozila i vršili detaljni pretres automobila. Pripadnici Torcide bili su odvojeni od ostalih navijača, okruženi kordonima redara i policajaca. Atmosferu je jedino pokvarilo nekoliko baklji: jedna baklja u 17. minuti, nekoliko baklji u 62. minuti. Tri baklje u 65. te još nekoliko u 83. minuti.

GNK Dinamo – HNK Rijeka: 4-1 – nedjelja 17. veljače 2013

Utakmica je održana na stadionu GNK Dinama u Zagrebu uz nazočnost oko 4 000 navijača, od čega oko 500 pripadnika navijačke skupine BBB koji sebe proglašavaju navijačima Dinama i oko 150 navijača riječke Armade. Utakmica je obilovala rasizmom, seksizmom i bakljama. Početkom utakmice pripadnici Armade skandiraju navijačima Dinama: „Purgerske pičke“ i „Ubij, ubij purgera“. U 16. minuti BBB skandiraju: „Šugava Rijeko puna si Srba, al ne brini Rijeko ima dosta vrba“. Odmah nakon toga skandiraju poznatu krilaticu iz vremena ustaškog režima: „Srbe na vrbe“.

Slijede rasistički napadi na Z. Mamića sa već „uobičajenim“: „Mamiću cigane, odlazi iz svetinje“ što skandiraju tijekom cijele utakmice, kao i seksističke parole „HNS pederi nogomet ste sjebali“. U 39. minuti zapaljeno je 6 baklji od kojih je jedna bačena na tartan stazu a potom i jaki topovski udar. BBB skandiraju: „Nećeš nikad ti meni baklju zabraniti, nek ti ona pokaže kako gorijeti ćeš vraže sam u paklu ti“. Pred kraj utakmice skandiraju: „zajedno za Dinamo, za Dinamo bez Mamića“ i potom „hoćemo izbore“. Radi se očito o političkoj platformi jedne neofašističke falange predvođenom fantonskom skupinom „Zajedno za Dinamo“ koja bi pomoću izbora htjela preuzeti vlast nad Dinamom.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednikT

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code