TKO JE JAMIO, JAMIO!

TKO JE JAMIO, JAMIO!

13. siječnja, 2013.

 

Piše: Saša Radović

Iznenadila me i ražalostila optužnica najvećeg hrvatskog povjesničara Ljube Česića Rojsa za pronevjeru 60.000 eura. Taj naš vrli general svojom je povijesnom elaboracijom iznio u svijet istinu o Hrvatskoj, pa bi mu zbog te zasluge mogli barem ublažiti optužnicu. Njegova istraživanja o stvaranju države Hrvatske obuhvaćaju ne samo prve međustranačke izbore, agresiju Srbije na našu domovinu, vrijeme tranzicije, nego i današnju sretnu i zadovoljnu Hrvatsku pri ulasku u zagrljaj Europe. Kompletnu povijest naše nove Republike Hrvatske Ljubo Česić Rojs sažeo je u jednu, jedinu rečenicu: „Tko je jamio, jamio!“

Ukrao sam tu povijesnu jezgrovitu studiju hrvatske zbiljnosti i napisao knjigu s naslovom, „Tko je jamio, jamio!“. Nasmijani i uvijek dobre volje, Rojs se nije naljutio, čak je otkupio nekoliko primjeraka moje knjige. Ukupna zarada nije pokrila troškove izdavanja knjige, jedino što sam zaradio, bilo je nekoliko tužbi za klevetu.

JAMI, ČAPI

Pojam „jamio“ nije bio razumljiv svekolikom hrvatskom puku, pa sam u uvodu objasnio značenje te riječi. Jamiti ili ujamiti dolazi od riječi jama. U nekom prošlom vremenu, u „dnevnim boravcima“ s podovima od nabijene zemlje iskopala bi se jama, spremište za zimnicu (krumpir, jabuke…). Jama se pokrivala daskama da ukućani ne bi upali unutra. Dakle, „jamiti“ znači spremiti nešto „na sigurno“, da se ne pokvari. Nisam siguran je li naš general mislio baš na te jame ili možda na bankovne trezore?!

Početak moje knjige „Tko je jamio, jamio!“ bile su klice nove Hrvatske, vrijeme kad je naš Vrhovnik Franjo Tuđman uzviknuo: „Imamo Hrvatsku!“ – te postao vlasnik vile Vrus u kojoj je stanovao, a njegov mladi unuk suvlasnik banke Kaptol (za tri milijuna DEM). U Vrhovnika odmah su se ugledali njegovi najbliži suradnici, a onda suradnici suradnika i t.d. Te davne 1990. nisu imali ni dinara, ni HRD-a, DEM, dolara, lira, pa ni kuna, no svoju „0“ (nulu) začas su pretvorili u brojeve s mnogo nula.

Prije svega, to pretvaranje ničega u nešto veliko, trebalo je ozakoniti i zaštititi. Stvoreni su uvjeti i mehanizmi zaštite. Prvi uvjet realiziran je na prvom zasjedanju višestranačkog Hrvatskog Sabora 1990.  godine;

Prvi dan su bili na redu protokoli, Domljan je prikvačio Tuđmanu lentu, svi su pljeskali, sve je bilo divno na TV. Drugi dan, prva točka, prvo glasanje: Ukida se Zakon o porijeklu imovine (Narodne novine, broj 14/84)!

Tko je ZA? Svi, lijevi i desni, dižu ruke za najveći grabež „od stoljeća sedmog“.

Nitko više nije mogao upitati: „Odakle ti to, gdje si to pokrao, opljačkao?“

DRŽAVNI ODVJETNIK LOPOVA

Na red je došao prvi i najvažniji mehanizam obrane crnog kapitala. To je riješeno ukidanjem tužilaštva i uspostavom DORH-a (Državno odvjetništvo). Već sama riječ, Državni odvjetnik, govori sama o sebi. Advokat ili odvjetnik pojam je branitelja lopova, kriminalaca i ubojica koji pred sudom pokušava osloboditi ili smanjiti kaznu lopovima, kriminalcima i ubojicama. To znači da Državni odvjetnik štiti i brani, a ne optužuje državne kriminalce, ratne i pretvorbene profitere. Optužnice se podižu za manje pronevjere, provale, protiv dilera, protiv sitnih lopova, preprodavača kino karata, nepodobnih kritičara vlasti…, ali ne i za krađe milijuna i milijardske pljačke ratnih i pretvorbenih profitera. Doduše ima i rijetkih iznimaka, kadkad DORH optuži po kojeg bogatog političkog gubitnika kad se taj sklizne na stubištu Banskih dvora ili neke državne agencije. Zbog toga se stotine zločinaca koji su oderali do kože ovu jadnu zemlju mirno šeću po parkovima svojih vila i smiju nam se u lice.

Nedavna objava i saznanje da nam je iz domovine izneseno (čitaj; opljačkano) od 1990. do danas oko 30 milijarda eura, a samo od 2001. godine do 2010. godine 15,2 milijuna dolara – uzbudila je javnost, ali ne i pokrenula.

Jedna milijarda jako je, jako velik broj. Knjiga od milijardu stranica bila bi debela oko 70 kilometara (slovima; sedamdeset kilometara). Za milijardu kuna, dolara ili eura moglo bi se mnogo toga izgraditi.

30 MILIJARDI

Pokradenih 30 milijarda eura rezultiralo je znatno veću štetu nastalu zbog napuštenih tvornica, propalog gospodarstva, propale privrede, razorene proizvodnje…

Što će država Hrvatska poduzeti da vrati opljačkano i da sanira štete? Hoće li upitati svoje bogate tajkune – kako su stekli prvi i još po koji milijun? Hoće li Hrvatska postati pravna država i konfiscirati nezakonito stečeno?

Rojs je u svojoj jedinoj rečenici surove povijesne istine o Hrvatskoj predvidio i to da Republika Hrvatska neće poduzeti – ništa! „Tko je jamio, jamio!“ je, ne samo temelj je naše osiromašene, opljačkane, kriminalne države – nego i uzor, moralna vertikala novih hrvatskih pokoljenja. Mladi surfaju internetom, čitaju, gledaju. Vide holivudske vile i znaju kako doći do sličnih, pa i boljih. Treba prevariti, opljačkati, ukrasti najprije prvi milijun, pa onda dalje! Dok je Vlade RH koja to i javno podržava (izjava Z. Milanovića da ne želi „proganjati vještice“) i najvećeg zaštitnika crnog kapitala, Bajića – to je jedini način uspjeha, sreće, dugog života i blagostanja generacija potomaka! 

Iz svega slijedi da će se pojaviti po neki novi, mladi tajkun, ali i da je kraj države Hrvatske svakim danom bliži. Nije to neki agresivan, grub kraj – nego tiho, puzavo umiranje u neimaštini i bijedi. Naših 30 milijarda eura i još mnogo milijarda iscurilo je, nestalo u bezdanu i još nestaje.

Nakon ovog kratkog teksta čini se da je optužnica protiv Ljube Česića Rojsa apsurdna i smiješna, ali ona odražava model „hrvatske pravde“. Umjesto pitanja o Rojsovim crnim milijunima i o primanju dvostrukih generalskih plaća (u Hrvatskoj i BiH), DORH ga optužuje za pronevjerenih, tričavih 60.000 eura. To naš general može izvaditi iz lijevog džepa i nasmijati se!

Anno Domini MMXII. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
  1. stella
    #1 stella 13 siječnja, 2013, 18:34

    Potpuno se slazem, ali kako dalje? Sto je za ciniti onim postenima? Kako izgladnjeli, osiromaseni Hrvat ili hrvatski gradjanin moze ista vise uciniti??!!!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code