TALIJANSKI MEDICINSKI HELIKOPERI U SPLITU I NA KRKU

TALIJANSKI MEDICINSKI HELIKOPERI U SPLITU I NA KRKU

10. kolovoza, 2015.

AirGreen

Ministarstvo zdravlja krajem kolovoza uspostavlja helikoptersku hitnu medicinsku pomoć koja će pokrivati cijelo područje hrvatske obale, s bazama u Splitu i na otoku Krku. Riječ je o četveromjesečnom pilot-projektu s dva unajmljena helikoptera, specijalno opremljena za pružanje hitne pomoći. Troškovi najma helikoptera i letačkog osoblja će stajati oko devet milijuna kuna. Helikoptere, letačko osoblje, hangare i servisnu službu osigurat će talijanske tvrtke Air Green i EliFriulia, čija je zajednička ponuda odabrana na javnom natječaju. Medicinsko osoblje – liječnika i medicinskog tehničara dat će Hrvatski zavod za hitnu medicinu.
Neslužbeno se može saznati kako će kompletna letačka i medicinska ekipa bit spremna za polazak tri minute nakon dojave, a dolet helikoptera bit će unutar 20 minuta do svake točke duž jadranske obale. To će omogućiti zbrinjavanje za brojne unesrećene u prometu, ali i hitne pacijente sa srčanim ili moždanim udarom. Do sad su za hitan prijevoz najčešće korišteni helikopteri MORH-a, a imali su oko 500 intervencija godišnje.T

9 komentara

Uskoči u raspravu
  1. ACM
    #1 ACM 10 kolovoza, 2015, 22:02

    Po pisanju talijanskih medija, spomenute tvrtke osumnjičene su za tešku prijevaru države, kršenje ugovora o javnoj nabavi i niz drugih kaznenih djela. Između ostalog, tereti ih se da su kao nositelji HMP na Siciliji slali svoje helikoptere na intervenciju pa ih na pola puta, i neobavljenog zadatka, vraćali nazad u bazu pod izgovorom tehničkih kvarova (kako bi se izbjeglo plaćanje penala). Bravo Varga!! Jesi li zato išao u Italiju na tajno skijanje?

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code