SVE JE PODREĐENO ISISAVANJU NOVCA

SVE JE PODREĐENO ISISAVANJU NOVCA

28. travnja, 2013.

61223-vampiri3
O devedesete 47,7 milijardi eura je izneseno iz Hrvatske

 

Piše: Saša Radović

Mafija nema zastavu i grb, Hrvatska ima! Ali, razlike između Mafije i Hrvatske – nema!

Prije tri godine, prijatelj Robert, moj nekadašnji suradnik iz Njemačke, uz široki osmijeh rekao mi je da samo lud čovjek može svojoj knjizi dati naslov „Vratite opljačkano, bando lopovska“. Dodao je da moje pisanje nema nikakvu svrhu, jer opljačkane milijarde više nikad hrvatski narod neće vidjeti. No, vrijeme čini svoje, istina izlazi iz Bajićevih koševa za smeće. Prošle godine Robertovi komentari na moje objave o korupciji i kriminalu hrvatske elite, bili su blaži.

Na dan 26. travnja 2013. Robert je iz Bruxellesa stigao na moju terasu u Premanturi. Pratio je izlaganja u Antikorupcijskom odboru Europskog parlamenta o korupciji i organiziranom kriminalu u Hrvatskoj. Robert govori polako, porijeklom je Hrvat, ali dugo ne živi ovdje. Promijenio je mišljenje o Hrvatskoj i više se ne smije mojim uzaludnim pokušajima da ispravim krivu Koranu (da ne kažem, krivu Drinu!). Hrvatska će u EU, Hrvatska je Robertu i 501 milijunu stanovnika EU pred vratima. Morat će ugrađivati alarme, čelične rešetke na vrata i prozore, kupovati pse čuvare, plaćati zaštitarske tvrtke… Na višem nivou postoji realna opasnost za europske fondove, financijske institucije, investicije, bankovne transakcije…  

INCIJATIVA ZA II. HRVATSKU

Europa je godinama odgađala pristup Hrvatske, ali nekom čarolijom taj 1. srpanj 2013. približava se. Napominjem, „čarolijom“, jer ni Europi ni našoj tajkunskoj oligarhiji – EU ne odgovara! Europa se boji zarazne hrvatske kuge, kolopleta vlasti i kriminalnog miljea – a Hrvatska vrhuška boji se uvođenja civilizacijskih norma i konfiskacije opljačkanih milijarda.

Status quo godinama je trajao – Europa i svijet pasivno su promatrali stvaranje, moćne hrvatske hobotnice. Nikada se u srcu Europe nije stvorila takva organizacija kakvu je iznjedrila udbaška Tuđmanova klika. Od 90. do danas sve je podređeno temeljnim ciljevima; isisavanju novca iz Hrvatske, deponiranju u inozemnim bankama i pranju novca. Strane službe orijentirale su se samo na skupljanje informacija, ali bez ikakvih akcija. To se pokazalo pogubnim.

Pasivnost, zatvaranje očiju i ušiju danas se svima razbijaju o glavu. Hrvatska hobotnica razvila se do neviđenih razmjera. Bit će težak problem riješiti korumpirano pravosuđe i eliminirati u potpunosti upleteni čvor vlasti i krim bossova. Zli duhovi mogu prijeći Alpe i Jadransko more, zagaditi okružje.

 Inicijativa „Za II. Hrvatsku“ tiskala je bilten o Hypo aferi. Počinje s kriminalnim manipulacijama u Istri, s imenima; Tuđman, Pašalić, Jorg Haider, Walter Wolf, Kulterer, Striedinger, Jakovčić, Naperotić… Zatim se zaraza širi po cijeloj Hrvatskoj i po Balkanu. Stotine biltena podijeljene su, Hypo horror priča bila je dostupna svima, ali ogrnuta čeličnim zidom straha i zaštitom DORH-a, ostala je zavijena u magli.

Ovih dana, u praskozorje neke nove „II. Hrvatske“ otvara se Pandorina kutija. Izlijeću zli duhovi. Afera Hypo banke u Hrvatskoj stavljena na službene web stranice EU parlamenta. Klik mišem omogućava prijevod o našoj sramnoti. Prezentacija uključuje kratku povijest Hypo hobotnice, pregled ključnih imena, te popis dokumenata kojima se to dokazuje.

ZAJEDNIČKI POSLOVI TUĐMANA I MILOŠEVIĆA

Prisjetimo se samo golog kostura ove afere, nekih odrednica koje prosječnom hrvatskom građaninu otvaraju oči:

–  Dok su se na brdovitom Balkanu međusobno ubijali ljudi, Tuđman i Milošević imali su zajedničke banke i bankarske investicije. To su Banque Franco Yugoslav i Anglo Yugoslav bank u Londonu. Bili su suvlasnici tih banaka i ukradeni novac iz svojih vlastitih zemalja prebacivali su u svoje banke. Sredinom 90-tih godina, nakon pokretanja istraga iz Haaga – iz te dvije banke „krvni neprijatelji“ zajednički novac prebacuju u Hypo Group (Hypo Alpe-Adria-Bank International AG).

–  Dva hrvatska devizna inspektora vodili su istragu o 47,7 milijarda eura opljačkanih iz Hrvatske tijekom 1990.-ih i 2000.-ih godina preko tajnih računa i operacija pranja novca. Novac je najprije deponiran u Privrednu banku u Zagrebu i u Zagrebačku banku, a zatim je prebacivan na tajne račune u  Hypo Group. Inspektori su zaključili da su to sredstva ukradena od građana i sponzorirana u HAAB od strane visokih dužnosnika u cilju pranja novca. Zbog toga su smijenjeni, a istraga je obustavljena.

–  Pokradeni novac od donacija dijaspore (fond za obranu i obnovu), najprije je deponiran u Erste banku u Villachu, a zatim je prebačen u Hypo Group u Klagenfurtu na tajne račune.

–  Pokradena je stara štednja (devizna) građana s obrazloženjem da je poslana u Beograd i da je oni ne vraćaju, a de facto deponirana je u Hypo Group u Klagenfurtu na tajne račune.

–  Golemi dio novca od privatizacije pokraden je i deponiran na inozemne račune naslovljene na povjerenike, dužnosnike HDZ-a. Manji dio išao je u državni proračun.

–  Pokraden je mirovinski fond i deponiran na tajne račune u HAAB – država je ostala dužna umirovljenicima, jer više nije imala taj novac.

–  Pokraden je novac od poreza građana, preko Vladinih izvora i državnog budžeta (iz javnih i tajnih fondova). Završio je u HAAB na tajnim računima.

–  Pokraden je novac iz javnih i državnih poduzeća, uzimali su ga dužnosnici iz HDZ-a i prebacivali na inozemne račune.

–  Pokraden je novac iz stambenog fonda (otkup stanova) i prebačen na inozemne tajne račune.

–  Pokraden je golemi dio novca od privatizacije i sanacije banaka i prebačen na inozemne račune.

–  Treba naglasiti kriminalne aktivnosti Vlade RH (crni fondovi) koje je otkrila međunarodna zajednica BiH, a odnosi se na šverc nafte, oružja, cigareta, droga, te krijumčarenje smeća i opasnog otpada (crne milijarde!). Evidentirana je umreženost Vlade RH i krim miljea (Petrač, Zagorec…).

Uz konstataciju da u Hrvatskoj takoreći, nema tajkuna koji nije sudjelovao u poslovanju s Hypo Group i u pranju novca  – ova mega afera Hypo ipak je samo djelić prljavog i krvavog businessa hrvatske političke elite.

Sjedimo na terasi, pred nama more i borovi prirodnog parka Kamenjak, jedne od deset najljepših svjetskih destinacija (po National Geograpicu). Prelijepa Hrvatska i njezin ružni politički šljam! Prekidam tišinu.

–   Dva desetljeća svi resursi i sva hrvatska zarada odlaze u džepove elite. Mi živimo na milijardskim kreditima. Dugove će otplaćivati unuci, praunuci…

–   Hoće li neki izvanredni izbori riješiti stanje? – upita Robert.

–   Neće! – odgovaram i nastavljam. – Velike stranke isturit će svoje lidere. Možemo dobiti Zorana Milanovića ili Tomislava Karamarka. Obojica imaju prste duboko u pekmezu. Milanović sa svojim više nego sumnjivim kreditima i upitnim stanom, Karamarko s aferom Soboli i ružnom poveznicom s Hypo Group. Doduše, manje su nepošteni od najvećih, Franje Tuđmana i Ive Sanadera, ali to je slaba utjeha. Pripadaju hobotnici.

–   Možda nije sve tako crno. Naznaka, da će se sve poništiti što je nezakonito stečeno ima svaki dan sve više. Sve što je nezakonito stečeno nema nikada pravnu važnost –  kaže Robert.

–   Pučki rečeno: “Što se grbavo rodi, to se nikada ne uspravi”! – odgovaram i nastavljam. – Moramo sjekirama sasjeći grbava stabla i zapaliti ih! T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code