SUTKINJA IRENA ŠEGAVIĆ NIJE PRIJAVILA SUPRUGA ZA TEŠKO PREMLAĆIVANJE DJETETA

SUTKINJA IRENA ŠEGAVIĆ NIJE PRIJAVILA SUPRUGA ZA TEŠKO PREMLAĆIVANJE DJETETA

6. prosinca, 2021.

 

Uvažena pripadnica hrvatskog pravosuđa sumnjiči se da je prešućivanjem kaznenog djela obiteljskog nasilja suučesnica u nanošenju teških ozljeda malodobnom djetetu zajedno sa svojim suprugom. Naime, mldb. dijete bračnog para Šegavić nakon zadobivanja teških tjelesnih ozljeda nije odvedeno liječniku već je to učinila karlovačka škola koju dijete pohađa nakon što je uočeno neuobičajeno ponašanje djeteta. Lječničkim pregledom djeteta sutkinje Irene Šegavić konstatirane su teške tjelesne ozljede na djetetovom tijelu s povećim hematomima na glavi

Napisao: Franjo Dobrović

Foto: M. Volarić

Čini se da hrvatsko pravosuđe ne prestaje s produkcijom skandala na dnevnoj bazi. Nakon afere „Žalac“ koja se još medijski nije ni ohladila, stranice crne kronike bilježe novi slučaj s Općinskog suda u Karlovcu. Naime, prema neslužbenim informacijama koje dolaze sa tog suda, a koji je prema pojedinim izvorima iz Hrvatske odvjetničke komore proglašen jednim od najkorumpiranijih u Hrvatskoj, funkciju sutkinje i dalje obnaša Irena Šegavić donoseći sudske odluke iako je zajedno sa svojim suprugom sudionica teškog i prikrivenog obiteljskog nasilja na štetu malodobnog djeteta. Inače, mjesto predsjednice Općinskog suda u Karlovcu koja bi trebala nadzirati poslove sutkinje Irene Šegavić vrši Anđelka Dukovac, dok je na mjesto njezinog zamjenika imenovan višestruko kompromitiran sudac Tomislav Maras, poznatiji u lokalnoj sredini kao karlovački gruntovčan.

Utvrđeno činjenično stanje

Neslužbeno, uvažena pripadnica hrvatskog pravosuđa sumnjiči se da je prešućivanjem kaznenog djela obiteljskog nasilja suučesnica u nanošenju teških ozljeda malodobnom djetetu zajedno sa svojim suprugom. Naime, mldb. dijete bračnog para Šegavić nakon zadobivanja teških tjelesnih ozljeda nije odvedeno liječniku već je to učinila karlovačka škola koju dijete pohađa nakon što je uočeno neuobičajeno ponašanje djeteta. Lječničkim pregledom djeteta sutkinje Irene Šegavić konstatirane su teške tjelesne ozljede na djetetovom tijelu s povećim hematomima na glavi. Bolničkim urgentnim specijalističkim pregledom utvrđeno je činjenično stanje u postojanju starijih ozljeda koje jasno upućuju da je maloljetnik bio podvrgnut i ranijem fizičkom nasilju u obitelji. Iako sutkinja Šegavić u cijelom slučaju trenutno glumi skrušenost, kolege sa suda je opisujuu potpuno drugom svjetlu.

Dakle, iako je nesporno utvrđena prisutnost sutkinje Šegavić premlaćivanju djeteta u vlastitom domu, ista nije kao pripadnica sudskog establišmenta prijavila kazneno djelo obiteljskog nasilja, već je to učinila škola i nadležni Centar za socijalnu skrb dok je ona šutnjom prikrivala obiteljsku tragediju u dužem periodu. Prilikom podnošenja kaznene prijave i obrade nadležnog Centra  za socijalnu skrb, policije i lokalnog državnog odvjetništva u Karlovcu, sutkinja Šegavić se pravila grbava da je bila u drugoj sobi i da nije čula jauke tijekom premlačivanja vlastitog djeteta iako je, očito, držala svijeću suprugu u nekontroliranom fizičkom nasrtaju na dijete. I tako više puta…

Iz izvora bliskih karlovačkom državnom odvjetništvu, optužnica protiv supružnika Šegavić je podignuta ali još nije potvrđena. Sudskim kaznenim procesom koji predstoji biti će preispitana uloga sutkinje Šegavić i njena točna pozicija u opisu kaznenog djela obiteljskog nasilja. Slučajno ili ne, u zgradi Općinskog i Županijskog suda u Karlovcu gdje sutkinja Šegavić svakodnevno nesmetano i dalje dolazi na posao te pritom donosi sudske odluke, sjedište je lokalnog ODO i ŽDO čija je formalna šefica karlovčanka Zlata Hrvoj Šipek sa sjedištem u Zagrebu. Valja naglasiti kako u spomenutoj zgradi među sudovima i odvjetništvom nema nikakvih barijera tako da sutkinja Šegavić za razliku od svog supruga ima nesmetan pristup svim bitnim faktorima koji odlučuju o njenoj sudbini glede kaznenog djela koji joj se stavlja na teret.

Podsjetimo, uz pomoć donacije Kraljevine Norveške, 2017. godine obnovljena je zgrada tzv. “pravosudnih tijela” u Karlovcu koju je svečano otvorila Gabrijela Žalac, tadašnja ministrica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, danas glavna zvijezda ženskog odjela zatvora Remetinec.

Stegovni postupak

Nadalje, iako cijeli Karlovac bruji već dulje vrijeme o tom nesvakidašnjem skandalu bahate sutkinje s Općinskog suda u Karlovcu, zasad nitko od lokalnih medijskih djelatnika koji prate pravosudne teme nije spomenuo ni dodirnuo tu temu. Jedan od mogućih razloga medijske omerte nad postupcima sutkinje Irene Šegavić jest njena nekadašnja funkcija glasnogovornice pri Općinskom sudu u Karlovcu gdje je tijekom rada uspostavila sasvim solidne kontakte koji je trenutno pokrivaju od reakcija javnosti. Drugi mogući razlog medijske omerte nad ovim dosad nezabilježenim slučajem jest sasvim očekivan strah sutkinje Irene Šegavić od svog državnog poslodavca budući je Ministarstvo pravosuđa i uprave RH izdalo vrlo precizne upute na nultu toleranciju spram kaznenog djela obiteljskog nasilja kojim je obuhvaćena miljenica predsjednika Županijskog suda u Karlovcu, Ante Ujevića.

Naime, prema izdanom naputku ministarstva na čijem je čelu ministar Ivan Malenica, karlovačka sutkinja Šegavić koja se ogriješila o zakon i k tome pokazala svoje izrazito asocijalno ponašanje, dalje više ne bi mogla obavljati poslove suca. Prema izvorima bliskim Ministarstvu pravosuđa i uprave slučaj Šegavičke je u fazi otvaranja i klasificiranja predmeta pri Državnom sudbenom vijeću na čijem je čelu Darko Milković, sudac Vrhovnog suda Republike Htvatske, a koje bi sudačku sudionicu obiteljskog nasilja pokretanjem stegovnog postupka dugoročno trebalo sankcionirati prilično jasnom mjerom u vidu trajnog udaljavanja iz hrvatskog pravosuđa. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Kordunaš
    #1 Kordunaš 6 prosinca, 2021, 07:03

    Taj sudac Maras je opasan…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code