ŠUŠKA SE DA LINIĆ IMA VILU U ŠVICARSKOJ

ŠUŠKA SE DA LINIĆ IMA VILU U ŠVICARSKOJ

20. rujna, 2015.

linicU suvlasništvu s Ivanom Franolićem bivšim većinskim vlasnikom Tržnice Rijeka d.d. i Veljkom Kneževićem bivšim osnivačem Ri – Stana doo. Čini se da su pronađene brojne transakcije i uplate Franolića i Kneževića na vlastite račune. Javnost nije upoznata s rezultatima istrage, kao i to traje li još istraga

Napisao: Saša Radović

Carevi, kraljevi i plemstvo, imali su velike ovlasti. Kralj je mogao svakom svom podaniku odrubiti glavu i poubijati njegovu obitelj. Bez razloga i bez obrazloženja! Povlašteni od rođenja, vladarii i plemstvo imali su, ne samo vanjski formalni autoritet, nego su stvarno osjećali – da su “viša” bića. U samom ponašanju, govoru, pogledu i ophođenju sa svekolikim pukom, izdvajali su se superiornošću. Smatrali su da tako treba, da im je to “od Boga dano”. I zaista su imali Božje ovlasti, moć krune osiguravao im je Papa.

Kako to funkcionira danas? Kažu da je povijest učiteljica života, no to često ima loše refleksije. Posebice u Hrvatskoj! U konkretnom slučaju – to je kraljevsko ponašanje kompletne političko – kriminalne hrvatske elite. Njihovo ponašanje, arogancija i bezobrazno prisvajanje nezakonitih i neljudskih privilegija, naša je žalosna svakodnevica. U svim segmentima vlasti imamo iskazivanje nekakvog lažnog autoriteta, lažne veličine, traženje priznanja te lažne veličine – koja je stvarno bliža preziru nego veličini. Navest ćemo jedan tragikomičan primjer iz hrvatske sabornice – koji iskazuje opći model hrvatske elite.

Linićev igrokaz

Hrvatski sabor je na svojoj sjednici prošlog tjedna, putem TV, omogućio naciji gledanje sjajnog igrokaza. Zapravo, teško je odrediti žanr; je li to igrokaz, satira, komedija ili tragedija? Za površnog gledatelja bila je to komedija, ali za hrvatsku naciju nedvojbeno je to tragedija. Jer, nema nikakve sumnje u pozadinu igrokaza – pokradeni su i opljačkani milijuni i milijarde narodnog novca. Glavnu i jedinu ulogu TV igrokaza majestozno je odigrao Slavko Linić.

Radi se o teškoj uvredi Slavka Linića zbog sumnje u njegovo bespogovorno poštenje. Netko se usudio kontrolirati i istraživati njegovo poslovanje. Zbog toga on trpi strašnu psihičku bol. Tekst, pa i sama tema ovog igrokaza pali su u drugi plan pred sjajnom vizualnom interpretacijom bivšeg SDP-ovog ministra financija. Purpurno crvenilo na licu našeg Slavka, trzanje i vibriranje njegove dobro uhranjene figure, te bijesno vriskanje u visokom falsetu – opasno su sugerirali momentalni moždani udar ili barem infarkt. Sam kraj igrokaza Slavko Linić začinio je spektakularnim napuštanjem sjednice Hrvatskog sabora. Spotaknuo se dva puta, ali je ipak uspio uspravno izletjeti u hodnik. Za dobar završetak predstave nedostajalo je samo njegovo teatralno bacanje na pod sabornice, toptanje nogama i histeričan plač. Takav završni scenarij dobro je poznat mamama i tatama koji ne žele kupiti sladoled svojoj ljubljenoj kćerkici.

Gore od najgoreg je to što Linić nije glumio u ovom igrokazu – nego je zaista doživljavao psihičke traume. On misli, on je uvjeren da je biće višeg ranga – nedodirljivo – koje nitko i nikad nema pravo ispitivati ili ne daj Bože osumnjičiti za bilo što.

Kao što je spomenuto, tekst i tema ovog žalosno-komičnog igrokaza – nisu važni. Naime, PNUSKOK je raspolagao podacima da je Linić u vrijeme svog službenog posjeta SAD položio na račun Maje Ćule, navodne studentice u SAD, milijun dolara. A zašto i ne bi – Slavko je očuh te mlade dame. Osim toga PNUSKOK u posjedu je neprovjerene informacije da Linić ima vrijednu vilu u Švicarskoj u suvlasništvu s Ivanom Franolićem bivšim većinskim vlasnikom Tržnice Rijeka d.d. i Veljkom Kneževićem bivšim osnivačem Ri – Stana doo. Čini se da su pronađene brojne transakcije i uplate Franolića i Kneževića na vlastite račune. Javnost nije upoznata s rezultatima istrage, kao i to traje li još istraga.

Uvreda

Istraga tih “sitnica” beskrajno je uvrijedila našeg bivšeg ministra financija. Policija USKOK, PNUSKOK – ili nije važno tko, kontrolira njegove nadasve sumnjive pljačke. Strašno! Njegovo Veličanstvo (Slavko Linić) nije zaslužilo da 4,5 milijuna Hrvata sumnja u njegovo nedvojbeno poštenje. A, sumnjaju svi! Čak, što više, od dečki i curica iz osnovne škole do senilnih staraca – ne samo da sumnjaju – nego znaju! Žalosno je da oni Hrvati u punoj životnoj snazi – šute i trpe.

Najviše srdžbe i histerije Slavko je iskazao na premijera Milanovića, bivšeg stranačkog kolegu Dragovana, ministra unutarnjih poslova i na načelnika PNUSKOK-a. Odakle im pravo da sumnjaju u njegovo besprijekorno poštenje?

Moćni i uvijek po malo histerični bivši SPD-ovac u svome mandatu ministra financija dobrim je dijelom zavio u crno hrvatsku naciju. Zadužio je nezakonito (bez dozvole naroda, ili barem Hrvtaskog sabora) državu za 50 milijarda kuna – a za još pedesetak milijarda oštetio nas je zločinačkim predstečajnim nagodbama. Bilo bi uz taj mamutski zločin još mnoštvo malih priča i pričica. Sjetimo se samo jedne – afere Spačve! Predmetno zemljište Porezna uprava u Vinkovcima procijenila je na 6 milijuna kuna, a stručnjaci Erste nekretnina na 6,3 milijuna. Međutim naš Slavko (zapravo njegovo Ministarstvo financija) prije dvije godine kupuje to zemljište za enormnih 33 milijuna. Nevjerojatno, vjerojatno samo u Hrvatskoj! Nema ni najmanje sumnje da je u pitanju drp, krađa, pljačka države – kako god hoćete! Barem 27 naših milijuna nekome je otišlo u džep. Pokazalo se da to zemljište ne vrijedi ni onih procijenjenih 6 milijuna. Nedavno, Državni ured za upravljanje državnom imovinom, to isto zemljište nije uspio prodati ni za 2,9 milijuna kuna.

Nedododirljivi Linić

Osim gore navedenog – za što bi Linić u svakoj pravnoj državi sjedio barem 20 godina u Lepoglavi ili u nekom drugom zatvoru – afera u njegovoj karijeri ima na pretek. No, od svih tih nestalih milijarda naciji ostaje samo teška uvreda; Linićev arogantni i bezobrazni stav. On je Veličanstvo, Svetac ili Vrag kojem nitko ništa ne smije. Tu Veličinu se ne smije istraživati, ne smije se u nju sumnjati! Ako netko, pojedinac ili institucija, posumnja – slijedi histeričan napad na sve i svakoga.

Na kraju ovog igrokaza treba reći da je Linićev stav ogledalo cijele mreže hrvatskog političko – kriminalnog miljea . Ništa bolje ni gore ne bi se ponašali ni ostali članovi elite u sličnoj situaciji. Oni su “Bogom dani”, u oblacima – nedodirljivi!

Hoće li tiha, šutljiva stoka sitnog zuba dovijeka mirno pasti travu? Može li dovijeka vrč ići na vodu – a, da se ne razbije?

Anno Domini MMXV./46. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. tampon
  #1 tampon 23 rujna, 2015, 07:11

  ovog lika će srediti riječka heroina šota!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. tts
  #2 tts 20 rujna, 2015, 10:53

  locirati, uhititi, trasferirati…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code