STIPE BOŽIĆ JUNAK DOMOVINSKOGA RATA

STIPE BOŽIĆ JUNAK DOMOVINSKOGA RATA

26. siječnja, 2017.

 

 

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, proglasila je Stipe Božića, alpinistu, putopisca, redatelja, snimatelja, humanistu, člana HGSS-a i sudionika borbe za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu – Junakom hrvatskog Domovinskoga rata!

Na taj način i branitelji se žele skromno i dostojanstveno odužiti ovom velikom čovjeku (r.1951.) koji je čitav svoj život posvetio i spašavanju brojnih ljudskih života.

U Domovinskome ratu sudjelovao je od prvih dana, baš kao i njegov sin Joško (pripadnik HOS-a). Tri godine bio je na prvim crtama obrane.

Iznimno je poznat njegov dugogodišnji angažman u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS). Među ostalim, sudjelovao je i u spašavanju vatrogasaca tijekom kornatske tragedije.

Kao planinar i alpinista, obišao je brojne europske i svjetske planine (najviše vrhove). O tome je objavio niz fotografija, tv i inih emisija, ali i nezaboravnih reportaža.

Poglavito su zapažene i njegove knjige.

Takve svestrane ličnosti, slobodno možemo reći, – malo je u Hrvata.

No, ono što je posebno važno je činjenica da je uvijek i svugdje isticao da je Hrvat i da je za njega Hrvatska jedina Domovina.

Prošao je gotovo cijeli svijet sa hrvatskom zastavom i Hrvatskom u – srcu.

Priznanje će mu biti uručeno na posebnoj svečanosti u Zagrebu.

Inače, dosad je ovo priznanje, na žalost, posthumno dodijeljeno: dr. Franji Tuđmanu, generalu Blagi Zadri, Marku Babiću, dr. Ivanu Šreteru te dr. Vesni Bosanac i dr. Juraju Njavri (vukovarska ratna bolnica), Kati Šoljić, generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču, Mili Dedakoviću-Jastrebu, vukovarcu Marijanu Živkoviću…

Sve s ciljem i željom – da se ne zaborave.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 27 siječnja, 2017, 01:00

  ON JE JUNAK KOJI PRISKAČE U POMOĆ SVIM LJUDIMA U NEVOLJI,PA MU JA LIČNO ODAJEM MOJE POŠTOVANJE ,ONO IZ DUŠE IZRAŽENO,HVALA TI STIPE!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. vinko
  #2 vinko 26 siječnja, 2017, 12:26

  Potpisujem.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Vukovarac
  #3 Vukovarac 26 siječnja, 2017, 08:57

  Svaka čast. Dobro da se netko sjetio. Stipe, uz tebe smo!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code