STEČAJ HRVATSKOG DOMOBRANA

STEČAJ HRVATSKOG DOMOBRANA

8. veljače, 2019.

 

Nikakva dokumentacija o poslovanju HD-a posljednjih godina ne postoji, veli Vukelić, koji se često suprotstavljao manipulacijama, lažima o 550 riječkih domobrana i tvrdnji o Matičićevu članstvu u Generalskom zboru RH. Predsjednik HD-a u ostavci Ivica Vukelić upozorava potom kako je katastrofalno stanje središnjice prepreka pravodobnom sudjelovanju ogranaka u projektnim natječajima za godišnja financijska sredstva jedinica lokalne samouprave, dok se neplaćena potraživanja kreću od trideset do više desetaka tisuća kuna

Napisao: Josip Frković

Izabran 24. studenoga 2018., na okašnjeloj izbornoj skupštini – namjesto dvaju završenih neuspješnih i neutemeljeno željena, trećega mandata Riječanina Nikole Matičića – Zaprešićanin Ivica Vukelić uputio je pismo adresirano na 39 ogranaka s oko 18.000 (?) članova Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“. Udruge koja je lani na tradiciji 1868. osamostaljenih hrvatskih oružanih snaga u vojsci Austro-Ugarske Monarhije sasvim blijedo obilježila stoljeće i pol postojanja. Obavještava Ivica Vukelić da zbog nevjerojatnih grupašenja, lažiranja podataka i rezultata glasovanja, nepostojanja poslovnih, matičnih i financijskih knjiga, te svakovrsnoga kriminala bivšega vodstva i najave nadzora, podnosi neopozivu ostavku na dvomjesečnu predsjedničku dužnost u središnjici.

Hrvatski jal, zloba i udbaško naslijeđe, jednostavno nisu dopustili toliko potrebne promjene, pridržavanje statutarnih odredaba i sanaciju dugotrajnoga nepovoljna stanja u udruzi (sufinancirana od države, parlamenta i Ministarstva hrvatskih branitelja – op.a.), kaže Vukelić.

Nezakonitosti i propusti

Na održavanje izborne skupštine, prijavom za nezakonitosti i propuste Gradskom uredu za udruge Zagreba, reagirao je samozvani pjesnik i čelnik gradskoga ogranka Ivica Jurjević. Tim je činom pokrenuta lavina događaja neizvjesnoga ishoda, jer smo Gradskom uredu u istražnom postupku predali samo ono što smo našli. Ukratko, stanje u udruzi je katastrofalno: bez dokumentacije i knjige blagajne, iz koje se novac trošio prema potrebama bivšega predsjednika Nikole Matičića i tajnika, urednika glasila HD-a Dražena Žagija (lanjskoga proljeća preminuo – op.a.).

Žurno sazvani članovi Izvršnoga odbora

Nikakva dokumentacija o poslovanju HD-a posljednjih godina ne postoji, veli Vukelić, koji se često suprotstavljao manipulacijama, lažima o 550 riječkih domobrana i tvrdnji o Matičićevu članstvu u Generalskom zboru RH. Predsjednik HD-a u ostavci Ivica Vukelić upozorava potom kako je katastrofalno stanje središnjice prepreka pravodobnom sudjelovanju ogranaka u projektnim natječajima za godišnja financijska sredstva jedinica lokalne samouprave, dok se neplaćena potraživanja kreću od trideset do više desetaka tisuća kuna. Zaključujući obraćanje članovima ogranaka diljem Hrvatske, preporučujući im osamostaljivanje u općinske i gradske, Vukelić ističe da će svoju aktivnost nastaviti u Zaprešiću. O nimalo ugodnom stanju središnjice, stečajnoj krivici bivšega i ostavci (neregistrrana) novoga predsjednika, bit će u subotu, 9. veljače, na žurno sazvanoj sjednici članova Izvršnoga odbora URV „Hrvatskoga domobrana“. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. pale
    #1 pale 8 veljače, 2019, 11:34

    Hrvatska posla.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code