STAVI PRAVU STVAR NA PRAVO MJESTO

STAVI PRAVU STVAR NA PRAVO MJESTO

15. lipnja, 2014.

Gradonacelnik i Mario s Juricom Padzenom Custom

Od 1.srpnja novčane kazne za nerazvrstvanje otpada

Piše: Ante Matić

Agencija za istraživanje tržišta MSA provela je zanimljivu anketu o novom načinu odlaganja i razvrstavanja otpada, odnosno smeća. Samo osam posto građana je dobro upoznato s promjenama u načinu odlaganja otpada koje stupaju na snagu 1. srpnja ove godine. Kako ću i od koga doznati koji me susjed prijavio, odnosno ocvikao, pa sam kažnjen za nešto što nisam učinio.

Građani nisu upoznati sa zakonskim promjenama koje propisuju obvezno razvrstavanje otpada, ne podupiru predviđene novčane kazne, smatraju da će im novi propisi dodatno opteretiti kućni budžet i strahuju da će ih susjedi prijaviti nadležnim tijelima ako ih uoče da ne razvrstavaju otpad.

NOVČANE KAZNE

Agencija za istraživanje tržišta MSA iz Zagreba provela je u razdoblju od 7. do 14. svibnja. anketu među 600 ispitanika na području cijele Hrvatske kako bi se saznala upoznatost i mišljenja građana o novoj zakonskoj regulativi koja kućanstvima propisuje obavezno razvrstavanja otpada i velike novčane kazne u slučaju nepoštivanja donesene zakonske odredbe, preko koje se na mala vrata uvodi u našu zbilju ružna praksa, koje se događala nepoćudnim ljudima u bivšoj, komunističkoj državi. Rezultati istraživanja pokazali su da je oko 60 % građana upoznato s promjenama u zakonskoj regulativi, a koje stupaju na snagu s 1. srpnjem 2014. Vrlo je zanimljivo da čak 90 % građana podupire zakonsku regulativu koja nameće obavezno razvrstavanje otpada. Dakle, oko 65 % građana tvrdi da već sada, i bez zakonske regulative, ima praksu razvrstavanja otpada na papir, plastiku, metal i biootpad.

Unatoč tome velika većina građana je neinformirana o nadolazećim zakonskim promjenama  glede problema otpada. Tako samo 8 % građana smatra da je vrlo dobro upoznata s promjenama koje stupaju na snagu od 1. srpnja, 42 % građana smatra da je samo djelomično upoznata, a 40% građana uopće nije upoznata s promjenama u odlaganju otpada koji će uskoro postati obaveza svakog kućanstva.

U skladu s tom neupućenošću, većina građana, njih 55 %, ne zna i za podatak da će se od 1. srpnja novčano kažnjavati pojedinci koji se neće pridržavati odredbi o obaveznom razvrstavanju otpada. Nakon što je građanima rečeno da su predviđene novčane kazne u visini do 10.000 kuna, trećina građana ili njih 33 % izjasnilo se kako ne podupire tako visoke novčane kazne. S druge strane, njih 47 % podupire novčane kazne, ali smatraju da bi one trebale biti niže od predviđenih. Osim nezadovoljstva visinom kazni čak 63 % građana izrazilo je nezadovoljstvo postojećom infrastrukturom za zbrinjavanje otpada u naseljima. Pedeset dva posto građana smatra da će im nova obveza razvrstavanja smeća povisiti troškove života i da će utjecati na njihov kućni budžet. Zanimljivo je da se čak 44 % građana boji da bi ih susjedi mogli prijaviti u slučaju da ne razvrstavaju otpad. Trideset tri posto građana je izjavilo da bi prijavilo svoje susjede ako ih uoče da se ne pridržavaju novih zakonskih pravila o razvrstavanju otpada na papir, plastiku i biootpad – pokazuju rezultati ankete koje je provela agencija MSA iz Zagreba.

LJUDSKE SLABOSTI

Bojim se da u tom prijavljivanju neće isplivati na površinu ljudske slabosti, pa će susjede prijavit susjeda, naravno, ako ne govore, ako su posvađani. Tu se krije zamka osvete. I zato bi to prijavljivanje (cinkanje) trebalo izbacit iz tog zakona o razvrstavanju i zbrinjavanju otpada. 

Za kraj, navest ću čovjeka kojeg poznajem kao primjer. Dajem mu izmišljeno ime Brblo. Taj Brblo je nezgodne naravi i još nezgodnije ćudi, pa se posvađao s nekoliko susjeda zbog nekih sitnica, jer mu malo treba da se posvađa s bilo kim kad mu nešto šune u tikvu.

I jednoga dana, gleda ga susjed skriven iza zavjesa svoga prozora gdje baca smeće i u njemu se probudi klica osvete, pa ga lijepo prijavi nadležnim službama. Susjed Štef s guštom ocinka susjeda Brblu, pa kaže onima koji će kazniti njegova susjeda, da je tog  i toga dana u toliko i toliko sati, susjed Brblo bacao smeće i ono što je trebalo završiti u kontejneru za plastiku, letjelo je u kontejner za staklo…

Brblu kazniše i on uredno plati kaznu za nešto što nije počinio. On zna da nije pogriješio u bacanju smeća, a stigla kazna. I sve će učiniti da sazna koji ga je susjed ocinkao. Vi pogađate koji ovo čitate što je Brblo učino kad je saznao tko ga je prijavio, a i ja nekako dvojim što bih učinio kad bih došao u takvu situaciju zbog banalnog svakodnevnog bacanja smeća u kontejnere. T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code