SRPSKI ZLOČINCI SU NEDOSTUPNI A HRVATSKI BRANITELJI SE OSUĐUJU

SRPSKI ZLOČINCI SU NEDOSTUPNI A HRVATSKI BRANITELJI SE OSUĐUJU

24. rujna, 2021.

 

Tko je dozvolio da svi optuženi na vrijeme napuste Hrvatsku, odnosno mjesto zločina?

Ako ih se i osudi, svi optuženi u Srbiji će odmah postati „narodni heroji“ i naravno smijat će se, jer im nitko ništa ne može.

Čemu i zašto ovakav sudski „igrokaz“. Zar samo za to da se može reći- osudili smo ih

Napisao: Mladen Pavković

Pojedini mediji su u petak, 24.9.2021.,  objavili nevjerojatnu vijest: da se čeka odluka  hoće li optužnica za jedan od najtežih i najgorih ratnih zločina u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, koji se dogodio još 1991.,  biti potvrđena ili ne?

Riječ je o ubojstvu 50 osoba, 47 civila i tri ratna zarobljenika u Voćinu. Tamo su samo u jednom danu (14.12. 1991.) srpski četnici ubili 31 osobu! Bio je to masakr nedužnih ljudi kakav se ne pamti. Ubijali su ih čekićima, lancima, pa čak i zabijali čavle u glavu. Neke su i zaklali, poput životinja. Pored toga, tamo su srušene mnoge obiteljske kuće, pa i župna  crkva svete Marije, koja je srpskim okupatorima služila i kao skladište za municiju!

Sudski igrokaz

Inače, optužnica je podignuta tek 2016. Tužiteljstvo od  Općinskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda traži  da se za 29 optuženika, predvođenih Borivojem Radosavljevićem,  odredi istražni zatvor, čemu se protivi obrana.

Međutim, svi su svjesni da od toga ne će biti ništa, jer svi optuženi su u Srbiji!

Sad se postavlja pitanje: što se tako dugo čekalo s podizanjem optužnice, ali i tko je dozvolio da svi optuženi na vrijeme napuste Hrvatsku, odnosno mjesto zločina?

Ako ih se i osudi, svi optuženi u Srbiji će odmah postati „narodni heroji“ i naravno smijat će se, jer im nitko ništa ne može.

Čemu i zašto ovakav sudski „igrokaz“. Zar samo za to da se može reći- osudili smo ih!

Ako se ne će i ne mogu osuditi srpski zločinci, zašto se onda sudi i osuđuje hrvatske branitelje koji su navodno počinili ratne zločine?

U Beogradu su svojedobno osudili hrvatskog branitelja Veljka Marića na 12 godina zatvora, (gotovo bez ijednog dokaza!), a nama nisu dostupni ni oni koji su ljude ubijali zabijanjem čavala u glavu!

Gdje je tu pravda?

Ruganje i provociranje

Poslije  gotovo 30 godina od ubojstva, članovi tri obitelji ubijenih na Ovčari  i u vukovarskom  prigradskom naselju Sotin  dobili su od Ministarstva  obrane Republike Srbije naknade nematerijalne štete. Ta naknada za iznimno mali broj  ubijenih Hrvata u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu iznimno je mala, gotovo nikakva, a u prosjeku po članovima obitelji iznosi po 50.000 kuna. Istina, još mnoge tužbe Hrvata koji su 1991. i 1992. bili zatočeni u srpskim i inim logorima čekaju pravomoćne presude, a kako vrijeme odmiče najvjerojatnije ih nikada ne će ni dočekati.

Hrvatski branitelji i civili uglavnom sami tuže agresora, tj. Republiku Srbiju, koja je nasljednica svega zla koji se u vrijeme Domovinskog rata srušilo na Hrvatsku.

Hrvatska država je već odavno trebala zatražiti ratnu odštetu, za cjelokupnu štetu nanesenu agresijom Srbije i Crne Gore, a ne da se to pitanje pojedinačno rješava.

Ako su Hrvatsku prvi napadali iz Beograda i Podgorice, što je to drugo nego agresija. Službena politika Srbije i Crne Gore često ističe da je u Hrvatskoj bio „građanski rat“, ali i ne da su u tom pokolju sudjelovale i vojne postrojbe iz ovih država, koje su uz ostalo umnogome i pomagale Srbe u Hrvatskoj u naoružanju, financijski i u mnogo čemu drugom.

Stoga je prvo i osnovno pitanje – tko je kome prvi ušao u dvorište?

Hrvatski vojnici nisu ratovali u Srbiji i Crnoj Gori, nisu tamo ubijali, rušili…, niti su iz ovih država dovodili i zatvarali ljude po hrvatskim logorima.

Jedan Veljko Marić, hrvatski branitelj, u Beogradu je svojedobno osuđen na drastičnu kaznu zatvora od 12 godina, za navodnu smrt jednog srpskog civila. Pored toga, njegovoj obitelji mora platiti i veliku odštetu, baš kao i neki drugi osuđeni hrvatski branitelji, od Lore u Splitu do Karlovca i Gospića.

S odštetom od 50 tisuća kuna i to tek nekolicini obitelji poginulih, Srbi nam se rugaju i provociraju.

Uostalom, ne bi oni platili ni kune, a da nisu bili – agresori! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code