SRETAN BOŽIĆ 2016. I NOVA 2017. GODINA

SRETAN BOŽIĆ 2016. I NOVA 2017. GODINA

24. prosinca, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Papa Franjo u postsinodalnoj apostolskoj pobudnici „Amoris laetitia – Radost ljubavi“ govoreći o ljepoti obitelji kaže: „Dobro je imati na pameti da je svatko od nas dijete. U svakoj osobi ‘i kad postane odrasla osoba, ili starija osoba, i kad postane roditelj, ako se nalazi na odgovornom položaju, ispod svega toga ostaje identitet djeteta. Svi smo djeca. I to nas uvijek vraća na činjenicu da život nismo dali sami sebi, nego smo ga primili. Velik dar život prvi je dar koji smo primili.“ (AL, 188)

Napisao: Stjepan Vego

Caritas ručakPoštovani slavitelji Božića, draga braćo i sestre!

Božićno otajstvo nije samo lijep zbir narodnih običaja koji doista jesu prekrasni u našem hrvatskom narodu. Božićno slavlje nije ni vanjski sjaj koji se već tijekom čitavog mjeseca prosinca može vidjeti po našim ulicama, na ukrasima kuća, trgova s okićenim jelkama. Nekima za taj ugođaj bitni dio Božića mora biti i snijeg, koji doista može pasti jer je to zimsko vrijeme – premda nije tako na svim meridijanima i paralelama diljem našega kontinenta (tako da npr. u Australiji upravo započinje toplo pa čak i vruće ljeto). Sve je to samo dekor koji povezujemo sa slavljem Božića, ali to nije bit Božića. Bit božićnog slavlja je upravo otajstvo, tj. misterij ili tajna. Tajna vjere jest da se u vremenu Bog utjelovio i postao čovjekom. Bilo je to prije više od dva tisućljeća – zbog tog događaja, koji je doista povijesni događaj „broj jedan“ – broje se godine, tako da ova godina koja završava jest 2016. godina od Kristova rođenja ili kako se od davnine uobičajilo reći: Godina Gospodnja – Annus Domini, a uskoro započinje 2017. Godina Gospodnja. No, je li ova prošla to doista i bila, i hoće li nadolazeća koja za tjedan dana počinje zaista biti „Godina Gospodnja“ ovisi o svakome od nas, draga braćo i prijatelji, jer mi svojim ponašanjem trebamo omogućiti – budući da smo bića obdarena slobodom – hoćemo li Bogu dopustiti da vlada našim danima, mjesecima i godinama, odnosno jesmo li prihvatili činjenicu da se Isus u Betlehemu rodio i za nas kao naš Krist, tj. Mesija i Gospodin.

U Predslovlju Božića govorimo: „dok u božićnom Djetetu spoznajemo Boga budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima“ (božićna prefacija).

Svi smo mi djeca

Mi smo u Sisačkoj biskupiji proglasili ovu pastoralnu godinu Godinom djece. Željeli smo tako osobito staviti u središte našeg vjerničkog zanimanja, molitve i brige – djecu: njihovo rođenje, rast, odgoj i obrazovanje. Najprije, moramo sa žalošću ustanoviti kako se svake godine rađa manje djece u našoj Domovini, a također i ovdje, u našoj Sisačkoj biskupiji. To je postalo čak zabrinjavajuće. Koliko možemo pomažemo obiteljima s više djece, biskup odlazi krstiti peto, šesto i brojnije dijete u obitelji u župi gdje roditelji žive te im daje određeni dar. Imamo i zakladu Kardinal Franjo Kuharić kojom pomažemo brojnim obiteljima – usput: kardinal Kuharić bio je 13.dijete u svojoj obitelji. Otvorili smo i dječji vrtić da bismo pokazali da se kao Crkva želimo uključiti u brigu za malene. Također držim da je veoma važna inicijativa „40 dana za život“, koja je i ove jeseni u našem biskupijskom gradu Sisku već treću godinu po svojim volonterima svjedočila naše kršćansko opredjeljenje za život a protiv pobačaja i ubijanja nevinih. U božićne dane imamo i blagdan Nevine dječice, kada se sjećamo kako je kralj Herod dao poubijati malu mušku dječicu u Betlehemu, da bi se tako riješio predmnijevanog suparnika tj. pretendenta za kraljevsko prijestolje. Ne stradavaju li i naša djeca, tek začeta u utrobi majke, kada majka – često i zajedno s ocem – želi pobaciti dijete? A maleno dijete treba roditelje, njihovu ljubav i brigu, a ne odbacivanje i prjezir – kao da su djeca smetnja a ne dar! Djeca, koju smo stavili u središte naših molitava i brige ove pastoralne godine, trebaju ljubav roditelja, ali i djedova i baka, svoje starije braće i sestara, svih odraslih u čiji svijet dolaze. Stoga o ozračju cijele zajednice ovisi hoće li dijete biti s radošću primljeno kao željeno i dobrodošlo ili će biti odbacivano kao ono koje smeta i remeti komotnost starijih. A kako je kratkovidno to što čine oni koji se odriču života i ubijaju nevinu dječicu! Takvi rade sami protiv sebe i dugoročno štete cijelom društvu i narodu.

A Bog je došao među nas ljude upravo kao malo dijete. Tako je pokazao svoju želju da „bude nama u svemu jednak, osim u grijehu“ (Heb 4, 15). Papa Franjo u postsinodalnoj apostolskoj pobudnici „Amoris laetitia – Radost ljubavi“ govoreći o ljepoti obitelji kaže: „Dobro je imati na pameti da je svatko od nas dijete. U svakoj osobi ‘i kad postane odrasla osoba, ili starija osoba, i kad postane roditelj, ako se nalazi na odgovornom položaju, ispod svega toga ostaje identitet djeteta. Svi smo djeca. I to nas uvijek vraća na činjenicu da život nismo dali sami sebi, nego smo ga primili. Velik dar život prvi je dar koji smo primili.“ (AL, 188)

Dolazak Sina Božjega k nama ljudima u liku malog Djeteta pouka je i nama da budemo ponizni i svjesni da smo – kako Papa kaže – svi mi djeca te da poštujemo i volimo djecu. Bez djece naime nema života, nema budućnosti jednog naroda, nema ni budućnosti Crkve, naroda Božjega. Zato je Božić blagdan djeteta – Djeteta Isusa i svakog djeteta, koje je ne samo sin ili kćer svojih roditelja nego i dijete Božje.

Bit Božića je prihvaćanje Djeteta Isusa u naš život, u život naših obitelji, u život naših gradova i sela, u život našeg naroda. I to iz godine u godinu, dapače svakog dana i svakog časa. To je prije svega duhovno iskustvo, događaj radosti zbog susreta – susreta čovjeka s Bogom.

U tom ozračju i s tim mislima želim vam svima, dragi prijatelji, čestit Božić i blagoslovljenu novu 2017. Godinu Gospodnju, godinu Djeteta Isusa!

Božićni ručak u Caritasu

Božićni ručak i susret sisačkoga biskupa Vlade Košića s korisnicima Caritasa i pučke kuhinje održan je u srijedu 21. prosinca u prostorijama Caritasa u Sisku.

Na susretu su uz biskupa Košića i korisnike sudjelovali i predsjednik Upravnog vijeća biskupijskog Caritasa mons. Franjo Ćuk, ravnateljica Caritasa Kristina Radić, podpredsjednik Upravnog vijeća Caritasa vlč. Božo Pinjuh, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić i predsjednica Skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić.

Pučka kuhinja trenutno svakodnevno skrbi za više od 160 korisnika od kojih su i brojne obitelji s djecom, dok je Caritas Biskupije tijekom protekle godine kroz mrežu župnih Caritasa podijelio više od 2000 paketa s osnovnim namirnicama i higijenskim potrepštinama, za više od 4000 korisnika. Paketi su složeni iz namirnica prikupljenih u brojim humanitarnim akcijama kao i darova donatora.

Na početku sve okupljene pozdravila je ravnateljica Caritasa gđa Radić, a čestitku je izrekla i gđa Roksadnić poželjevši korisnicima da u novoj godini uspiju riješiti svoje egzistencijalne probleme i da im ovakav vid pomoći više neće trebati.

Obraćajući se okupljenima predsjednik Caritasa mons. Ćuk je istaknuo kako velik broj korisnika nije tu svojom krivicom nego zbog nepravdi koje su im prouzročili drugi. „Vi ste naša braća i sestre i mi smo se susreli danas ovdje s vama da vam damo podršku i da znate da smo s vama u vašim nevoljama. Čestitam i djelatnicima Caritasa koji se svaki dan susreću s vama i tu su vam na pomoć. Bez njih i bez njihove dobrote, ljubavi i požrtvovnosti ne bi bilo ovoga zajedništva“, rekao je predsjednik Caritasa.

Čestitajući okupljenima svetkovinu rođenja Kristova biskup Košić je podsjetio kako se Isus, naš Spasitelj, rodio u običnoj pastirskoj štalici kao najsiromašnije dijete na svijetu. „Ova pučka kuhinja je ovdje na pomoć svima onima kojima je potreban dnevni obrok. Ali, ovo nije samo pitanje materijalne naravi, Caritas znači i ljubav te mi želimo biti bliski ljudima u potrebi i pružiti im ljudsku i kršćansku utjehu i pomoć. Nekada je ta potreba u razgovoru i susretu, a blagdani kao što su Božić i Uskrs osobito nas motiviraju da ne gledamo samo na svoje potrebe nego i na potrebi bližnjih. Pozivam naše vjernike i sve ljude dobre volje da i prigodom ovog Božica budu širokog srca, da znaju potrebitima pomagati, pokloniti svoje vrijeme i mogućnosti. Ako ih poklonite bližnjima učinit ćete veliku gestu, znak blizine i kršćanske ljubavi koju Gospodin želi od svih nas jer je zato i došao i zato je Božić tako velik blagdan koji širi ljubav među ljudima“, zaključio je biskup poželjevši na kraju svim okupljenima mir i obilje Božjeg blagoslova. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO
    #1 FRANO 25 prosinca, 2016, 05:01

    PAPA FRANCESCO,VI STE POSTALI SVJEDOK,SVAKE NEUTEMELEJNOSTI BIVANJA I POSTOJANJA,KRŠĆANSTVA , TE ZLOČINAČKE ORGNIZACIJE, KOJA SE ,KROZ ČITAVU SVOJU POVIJEST POKAZALA KAO PRAVA ZLOČINAČKA ,KRAJNJNJE NELJUDSKA ,VEĆ PLJAČKAŠKO ,ZGRTAČKA KORPORACIJA,O ČEMU JE JAVNO GOVORIO ,NA JEDENOM MEĐURELIGIJSKOM SKUPU U ASSISSIU ,BIVŠI ,SADA U OSTAVCI PAPA ,HITLER ,JUGEND,KOJI JE TOM PRILIKOM TRAŽIO OPROST OD SVOJIH SLJEDBENIKA ,KOJA JE SVOJIM MITOVIMA IZMISTIFICIRALA JEDNU OSOBU ,NAZVANU ISUSOM,PREDSTAVLJEN KAO SIN BOŽJI NA ZEMLJI,O KOME JE NAJBOLJE I NAJKOREKTNIJE I NJAKONKRETNIJE GOVORIO I PISAO GRČKO-RIMSKI FILOZOF PORFIRJE,KOJI JE KRŠĆANSTVO ,JOŠ UPOVOJU, NAZVAO :NELOGIČNIM ,PROSTAČKIM I ZAPLETENIM U PROTURIJEČNOSTI .POSEBNO JE NAPADAO BIBLIJU I KRŠĆANSKU EGZEGEZU.ODBACIO JE AUTENTIČNOST KNJIGE DANIJELOVE ,PORICAO MOJSIJEVO AUTORSTVO PETOKNJIŽJA I UKAZAO NA OČEVIDNE NEDOSLIJEDNOSTI I PROTURIJEČNOSTI U EVANĐELJU.POSEBNO JE NAPADAO BOŽANSTVENOST KRISTA I NAVODIO MNOGE DOKAZE PROTIV BOŽANSTEVNOG KARAKTERA KRISTA I UČENJA O KRISTU. DAKLE ,GRČKO-RIMSKI FLOZOF PORFIRIJE JE ŽIVIO I DJELOVAO KAO FLOZOF U PRVOJ POLOVICI 3-ĆEG STOLJEĆA NAŠE ERE I NIJE NEMOGUĆE DA SAZNA SVE O MITSKOM BIĆU ,NEKOM KRISTU KOJEG ON APSOLUTNO OSPORAVA.A I NAJNOVIJA NAUČNA ISTRAŽIVANJA BRITANSKIH ARHEOLOGA,PA NEKIH AMERIČKIH I FRANCUSKIH, SVE KRAJEM PROŠLOG I POČETRKOM OVOG STOLJEĆA ,TVRDE DA ISUS KAKV POSTOJI U MITU NE POSTOJI U NAUĆNOM SAZNANJU ,A I ONO ŠTO BI SE MOGLO PRIBLIŽITI TOM STVORENJU , IDENTIFICIRA GA SE SA ČOVJEKOM DRUGAČIJIH OBILJEŽJA ,ČOVJEKOM OŽENJENIM I NIKAVIM BOGOM. A POŠTOVANI PAPA FRANCESCO,DA SE VRATIM NA NJEGOVU POVIJEST SLUŽBOVANJA ,KAKO SU GA OPISIVALI VELIKI JUŽNO-AMERIČKI DNEVNICI,DA JE BIO WOJTILIN ORDONANC ,DA SE UPLEO U ZLOČINE KOJI SU SE DOGAĐALI PO JUŽNOJ AMERCI U REŽIJI CIE I RIMSKOG EGZARHA ,KRVOLOKA WOJTILE, A POSEBNO UBIJANJA BISKUPA ZA OLTAROM PA ONIH ISUSOVACA U NIKARAGVI ,PA ČILEANSKA REVOLUCIJA I KRVAVI OBRAČUN SA NARODOM,PA VOJNI UDAR U ARGENTINI U KOJEM JE 3O HILJDA MLADIH LJUDI NESTALO ,A VELIKI DNEVNICI I CHOMSKY ,PIŠU DA SU IH VOJNE VLASTI ARGENTINE ,SVE U REŽIJI ,MAJKE AMERIKE I WOJTILE ,POBACALI IZ AVIONA U TIHI OCEANA. PA JE KRAJNJE VRIJEME DA SE NAĐE NEKI PAPA I SMOGNE POVIJESNE SNAGE ,PA OBILJEŽI POVIJEST VELIKIM ZAOKRETOM OBJAVIVŠI MITSKU LAŽ O KRŠĆANSTVU I NJENOM MISTIFICIRANOM MITU ,NEKOM BIĆU NAZVANIM ISUSOM.PAPA KOJI ĆE POKAZTI I PROKAZATI SVE ZABLUDE ČOVJEČANSTVA TIČUĆI SE VELIKIH RELIGIJA A POSEBNO OVE NAJVEĆE I NAJZLOČINAČKIJE KOJA JE OZLOGLAŠAVALA, SVOJ HOD KROZ POVIJEST ČINEĆI POVIJEST ISVOJ HOD KRVAVIM,ZLOČINAČKIM I PLJAČAKŠKIM ,A SVOJE SLJEDBENIKE OSTAVLJALA ,KAO ČANDALE, ILI ARMDE GOLIH ŽIVOTA KOJI SU SLUŽILI KAO ROBLJE ILI ŽIVO RATNO MESO ,ZA OSVAJENJE TERTORIJA I ZGRTANJA OVO-ZEMALJSKIH BOGATSTAVA ,JEDNOM RIJEČJU BILI ČANDALE U SLUŽBI ZLOČINAČKOG ,MISTIFICIRANOG I FALCIFICIRANOG KRŠĆANSTVA. TA BI PORUKA ,SADAŠNJEG POŠTOVANIOG PAPE FRANCESCA PROMIJNILA SVIJET I ODNOSE KOJE ŽIVI DANAŠNJE ČOVJEČANSTVO A KOJI SU PROTURIJEČNI UPRAVO RAZLOGOM PODIJELJENOSTI KOJE JE ĆINILA NAJVEĆA RELIGIOZNA KASTA U POVIJESTI LJUDSKE ZAJEDNICE I JEDNOM JOJ MORA DOĆI KRAJ.

    Odgovorite na ovaj komentar

<