Srbija u julu priznaje Republiku Kosovo?!

Srbija u julu priznaje Republiku Kosovo?!

28. lipnja, 2011.


Srbija u julu priznaje Republiku Kosovo! Naime, Edita Tahiri, šefica prištinskog pregovaračkog tima, otkrila je juče da su stavovi Prištine i Beograda „dosta približeni“, te da je uverena da će „početkom jula Srbija prihvatiti sve sporazume posrednika EU Roberta Kupera“, to jest Beograd će priznati pasoše, registarske tablice, vozačke i saobraćajne dozvole, kao i pečate carine Kosova.

Priznavanjem ovih dokumenata Srbija će i de jure priznati postojanje Republike Kosovo!
– Stavovi Prištine i Beograda dosta su približeni. Naša je strana u principu dala saglasnost za predloge koje je 6. juna dao Robert Kuper (posrednik EU) – rekla je Tahirijeva. Prema njenim rečima, Srbija će u julu priznati pečate Carine Kosova onako kako ih je priznala i kako ih primenjuje EU. Sporazum, takođe, predviđa da Srbija prizna registarske tablice Kosova sa oznakom RKS (Republika Kosovo), dok će kosovskim Srbima koji to ne budu želeli biti omogućeno da dobiju stare registarske tablice sa oznakama KS, koje su ranije izdavane na Kosovu. Na Kosovu se, međutim, više neće moći koristiti bivše registarske tablice kosovskih gradova izdatih od strane SRJ ili Srbije. Prema nacrtu sporazuma, građani Kosova će samo sa ličnim kartama moći da uđu u Srbiju, a kada građanin Kosova u tranzitu za druge zemlje prolazi kroz Srbiju na graničnom prelazu između Srbije i druge zemlje, na ulasku u tu zemlju pokazuje pasoš Republike Kosovo. Pored toga, sporazum, takođe, predviđa priznanje vozačkih i saobraćajnih dozvola Kosova.
Da li ćemo od jula priznati pasoše i registarske tablice Republike Kosova, želeli smo da proverimo i kod našeg šefa za pregovore Borka Stefanovića. Zatekli smo ga rasrđenog „nekonstruktivnim“ ponašanjem partnerke u dijalogu.

– Teško mi je da komentarišem izjave Edite Tahiri. Smatram da nije konstruktivno i nije dobro pričati o detaljima sporazuma, kada dogovor još nije postignut – odbrusio je Stefanović. On je u razgovoru za „Alo!“ ponovio da je bitno da se sa Kosovom postigne sporazum, ali da nikakvo priznanje ne dolazi u obzir.
– O ovih šest sporazuma se još uvek dogovara, još ništa nije konačno. Mi bismo voleli da se dogovorimo, ali nikakvo priznanje ne dolazi u obzir – objašnjava on, napominjući da je njegov tim, a ne neko sa strane, pravio modalitete.
– Ovih šest sporazuma su modaliteti naših predloga. Ne Kuperovog, koji je samo posrednik, a ni Prištine, koja nije podnela nijedan predlog – priča on. Međutim, on nam je nagovestio da se oko pečata carine neće složiti.
– Mi jesmo za slobodu kretanja roba i usluga, ali da carinska dokumentacija bude statusno neutralna – objašnjava on. S druge strane, što se tiče pasoša i registracije, Stefanović odgovara ovako:
– Šta znači priznati? Kipar, Grčka i Rumunija iz administrativnih razloga odobravaju tablice Kosova, a ne priznaju ga… – zaključuje šef našeg pregovaračkog tima.

 Sele se i telefonski operateri!

Posebnim sporazumom između osiguravajućih društava Kosova i Srbije treba da se uredi i način kompenzacije štete. U sporazumu o telekomunikacijama, prema rečima Edite Tahiri, biće prekinut rad mobilne i fiksne telefonije iz Srbije na teritoriji Kosova, time što će se postići sporazum o romingu pod vrlo povoljnim uslovima, uz obezbeđivanje visokog kvaliteta usluga i prihvatljivim tarifama. U oblasti energetike pak predviđa se uspostavljanje saradnje između dva elektroenergetska sistema, u kojima će se poštovati dokument usvojen u Atini koji uređuje te odnose.

 Vukadinović: Vrlo zabrinjavajuće!

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je priznavanje pasoša, registarskih tablica i pečata „vrlo zabrinjavajuće“, a ne sumnja da će Srbija, zahvaljujući servilnom odnosu prema Briselu, prihvatiti skoro sve, ako ne sve, tačke sporazuma.
– S obzirom na sklonost da zbog integracija u EU prihvatimo sve što nam se traži, nema sumnje da ćemo prihvatiti najveći deo sporazuma. Uslove u ovoj priči postavlja Brisel. Treba sačekati da se vide konkretni detalji, ali ono što je sigurno je da će rešenje problema Kosova biti bliže željama Prištine, iako će se tamo žaliti i dići kuku i motiku, vapeći kako je strašno – objašnjava Vukadinović. On naglašava da uslovi sporazuma ukazuju na tiho, prećutno priznanje Kosova.
– Svaka od ovih stavki zadire duboko u Statut Srbije, a sve zajedno skupa mirišu na priznanje – objašnjava Vukadinović.

 Tadić nema komentar

U nameri da od najznačajnije osobe u državi dobijemo odgovor na ovako bitno nacionalno pitanje, pozvali smo i predsednikov kabinet. Jedini odgovor koji smo dobili je: „Borko Stefanović je vaša adresa“, što nam je pre spuštanja slušalice, ponovljeno više puta.

Ružica Kantar
Izvor:alo.rs

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Lazar
    #1 Lazar 29 lipnja, 2011, 20:08

    Malo morgen …

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code