SRBI IZ DODIKOVE PARADRŽAVE POKUPOVALI KUĆE U JASENOVCU

SRBI IZ DODIKOVE PARADRŽAVE POKUPOVALI KUĆE U JASENOVCU

11. rujna, 2019.

 

 

Koncem veljače 2016. u Jasenovcu, crkvi i manastiru sv. Jovana Krstitelja bila zakazana sjednica Sinoda SPC-a. I još nešto: zadnjih nekoliko godina, kazuju jasenovački Hrvati, staračka napuštena imanja masovno kupuju Srbi iz Dodikove prekosavske paradržave…Za to vrijeme – dok se aktualna vlast s metodama protuhrvatskoga psihološko-propagandnoga rata iz Beograda najčesće ne snalazi najbolje

Napisao: Josip Frković

Vladičanski dvori SPC-a u Pakracu hrvatskim su novcem pretvoreni u blistave carske, samo da se gubitničko četnistvo toga kraja navikne na nove državne okolnosti. Zalud, svetosavski patrijarh Irinej ili ishlapjeli Pavle, odnosno Sinod SPC-a, odrediše niškoga padobranca i vojnoga dušobrižnika Jovana (Ćulibrka)  episkopom slavonskim. Uz prešutno abolirana ratnoga zločinca Veljka Džakulu, čak je – usred “ustaške Hrvatske i u najvećem srpskom gradu pod zemljom” – uz parohijsku bogomolju sv. Jovana Krstitelja (građena za SFRJ 1984.) napravljen i istoimeni manastir, čije monahinje od prošle godine dolaze u Sisak s episkopom na parastose za kozaračku i banijsku siročad iz 1942/3. Nije dakle čudno da bradati “Nišlija” poziva “uniformisane” na spomen jasenovačkih novomučenika i da se na svoj način osjeća “gazdom” Jasenovca. U novinarskim su notesima saćuvane bilješke iz veljaće 2016., kada su zbog radova na ogradi oko manastira od policijske ophodnje zatećena dvojica stranih državljana. Bili su to Jovica Rudić iz Mrkonjić-Grada i Miroslav Ilić sa stalnim prebivalištem u Banjaluci. Bili su bez dozvole boravka i radne dozvole, pa im je izrećena novčana kazna po 7.000 i 500 kuna na ime troškova prekršajnoga postupka. Prekršajni im je sudac u Novskoj, pak, izrekao im je mjeru udaljavanja iz Republike Hrvatske u trajanju tri mjeseca. Kako su iza toga uslijedili prosvjedi pakračkoga vladičanstva tijelima RH, posebnim se priopćenjem javnosti obratio i predsjednik Hrvatskog helsinškoga odbora za ljudska prava Ivan Zvonimir Čičak, pozvavši na razboritost, naglašavajući bremenitost odnosa dvaju naroda, dviju vjera i država.

Svemoćni Ivo Pejaković u Spomen-području

Ovo tim prije što je koncem veljače 2016. u Jasenovcu, crkvi i manastiru sv. Jovana Krstitelja bila zakazana sjednica Sinoda SPC-a. I još nešto: zadnjih nekoliko godina, kazuju jasenovački Hrvati, staračka napuštena imanja masovno kupuju Srbi iz Dodikove prekosavske paradržave…Za to vrijeme – dok se aktualna vlast s metodama protuhrvatskoga psihološko-propagandnoga rata iz Beograda najčesće ne snalazi najbolje – valja se prisjetiti da su krajem kolovoza 2017. sudionici hodočasća udruge “Hrvatskoga domobrana” uz Europski dan sjećanja na žrtve autokratskih i totalitarnih režima zapalili zadnje svijeće ispod pročelja nekadašnje žandarmerijske/milicijske stanice i spomen-ploče poginulim HOS-ovim braniteljima Jasenovca tijekom Domovinskoga rata.

Kameni cvijet

Obilježje je, na saborsko inzistiranje Milorada Pupovca, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao premjestiti desetak kilometara od Novske, kraj partizanskoga memorijala na Trokutu. Vijenac sudionika pohoda “Stažama hrvatskih mučenika” za sve žrtve logora Jasenovac 1941.-1951. sa savskoga mosta domobrani su spustili u rijeku. Ulaz do kripte “Kamenoga cvijeta” – valjda zbog asocijacija na Titovu odgovornost za partizanska smaknuća domobranskih povratnika s križnoga puta – zaprijećio im je ravnatelj Javne ustanove Spomen-podrucja, Ivo Pejaković. Medju ostalim prigovorima, Pejaković je naveo najavljenu za nj provokativnu nazočnost poglavara dosad nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve osnovane od poglavnika NDH i znanstvenoga istrazivača radnoga logora Jasenovac i publicista, Igora Vukica, rođena u prekosavskoj Gradini. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Srbijanski junak Vucic
  #1 Srbijanski junak Vucic 15 rujna, 2019, 12:22

  Pravi Spartanac, kao u antici, taj nezgrapni i uzasno ruzni Srbin bruljo Aleksandar Vucic. Doduse , ne predaje stit, pa ne izgovara “S njim ili na njemu!”, ali podseca na junastvo vecitih gubitnika koji su pobede nadomestali lazima. A prima ga i Papa, koji veruje lazljivoj srbadiji, velikom episkopu Irineju, kako veli, a ne humanim djelima kardinala Stepinca.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Pobijeni Ikici Zrina
  #2 Pobijeni Ikici Zrina 15 rujna, 2019, 10:09

  Agitprop SDP-a, pa ni stozer kampanje Zorana Milanovica, uzaludna i nepotrebna kandidata za predsjednika drzave (?) jos se nije oglasio nako subotnje komemoracijske sveacnosti u uzasno unistenu Zrinu davne 1943. Ondje su zdruzene snage “bradatih ustanika” i partizana osloboditelja razorili i spalili rodno mjesto Nikole Subica Zrinskoga, a 291 mjestanina vatrenim i hladnim oruzjem usmrtili. Na spomen-plocama fasade spomen crkve Nasasca sv. Kriza za stoljeca unaprijed znat ce se sto su mirnim Zrinjanima ucinili tzv. osloboditelji. Medju zrtvama najteze stradalih mjestana su i Hrvati Ikici doseljeni s desne obale Une, iz Vodiceva. Rijec je o okrutno smaknutim clanovima Ikicevih obitelji. To su Djuka Ikic (ubijen u dobi 38 godina), Ivo (30), Ivo (28), ivo (77), Lovro (27), Marko (40), Mico (60), Pavle (14) i Stevo (20). Sto se tada, 1943., zbivalo s Ikicima u Pounju, Divusi, Uncanima, Strugi Banskoj i Zamlaci, znaju najstariji prezivjeli, prenijevsi istine povjesnicaru Milinovicu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Vuciceve sablje oficirima
  #3 Vuciceve sablje oficirima 14 rujna, 2019, 17:13

  Prem informacijama beogradskih novina, nakon Grahova i drvara, vojskovodja Aca Vucic, veliki vojskovodja, danas je “promovisao” narastaj najmladjih oficira otadzbine i pred Skuptinom na Trgu nikole Pasica predao im sablje. Uz bruljavoga predsjednika bio je i Milorad Brule Dodik, upravitelj pricuvne Srbije i republike vlaske u BiH. bio je nezaobilazni intelektualac Aca Vulin. Medju svim rodovima vojske vidjesmo i one u bijelim odorama. Tko zna zbog cega, mozda zbog mornarice na Moravi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Bozana Topalovic
  #4 Bozana Topalovic 11 rujna, 2019, 08:51

  DA LI JE POTREBNO URGRNT KREDIT?
  Posudba novca kod nas znači brzu isplatu. Poslujemo s ciljem zatvaranja posla na obostrano zadovoljstvo. U većini slučajeva novac ćete dobiti u istom danu ili čak u roku od 15 minuta od podnošenja zahtjeva. Računajući na nas možete spavati mirno i bez stresa.
  Čak i ako ste u crvenom ili imate lošu kreditnu povijest, to ne znači da vam neće biti odobren novac. U samo nekoliko koraka putem interneta i računala, tableta ili pametnog telefona ispunite zahtjev za posudbu novca koji će odmah ići na obradu. Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas putem e-maila [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code