SPREMA SE IZBACIVANJE HRVATSKE I SRBIJE

SPREMA SE IZBACIVANJE HRVATSKE I SRBIJE

28. srpnja, 2013.

 

Mamić presica

Ako se dogodi incident na utakmici u Beogradu

 

Fotografija: Mario Čužić /www.mojzagreb.info 

Piše: Dražen Stjepandić

Zdravko Mamić je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare u subotu 27.srpnja popodne od 17 sati. Vikend u vrijeme godišnjih odmora. Kad sam krenuo prema Maksimiru u mom autu termometar pokazovalo je 37,5 stupnjeva. Međutim nije nedostajalo predstavnika sedme sile. Došli su u pristojnom broju, jer ako Maminjo zove u to vrijeme, sigurno ne zove bezveze.

Pred novinare je izašao točno u najavljeno vrijeme i održao je svoj monolog 44 sekunde duži od jednog sata. U nastavku ovog teksta donijet ćemo najzanimljivije dijelove Mamićevog monologa, obrušio se na vlast, medije i navijače, ali ono najzanimljivije nije iznio. Tek je u jednoj rečenici spomenuo kako mu je iz HNS-a sugerirano da huliganima u ruke ne daje to oružje. Možda i ne vjeruje kako je moguće ono što je prešutio, a uostalom i u Maksimirskoj 128 ima previše problema.

Najveći dio svoje presice Maminjo je posvetio novoj čestitki iz Nyona, novoj kazni od 25 000 eura pristigloj Dinamu od Uefe, uz napomenu da Dinamu prijeti izbacivanje iz Europe. Pričajući o toj najnovojoj čestitki iz Nyona prvi izvršni predsjednik Dinama nije spomenuo kako se sprema izbacivanje Hrvatske i Srbije iz natjecanja za svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu. Iz pouzdanih izvora, bliskih HNS-u doznali smo kako je u pošti iz Nyona navedena i ta prijetnja. U slučaju bilo kakvog rasističkog ili homofobnog incidenta na prestojećoj utakmioci između Srbije i Hrvatske u Beogradu zaprijetili su u Uefi da će obadvije reprezentacije isključiti iz daljnjeg natjecanja.

ŠUTNJA OKO PRIJETNJE IZBACIVANJEM

Nitko o tome do sada nije progovorio u javnosti, tu ozbiljnu prijetnju koja se nadvila nad reprezentacijom prešutio je i Zdravko Mamić na svojoj izvanrednoj presici. Najviše posvetio onome što se njega najviše tiče, a to je njegov dugogodišnji sukob s BBB-ima, pa se u javnosti se još nije pojavila informacija da su nacionalnim nogometnim savezima u Hrvatskoj i Srbiji zaprijetili da će u slučaju najmanjeg rasističkog ili homofobnog incidenta biti eliminirani iz daljnjeg natjecanja i kako je po tom pitanju već sve spremno za izbacivanje hrvatske i srpske reprezentacije.

Srbija se teško može domoći Brazila, dok je Hrvatska još u konkurenciji da kvalifikacije u istoj natjecateljskoj skupini završi na prvom mjestu i direktno se plasira u u zemlju sambe i nogometa. Zbog toga ova prijetnja zapravo se najviše tiče ljubitelja nogometa u Hrvatskoj

“ Nakon uzvratne utakmice 2. pretkola LP protiv Fole, u klubu su nas dočekala dva pisma iz Uefe. U jednom je stajalo kako se Dinamo pohvaljuje za besprijekornu organizaciju utakmice, a u drugom, da se Dinamo kažnjava zbog širenja rasne mržnje i homofobije. Predosjetio sam da bi to mogao biti kraj Dinama.”-rekao je Zdravko Mamić. Kraj reprezentacije na putu prema Brazilu nije spominjao.

Uzroci kazne i opomene prema hrvatskoj najboljoj izabranoj vrsti isti su kao i za Dinamo.

“Uefa je poručila da će u sljedećem slučaju širenja rasizma, homofobije i mržnje, a to su bili na  ovoj utakmici registrirani i detaljno nabrojani povici: “Igrajte pederi”, “Mamiću cigane”, “Jurčiću cigane”, sljedeća sankcija biti zatvaranje cijelog stadiona i 50 tisuća eura kazne, a treća izbacivanja Europe. To možemo zahvaliti šaki huligana koja to viče s tribina Dinamovog stadiona i koja ne reketari samo naš klub, nego i hrvatsku državu. Priznaju nam da smo perjanice borbe protiv tih zala na jugoistoku Europe – rasizma, homofobije, nacionalizma kako i znaju da sudjelujemo u akcijama protiv toga, ali da oni nemaju izbora i da moraju djelovati u skladu sa svojim pravilnicima.”

DRAMA U LUXEMBURGU

Nakon toga, Mamić je prepričao dramu koju su on osobno, ali i Dinamo, preživjeli prije i poslije prve utakmice 2. pretkola LP u Luksemburgu: “Dinamo je u Zagrebu prodavao vaučere za utakmicu Fola – Dinamo u Luksemburgu, ali navijači to nisu htjeli, nego je njih 300-tinjak došlo u Luksemburg kako bi prekinuli utakmicu. Nakon što smo bili u kontaktu s domaćinom, kao organizatorom i objasnili o čemu se radi, digla se cijela luksemburška policija, umjesto 30-ak policajaca i redara, koliko su domaćini namjeravali organizirati za osiguranje utakmice i tako spriječila da ti huligani uđu na stadion i uspiju u svom naumu.”

Mamić je otkrio kako na ovoj utakmici nije bio “iz sigurnosnih razloga”: “Prihvatio sam savjet i ostao gledati utakmicu u hotelu, kako nikog ne bi provocirao svojom pojavom na tribinama, jer su navijači trebali proći pored mjesta gdje smo mi sjedili. Poslije utakmice, došao sam na aerodrom, gdje sam bio sam-samcat. Nikad nisam vidio aerodrom na kojem nema nikoga. Sjedio sam na klupi i jedva pobjegao od navijača, koji je bio drogiran i prolazeći pored mene se neartikulirano derao na mobitel. Sreća da me taj ćelavi i drogirani tip nije prepoznao, jer bi odmah obavijestio 100-tinjak drugih navijača koji su stajali malo dalje, a od kojih je barem 90 bilo drogiranih i koji bi me pregazili. Trebate vidjeti taj pogled koji oni imaju u očima, pa bi vam bilo jasno da su drogirani. Pobjegao sam da me ne vide i sakrio se iza jednog ćoška na aerodromu, gdje sam čekao dolazak Dinamove ekspedicije, ali i policije.”

MINISTAR JOVANOVIĆ

Zdravko Mamić nije zaboravio na ministra Jovanovića. Postavio je pitanje zašto za sve vrijede jedna pravila, a za njih u Dinamu druga. “Je li normalno da ministar stalno prisustvuje utakmicama Rijeke gdje se vrijeđa, a on kaže veličanstvena predstava. Viču ‘HNS pederi, nogomet ste sjebali’, a on kaže veličanstveno. Ministre da imaš imalo časti, otišao bi. Znam da će mnogi reći pa gle, tko to govori. Ja sam imao neprimjerenih izjava, ali sam se ispričao. Svaki sam put bio privođen, a zašto za mene vrijede jedna pravila, a za neke druge ne?”
Zdravko Mamić je rekao kako je čovjek koji gura slapove uzbrdo i bori se za ono što bi mu država trebala omogućiti. “ Moje troje djece, dvoje unučadi ili ostali moji bližnji nemaju pravo na slobodu i osnovna građanska prava. Nemamo drugog rješenja nego sve pozvati da se suprotstave takvom govoru. Pozivamo državu da napravi ono što joj je zadatak, državu koju i mi u Dinamu plaćamo”

Iznio je podatak da Dinamo godišnje u proračun uplati 25 milijuna kuna. “ Neka samo rade svoj posao koji godinama ne rade kada je u pitanju nogomet i više ili manje su i sami doprinijeli ovakvoj situaciji. Recimo, ministar Jovanović je taj koji je od prvoga dana poticao te ljude na ovakve radnje. Malo je poznato da je naša reprezentacije također kažnjena nakon utakmica protiv Srbije i Škotske te su i nama savjetovali da šutimo jer ćemo huliganima dati oružje u ruku.  Naravno da nismo mogli šutjeti jer će tribina istok biti prazna pa se zbog toga ispričavamo svim navijačima koji su kupili ulaznice te ih pozivamo da dođu ulaznice ili zamijeniti ili vratiti. Na potezu su država i mediji.”

Tristo puta su hrvatski klubovi i reprezentacija kažnjavani od Uefe, uplaćeno je preko 3 milijuna eura od Dinama, Hajduka i HNS-a. “A apsolutno ništa ili vrlo malo toga se poduzima. Dapače, potiče se huligane, a trpe građani Hrvatske. Kako je moguće da netko od nas dođe nekome pod prozor i počne vikati “cigane” ili “pederčino”? Dignuli biste slušalicu, pozvali policiju i ta bi osoba bila odvedena, zar ne? Kako je moguće da se isto viče na našem stadionu godinama i nikome ništa? Kako je moguće da hrvatska policija, koja je stvaratelj ove naše Hrvatske, stoji pored huligana koji im pjevaju “hrpa govana neškolovana” i “tučemo policiju kao šugave pse”, a taj isti ponosni policajac ne smije ništa? Dapače, ako nešto i napravi onda se javi hrpa udruga za prava tog huligana. Poznato je kako u svakoj civiliziranoj državi policajac predstavlja tu državu, a u Hrvatskoj se policiju ne poštuje. Nisu tome oni krivi. Policiji kojoj me je dva puta odvela sa stadiona skidam kapu jer da nema njih ne bi bilo utakmica u Zagrebu. Nažalost, oni nisu svemogući jer im treba politička podrška gdje će im političari dozvoliti da urede stanje u nogometu. Budite sigurni da oni imaju znanja riješiti situaciju, ali čim počnu raditi svoj posao jave se političari koji skupljaju jeftine poene i prigovaraju…”

SPOSOBNIJI OD MILANOVIĆA

Osim ministra Jovanovića, Mamić je po prvi put progovorio i o premijeru Milanoviću.

“Svi koji kažu da živim na račun Dinama lažu. Radim za 11 tisuća kuna zato da mi žena i djeca imaju socijalno. To ne znači da sam sirotinja; zaradio sam novac, ali ne u Dinamu i svima gdje je bilo potrebno sam objasnio porijeklo svoje imovine. Sram bilo svih koji šire kaži jer ne postoji kontroliraniji klub od Dinama. Sportska inspekcija, Porezna uprava i svi ostali mogući su prolazili kroz klub i nikada nisu našli ništa. Dinamo je perjanica našeg sporta, graditeljstva… Vizionar hrvatskog nogometa. Može premijer Milanović biti nekome simpatičan kada mene zove “nakupcem”, ali znam ja što to znači: onaj koji prodaje stoku. Ako može to meni reći onda ja vraćam da sam sposobniji od premijera i svih njegovih ministara te sam napravio više od svih vas zajedno. Milanoviću, primi se posla za koji te građani Hrvatske plaćaju i za koji si izabran uključujući i od mene. Dinamo i HNS mogu biti primjeri i slobodno dođite učiti. Svi mi griješimo, ali u zlu i neimaštini je lako ljude nahuškati. Prozivaju nas da smo grobari hrvatskog nogometa? To su političari. Zamislite kada oni kažu da su sve za sve krivi “klubovi i nogometni savez”. Kada je čovjek iz Imotskog napisao pismo na Facebooku premijeru policija ga je privela. Zašto je to normalno, a na stadionu se to isto smije? Deset puta sam se našao sa smrti u oči i nitko ništa ne reagira. Dapače, poziva se na rušenje institucija kao što su naši klubovi ili HNS. Kako da mi sportaši sredimo stanje u nogometu? Hrvatska je četvrta, Dinamo igra Ligu prvaka, posjeta nam je dva ili tri puta veći nego prošle sezone. Mi sređujemo svoj dio, zar ne?

Oko 4 milijuna ljudi u Hrvatskoj i vani voli Dinamo, rekao je Mamić i pozvao je te ljude da dignu glas za uljuđeni stadion na kojem će se pjevati, bodriti svoje igrače i neće biti mjesto za izražavanje rasizma, homofobije ili ostalih nasilnih poruka.

“Dinamo je institucija! Gospodo, zaštite i omogućite nam pravo za rad. Niti Uefe ni nogometni savez nemaju mehanizme niti im je to posao za uvesti red; dužna nas je zaštiti država. Pozivam sve navijače Dinama na zdrav razum u situaciji kada se na Maksimiru stvara “megamomčad” što nitko osim šake jadnika i kukavica ne može zaustaviti. Hvala svima koji će nam pomoći u tome – zaključio je konferenciju za medije izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code