SPREMA LI SE ODSTREL NADANA VIDOŠEVIĆA?

SPREMA LI SE ODSTREL NADANA VIDOŠEVIĆA?

20. listopada, 2013.

vidosevic curavic3-081109

Portal Tjedno prvi je objavio još 26. svibanj ove godine

 

Napisao:Mihovil Tomić

Fabula kultnog filma „Duboko plavetnilo“ (Le grand bleu) čuvenog režisera Luca Bessona s tragičnim, ali simpatičnim likom iz filma Enzom – glumcem Jeanom Renoom i seksepilnom Rosannom Arquette – mogao bi igrom slučaja postati luzerskom sudbinom koja će označiti kraj ere zasad nedodirljivog faraona manekenskih manira Hrvatske gospodarske komore, Nadana Vidoševića. Danas je teško pronaći osobu iz javnog i političkog života Hrvatske koja je u posljednjih dvadesetak godina obasuta tolikim teškim moralno-financijskim aferama poput Vidoševića a da dosad baš apsolutno nitko nijepostavio pitanje njegove kazneno-pravne odgovornosti.

Prema dostupnim informacijama iz izvora u Ministarstvu  pravosuđa,  dugogodišnji predsjednik HGK mogao bi uskoro duboko „zaroniti“. Prema izvorima iz DORH-a i Uskoka, jedina pojedinost koja se trenutačno ne zna u slučaju  obrade Vidoševića jest sama finalizacija procesuiranja, jer operativni djelatnici tima iz DORH-a još ne znaju da li da ga skuhaju na mekano ili na tvrdo.

Trenutačna poduzetničko-medijska tišina u posljednjih nekoliko mjeseci oko HGK i njenog predsjednika Nadana Vidoševića kao da su tiha najava pred olujom. Čini se da ni glavni kaznenopravni nadzornik Bajić više ne može ignorirati činjenično stanje isprepleteno oko svog splitskog sugrađanina. Utvrđujući impozantan popis nekretnina i ostale pokretne imovine našeg ronioca iz HGK, na kojem bi mu mogli pozavidjeti i poznatiji ruski oligarsi, naš portal došao je do zaključka kako svi naši novinari i vanjski suradnici portala do kraja života ne bi stigli prebrojiti lovu koja okružuje ljepuškastog Nadana, uključujući i relativno brz elektronički brojač novca. Jesu li glasna šaputanja oko ovog slučaja samo prinošenje žrtve totemu EU pred skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju ili je posrijedi što drugo, vrlo ćemo brzo doznati.

UKUS SLIČAN SANADEROVU

Nadan Vidošević dugi niz godina plijeni pažnju hrvatske javnosti u dva segmenta – uzdasima ljepšeg spola i nerazmjernom imovinom s obzirom na primanja. Funkciju ili funkcije koje pritom obnaša samo još više potenciraju znatiželju promatrača. Otprije je poznata Vidoševićeva kolekcionarska strast, ali on nikad nije spominjao neke od vrednijih primjeraka hrvatskog kiparstva i slikarstva u svom posjedu. Njegovi bolji znanci napominju da jako voli umjetničke slike i satove puput Ive Sanadera. Posljednji popis njegove imovine javno je objavljem prilikom kandidature za predsjedničke izbore 2009.  a sadrži sljedeće javno dostupne podatke:

⁃                 Obiteljska kuća, Gornje prekrižje 46 – Zagreb

⁃                 Imanje sa šumom, Gorski kotar, Hlevci – Ravna Gora

⁃                 Turistički objekt s popratnim objektom, Nemira – Omiš

⁃                 Zemljište, Pješčana uvala – Medulin

⁃                 Šumsko i poljoprivredno zemljište, Bratina – Pisarovina

⁃                 Zemljište, Kupres – BiH

⁃                 Zbirka suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva

⁃                 Dionice – Kraš d.d.

⁃                 Satovi –  Ulysses Nardin, IWC Schaffhausen, A. Lange & Söhne

⁃                 Automobili – Puch G280, Citroën Xsara Picasso

⁃                 Novac / ušteđevina

Vidošević je u svojim dosadašnjim javnim istupima uglavnom navodio kako je zarađeni novac spretno ulagao. Je li pritom koristio povlaštene informacije do kojih je vrlo vjerojatno s lakoćom dolazio, nije rekao. Kao zanimljivost navodimo da Vidošević kao izvore sredstava kojima je stekao svoju vrijednu imovinu spominje obiteljsko naslijeđe, tekuće prihode i ušteđevine!?

Jedna od posljednjih zabilježenih kupoprodaja Nadana Vidoševića jest prodaja zemljišnih čestica sestrama Sonji i Sandri Perić u Istri. Za one manje upućene, Sonja i Sandra Perić su supruga i šurjakinja Veljka Ostojića, nedavno smijenjenog ministra turizma, i to upravo zbog malverzacija sa zemljištem. Upis u zemljišnim knjigama proveden je usred Ostojićeva okončanog mandata na čelu Ministarstva turizma.

Nadalje, posebno je pak žalosno to što, dok Bjelolasica kao jedno od najljepših veleslalomskih skijališta u EU propada, tek nekoliko kilometara dalje Vidošević ima svoju privatnu ski žičaru, a u slučaju nestanka struje tu su i ponyji. Tako bismo mogli nabrajati u nedogled…

TROJANSKI KONJ POSLJEDNJIH PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Vidošević je bio predsjednički kandidat s nejasnim motivima kandidature jer je uhvaćen kao trojanski konj u razgovoru s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, i to upravo u prostorima HGK na temu fingiranja tih izbora. Kako stvari stoje, čini se da je tada krenuo u predsjedničku kampanju u ime i za račun nekog drugog kandidata. Zanimljivo je i to da su u tijeku te predsjedničke kampanje njegovi plakati na mnogim javnim mjestima Hrvatske osvanuli s vertikalno iscrtanim crnim linijama koje nedvosmisleno asociraju na zatvorske rešetke. Do danas nije transparentno utvrđeno koliko je sredstava Vidošević utrošio na svoju „predsjedničku“ kampanju.

U cilju svojih promotivnih aktivnosti tijekom te kampanje medijski je u velikoj mjeri popraćeno njegovo ronjenje u bazenu Hypo centra u Zagrebu, reklamirajući usput podvodnu opremu jedne talijanske tvrtke. Roneći, a u očitu svrhu predsjedničke kampanje, koristio se uslugama maloljetnih osoba, pa je na to reagirala čak i inače neprimjetna i pravno frigidna javna pravobraniteljica Republike Hrvatske, Mila Jelavić. Od tih dana u funkciji mu je i osobna internetska stranica na adresi: www.nadanvidosevic.com, koja je još uvijek aktivna, dakle, netko je programski održava i financira.

HGK KAO VUČJA JAMA

Dok hrvatsko gospodarstvo iz dana u dan tone sve dublje, čini se da ti vapaji iz proizvodnih pogona ne dopiru do šefa HGK, na čijem je čelu već dugih 18 godina. Dakle, Vidošević se na čelu HGK nalazi već 5 uzastopnih mandata. Vidošević je od HGK stvorio vlastitu “‘fabriku”, tj. privatizirao je, a godinama je koristi isključivo za osobne interese, ali zato na teret države i gospodarstvenika.

Uredi i ljudstvo HGK Nadana Vidoševića u inozemstvu su uz turističke urede HTZ-a izravan trošak proračunu RH kao neka vrsta paralelne diplomatske mreže MVEP-a. Nažalost, svaki hrvatski  gospodarstvenik prilikom godišnje prijave poreza na tvrtku ili obrt prvo mora platiti naknadu Vidoševiću u HGK, zatim Meri Matešić u HTZ-u, Hrvatskim šumama i tako redom. Tom istom metodom nameta, te prepisujući hrvatski gospodarski zakon, poslužili su se i parafiskalni metiljavci iz ZAMP-a.

Koliko je gospodarska diplomacija neučinkovita i jadna, pokazuje i nedavni istup Joška Klisovića,pripadnika „Boys Cluba“ i bivšeg predstojnika ureda predsjednika Ive Josipovića, o čemu je već pisao naš portal, a trenutačno zamjenika ministrice MVEP-a i kuma premijera Zorana Milanovića, na okruglom stolu u Kazahstanu gdje je blamirao našu zemlju rekavši pred međunarodnom javnošću kako ne zna čime bi Hrvatska privukla kazahstanske gospodarstvenike. Tjedan dana nakon tog skandala isti Klisović predlaže u MVEP-u novu strategiju hrvatske diplomacije koja se bazira na novom zapošljavanju birokrata poput njega. Ne spominjemo MVEP bez razloga, jer je i ondje zasađena jedna ikebana koja se preziva Vidošević, a ime mu je Tomislav, i trenutačno je na položaju veleposlanika RH u Ukrajini. Veleposlanik Tomislav Vidošević brat je Nadana Vidoševića. Prema nekim diplomatskim izvorima, poslovni uzlet kontroveznog Andrije Kevića vezuje se uz brata Nadana Vidoševića iz ranijeg razdoblja njihova života u Splitu.

Slične protugospodarske aktivnosti zabilježene su i HBOR-u, gdje su financijski stručnjaci prije nekoliko tjedana ostali zapanjeni prošlogodišnjim izvješćem i podatkom te banke kako je od 6 milijardi plasiranih kuna kredita manje od 1%, odnosno svega 52 milijuna, otišlo u proizvodnju, dok je fascinantnih 99% državnih sredstava „progutala“ lokalna općinska i županijska samouprava, te djelomice i država za financiranje političko-gospodarskih  projekata.

GALERIST VIDOŠEVIĆ

Prema svemu sudeći, HGK je fosilna hrvatska institucija ostavljena mimo vremena i prostora na zasadama socijalističke planske ekonomije. HGK se u praksi sastoji od parazitskih županijskih komora bez ikakva poslovnog utjecaja s godišnjim troškovima blizu 250 milijuna kuna. U njima kao i u mnogim drugim državnim uredima sjede ljudi koji nemaju gospodarske vizije i ne rade praktički ništa. Nažalost, sramotno je da takva HGK još uvijek ima temelja i uporište u novoformiranoj vlasti Zorana Milanovića. Stoga i ne začuđuje da HGK više sliči muzeju u kojem je državna revizija nedavno pronašla impresivnu zbirku umjetnina od 790 slikarskih djela. Tragikomično je da su se teško zarađenim i još teže odvojenim novcem svih gospodarstvenika naše zemlje kupovala umjetnička djela po nečijem osobnom ukusu i nejasnim kriterijima. Galerist Vidošević je šoping umjetničkih slika opravdavao kao korisno ulaganje. Samo čije?

Provedenom državnom revizijom također je utvrđeno da je vrijednost umjetnina u poslovnim knjigama HGK bila drastično smanjena. Dakle, netko se očito cijelo vrijeme brinuo o knjigovodstvenoj vrijednosti umjetničkih djela kako bi ona bila što manja. Od trenutka ulaska revizije u HGK, Vidošević je naprosto zanijemio i nestao s medijske, poslovne i gospodarske scene.

Nažalost, istražujući ovu temu, nismo uspjeli saznati da li u nekoj od prostorija HGK visi portret njihova dugovječnog predsjednika. Zli pak jezici kažu da su prvi primjerci umjetničkih djela u privatnoj kolekciji Nadana Vidoševića bile tek uramljene reprodukcije Karasa i Gundulića s kartonskih ambalaža bombonijera Kraša. T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code