ČAČIĆ NIJE MAČIĆ DA SE PRVI BACA U VODU

ČAČIĆ NIJE MAČIĆ DA SE PRVI BACA U VODU

29. srpnja, 2012.

cacic
Nosi li jesen njegov politički kraj?

Piše: Zoran Milanović

Od kako je  Kukuriku koalicija došla na vlast, život u državi svakim danom u svakom pogledu je sve gori i gori. Broj onih koji su bez posla postaje sve veći, gladnih,žednih i očajnih također a Vlada svojim deprimiranim  građanima ne ulijeva nikakvu nadu u bolje sutra nego svakodnevno prijeti da će biti još gore. Valjda su i sami svjesni da bolje ne može, bar dok su oni na vlasti. Većina analitičara se slaže da ova vlast,  do sada,  ništa nije učinila  a  predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika Vladimir Ferdelji, koji je i sam jedno vrijeme  bio u Ministarstvu prometa dok je ministar bio Zlatko Komadina, čak predviđa i najcrnji scenarij. U intervjuu portalu Politika Plus Ferdelji kaže da će turizam donijeti neku dobit, no, da to neće biti dovoljno. ‘Već krajem devetog mjeseca burza će biti pod ogromnim pritiskom nezaposlenih, socijalni pritisak će biti prevelik. Bojim se da bi se zbog toga ogromno nezadovoljstvo moglo sliti na ulice. Sve je moguće pa tako i najgori scenarij već vidljiv u nekim zemljama: da račune plaćamo u krvi’, upozorava Ferdelji. Za nadati se da se ovo crno  Ferdeljijevo proročanstvo ipak neće ostvariti, no, nemoć aktualne vlasti da promijeni nešto na bolje, za sada, ne ulijeva nikakvu nadu u bolje sutra. U takvoj situaciji još više brine činjenica da  javnost ali i političare gotovo više od aktualne gospodarske situacije u zemlji zanima isključivo, kakva će sudbina zadesiti prvog potpredsjednika u Milanovićevoj Vladi Radimira Čačića.

NAJBAHATIJI NAJOMRAŽENIJI

I umjesto da se koplja lome oko toga kako oživjeti hrvatsko gospodarstvo, smanjiti broj nezaposlenih, privući strane investitore i da ne nabrajam javnost  se zabavljaju pričama hoće li i kada Milanović žrtvovati svog najbližeg i najvažnijeg suradnika Radimira Čačića. Najnovija priča koja ovih dana kruži  kuloarima Banskih dvora jeste ta da će premijer Milanović, ukoliko se ništa ne promijeni na bolje do jeseni ove godine, pritisnut brojnim kritikama očajnih građana, i da bi izbjegao onaj najgori scenarij o kojem je govorio  Vladimir Ferdelji ipak, na kraju balade, žrtvovati Čačića. U slučaju takvog scenarija, vjeruje se da bi najomraženiji član Vlade, kao što je nesumnjivo sadašnji prvi potpredsjednik Radimir Čačić, svojom žrtvom zadovoljio apetite očajnih građana, bar za neko vrijeme, u kojem bi Milanovićeva vlada pokušala napravit neki ozbiljniji zaokret, koji bi joj garantirao duži stabilniji period vladanja. Ipak, mnogi u Vladi, ali i izvan nje, smatraju da je takav scenarij gotovo nemoguć, jer s eventualnim Čačićevim padom ni aktualna Vlada, ovakva kakva jeste, takav njegov pad ne bi mogla preživjeti.  Jer Čačić je, objektivno, najsposobniji član Milanovićeva tima, čovjek čije su ambicije u permanentnom srazu s kapacitetima  ove Vlade,  u kojoj bi on kao prvi potpredsjednik želio realizirati svoje projekte. On je bahat jer nema strpljenja s onima koji ništa ili malo toga  razumiju, još manje ima strpljenja  s onima koji mu podmeću bahatost i drskost na uštrb njegova nesporna znanja i stručnosti. Čačić je, takav kakav jeste,  bezobrazan, drzak i nada sve prepotentan, ipak, sviđalo se to nekome ili ne,  on je svojevrsna žrtva hrvatskoga jala.

NAJVEĆI VLADIN KAPITALAC

Brojni ni njemu kao ni mnogima poput njega, ne mogu oprostiti uspjeh. Sve drugo mogu, ali uspjeh nikako. No, da se razumijemo, nije ‘Čačić sve što s’ja’, postoji i ona druga, tamnija strana iste medalje.  Čačić za sobom vuče  repove velikih i nikad razjašnjenih afera. A kada je Mladen Bajić krenuo u odlučan obračun s korupcijom, i nakon što je u prvom antikorupcijskom naletu stradao gotovo najvažniji kadar tadašnjeg prvog HDZ-ovog ešalona, mnogi su zagraktali da će konačno na red doći i korupcijski kapitalci iz redova tadašnje oporbe. Prije svega sve oči su bile uprte i u Radimira Čačića. Tadašnja premijerka Jadranka Kosor bila je čak uvjerena u takav scenarij. No, takozvane Čačićeve afere ostale su i dalje samo u pričama, koje sve više postaju nalik ‘Bajkama iz Čačićeve 1001 noći’!
Danas je Čačić najomraženiji političar u državi. Omraženiji čak i od samoga Ive Sanadera. Kako mu je to pošlo za rukom zasigurno se u čudu pita i on sam, jer taj podatak doista pripada Ginisovoj knjizi rekorda. Čačića to previše i ne dira. I dalje se bahati, jer je svjestan, da  boljeg gromobrana, od premijera Milanovića, ne može imati. Nije ni slučajno, što je Milanović uz Čačića stao kao živi štit, što mu pri tome ne smeta ni njegova bahatost niti politička sirovost. Nije slučajno što je Milanović sebi kao premijeru dozvolio i takav ‘luksuz’ da neposredno pred mađarsku presudu Čačiću, žestoko oplete po tamošnjem pravosuđu, kako bi i na taj način sa svoje strane učinio sve da pomogne ‘drugu Ratku u nevolji’. Milanović je svjestan da je Čačić najveći Vladin kapitalac. Svjestan je i njegove moći i sposobnosti. Pogotovo u ovoj Vladi za koje analitičari poput Ferdeljija tvrde da je  sastavljena uglavnom od nesposobnih kadrova. Milanović je svjestan da, dok je Čačića, za njega kao premijera nema zime. I zapravo stvorila se jedna paradoksalna situacija u javnosti.

PUKOVNIK ILI POKOJNIK

Čini se  da je Milanović Čačićev gromobran a u stvari je sasvim obrnuto. Čačić je i Milanovićev i Vladin ali i gromobran Kukuriku koalicije. Jer za sve što je ‘trulo u državi Danskoj’, po ušima dobije Čačić. Čovjek koji se trudi, koji radi, koji ulazi u konflikte, koji ratuje s kolegama i u Vladi i u stranci, koji ratuje s novinarima, koji potura glavu i tamo gdje Mandžukić ne bi nogu,  doista plaća kolektivni račun za sve propuste aktualne vlasti. Stoga je premijer Milanović  svjestan svekolike  Čačićeve težine i njegova obrana prvog potpredsjednika ne dolazi iz ljubavi nego iz golog interesa. Čačić nije mačić koji se prvi u vodu baca nego je to mačak sa sedam života. On je shvatio da nakon svega što mu se događalo i u političkom i u privatnom životu prethodnih godina, pogotovo nakon presude u Mađarskoj, funkcija koju sada obnaša posljednja je prilika da u hrvatskoj javnosti bude upamćen kao pukovnik ili pokojnik. Poznajući njegov karakter, energiju i temperament, najbliži prijatelji kažu da će Čačić učiniti sve da ne završi kao politički pokojnik. Imajući to na umu najnovija priča da će se Milanović na jesen riješiti Čačića malo je vjerojatna. Jer Čačić bi svojim neželjenim padom izazvao veliki potres. Potres bi bio takve jačine da bi se i Banski dvori opasno zatresli. Bi li  Milanović, poslije toga, mogao kontrolirati nastalu štetu veliko je pitanje. Pogotovu što Čačić, takav kakav jeste,  nikako neće moći ravnodušno promatrati svoj pad, odnosno, svoj politički kraj. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. zeleni forum
  #1 zeleni forum 7 kolovoza, 2012, 19:07

  Do kraja mandata ove vlade od Rvatske neće ostati ni kamen na kamenu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. SDPEOVAC
  #2 SDPEOVAC 1 kolovoza, 2012, 17:28

  Bude li Kukuriku koalicija željela donositi i dalje odluke koje će biti legalne ali nelegitimne, nastavit će nasilničko djelovanje – dosad je to također vidljivo i po golemoj kadrovskoj sječi koja se ovih dana režirana dogodila i na Hrvatskoj radio-televiziji – a za nasilničko djelovanje politologija koristi stručni naziv – diktatura«.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code