SPOMEN OBILJEŽJA NOVINARIMA EGONU SCOTLANDU I PIERREU BLANCHETU

SPOMEN OBILJEŽJA NOVINARIMA EGONU SCOTLANDU I PIERREU BLANCHETU

4. rujna, 2017.

U tada okupiranu Petrinju Pierre Blanchet došao je izvještavati o Domovinskom ratu, a u trenutku stradanja s njim u automobilu bio je švicarski novinar Patrick Giganti koji je teško ranjen.
Spomen obilježje Pierru Blanchetu, na 26. obljetnicu njegove pogibije, bit će postavljeno u sklopu ovogodišnjih Dana sjećanja Grada Petrinje.
„Drago mi je što smo uspjeli dogovoriti da nakon nedavnog otkrivanja spomen obilježja njemačkom novinaru Egonu Scotlandu koji je stradao u nedalekoj Glini kao prvi poginuli novinar u Domovinskom ratu, spomen obilježje dobije i francuski kolega Pierre Blanchet. HND si je dao zadatak da niti jedan novinar stradao u Domovinskom ratu ne ostane bez spomen obilježja i zadovoljni smo što lokalne vlasti podržavaju tu inicijativu“, rekao je Saša Leković novinarima na mjestu gdje je poginuo Pierre Blanchet, na početku petrinjske ulice Brezje.
Prije 26 godina, točnije 26. srpnja 1991. godine, na prilazu tada okupiranoj Glini, ubijen je Egon Scotland, novinar njemačkog lista Süddeutsche Zeitung. Njega su u automobilu s vidljivim natpisom “Press” na kontrolnoj točki teško ranili srpski pobunjenici, a umro je na putu do sisačke Opće bolnice.
Scottland je bio na putu iz Zagreba prema području koje su zauzeli pobunjeni Srbi kako bi ispitao nestanak jedne njegove kolegice, također novinarke, za koju se sumnjalo da je pala u ruke pobunjenih Srba. Na prilazu Glini s kontrolnog punkta na vozilo u kojem se nalazio Scotland iznenada je otvorena snajperska vatra. Od više hitaca jedan je probio vozilo i Scotlanda pogodio u trbuhte mu nanio tešku ozljedu. Do sisačke bolnice je iskrvario. Ta je vijest među njemačkim medijima izazvala pravi šok jer su tek tada shvatili da je na području tadašnje Jugoslavije počeo pravi rat.
“Važno je da se prisjetimo svih žrtava rata. I danas novinari izvještavaju s mnogih ratnih područja u svijetu. Ohrabrujuće je da obilježavamo mjesta njihova stradavanja”, rekao je Arne Hartig. Na otkrivanju spomen-obilježja predsjednik HND-a Saša Leković je rekao kako na taj način ispunjavamo barem dio duga prema prema stradalim kolegama. Ujedno je najavio da će HND na sličan način obilježiti i stradanja drugih domaćih i stranih novinara. O doprinosu novinara u Domovinakom ratu tom su prilikom govorili izaslanica premijera Plenkovića i sisačko-moslavačkog župana Žinića Ivanka Roksandić, izaslanik ministra branitelja Medveda Ivan Krupec, državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.
Nakon otkrivanja spomen-ploče, u Društvenom domu u Jukincu Hrvatsko novinarsko društvo je organiziralo okrugli stol pod nazivom „Uloga novinara u Domovinskom ratu”. Nekoliko ratnih reportera na tribini je konstatiralo kako je za stradavanje Scotlanda neposredno odgovoran Dragan Vasiljković, koji se svojevremeno pohvalio kako je u to vrijeme preuzeo zapovjedništvo u okupiranoj Glini, a sada mu se sudi za ratni zločin na glinskom i kninskom području. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code