SPOMEN NA ŽRTVE ŠPANOVICE

SPOMEN NA ŽRTVE ŠPANOVICE

9. listopada, 2023.

 

Hrvatsko žrtvoslovno društvoje e i ove godine – sada sa članovima sisačkog “Hrvatkog domobrana” – organizirano hodočastilo u Španovicu, sjetiti  se španovačke 423 žrtave iz II. svj. rata i poraća.

U autobusu je predsjednik HŽD-a, Ante Beljo, informirao o povijesti Španovice i susjednih psunjsko-papučkih  i požeških naselja. Dolaskom u teško ranjeni Pakrac, u kojem  i pogled na Kalvariju krvoločnih četnika iz 1942. i Domovinskog osloboditeljskoga rata protiv srpsko-srbijanske agresije, ledi krv u žilama sjećanjem na ratne TV snimke vječito ljupkog a razorenog Pakraca.

Posjetili smo stoga ‘Muzej vojne i ratne povijesti’ na Trgu sv. pape Ivana Pvla II. Tu smo shvatili dvije stvari. Kao prvo, važno je o svemu imati puno informacija. Osnivač ove nadasve vrijedne, bogate i poučne muzejske zbirke je njen ravnatelj g. Mario Tušek. Ako prolazite kroz Pakrac, posjetite ovu ustanovu i uvjerit  se što se može napraviti, naravno uz suradnike i uz podršku lokalne sredine.!

Potom smo u lijepoj i obnovljenoj baroknoj pakračkoj crkvi na brijegu, kopiji vele Siščani, njihove potresom razrušenoj katedrali Uzvišenja sv. Križa, nazočili sjajno posjećenoj sv. misi krštenja maloga Trpimira Hodaka od vlč. župnika Joze Zorića i sjećanja na masovnu smrt hrvatskih mučenika.  Prema Bučju i nesretnoj Španovici.

Na spomen obilježja položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće.

Iza spomen kapelice, konzervirani ostaci zida zloglasnog zatvora, prisjetili su sve hodočasnike na mučki ubijenog dr. Ivana Šretera, za čiji je život predsjedniku države dr. Franji Tuđmanu jamčio četnički manipulator SNV – SDSS-a Milorad Pupovac.

Na šumskom proplanku Trokuta, kod velebnog spomen-obilježja za 314 izginulih pripadnika HV-a novljanske bojišnice  117. brigada povijesna sjećanja još su jednom osvježena. Jednako kao i uz politikantski nepravedno premješten spomenik HOS-ovim braniteljima Jasenovca. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code