SLAVLJE U OBITELJI KONJUH

SLAVLJE U OBITELJI KONJUH

26. siječnja, 2013.

anakonjuh-slavlje

Marijo i Iris Konjuh dočekali su dan koji su toliko godina željno iščekivali. Svima koji su željeli slušati, stalno su ponavljali – naša će Ana biti velika svjetska tenisačica. Bilo je puno problema i prepreka na zacrtanom putu, ali sada s ponosom mogu kazati da su cilj ispunili. Omogućili su svojoj kćeri najbolje moguće uvjete za rad, a svoj veliki talent Ana Konjuh je pretvorila u najveći uspjeh u karijeri. S 15 godina i 29 dana postala je pobjednica juniorskog Australian opena u igri parova s Kanađankom Carol Zhao. Tko može biti sretniji u ovom trenutku nego otac i majka, obitelj koja je pred kompjuterom pratila ili pokraj telefona nestrpljivo čekala radosnu vijest – Ana je najbolja!

Očekivano, telefoni u obiteljskoj kući Konjuh u Lapadu ne prestaju zvoniti, ali otac Marijo je izdvojio nekoliko minuta za PortalOko i s nama podijelio prve dojmove nakon povijesnog uspjeha kćeri Ane na juniorskom Australian openu.

-Ana piše novu povijest svjetskog, hrvatskog i dubrovačkog ženskog tenisa. Iskreno, nisam imao živaca pratiti svaki poen, ali dočekao sam uz iPhone onaj posljednji. Odmah je otvoren šampanjac, ne možemo se obraniti od poziva brojnih dragih ljudi. Svima vam i ovom prilikom – hvala. Sretni smo, presretni. Vjerovali smo u cijeli projekt i dočekali potvrdu ispravnog puta. Eto, čini se da je Ani “legla” podloga u Australiji. Prvih nekoliko dana u Melbourneu je bilo malih problema, Ana mi se žalila da su loptice brze, no brzo se navikla na nove uvjete – radosno ističe otac Marijo Konjuh.

Nastavlja se serija, ovo je 10. uzastopna pobjeda u Australiji.

-Fantazija. Za 2013. godinu imamo tri cilja, a “bojim” se da će Ana dva ispuniti već do kraja siječnja. Zacrtali smo osvajanje jednog Grand Slam turnira i mjesto broj 1 na juniorskoj rang listi. Nekada je to izgledalo miljama daleko, a sada je nadomak ruke. To dovoljno govori kakav je ogroman put napravljen u 2012. godini, a nastavljen u Australiji. Treći cilj? Ući među 200-250 najboljih igračica na svjetskoj WTA listi. To je veliki izazov, ipak postoji osjetna razlika između juniorskog i seniorskog tenisa, ali Anin trener me uvjerava da je ona prerasla juniorski uzrast. Nema žurbe, plan je u 2013. godini svakako odigrati sva četiri juniorska Grand Slama.

Finale parova donijelo je i pravu dramu. U odlučujućem, trećem, setu Konjuh i Zhao gubile su 7:5, ali s pet uzastopnih poena došle do naslova.

-Još jedna potvrda da je Ana posljednjih mjeseci strašno napredovala upravo na tom psihološkom planu. Bez “čiste glave” nema najvećih uspjeha, bezbroj je primjera u vrhunskom tenisu. Talent nije dovoljan da bi se zadržao u vrhu. Prošla je i ona sama puno problema, ali iz svakog izlazila još jača i jača.

Ana je i u finalu pojedinačne konkurencije na juniorskom Australian Openu. Protivnica je Čehinja Siniakova.

-Dobro se poznaju, igrale su međusobno na Floridi krajem godine u polufinalu Eddie Herra i finalu Orange Bowla. Ana je u oba meča bila bolja u dva seta, ali to ništa ne znači za sutrašnji dvoboj. Pokušat ću biti objektivan, neka bude 51 posto – 49 posto za Anu.

Vi ste u Dubrovniku, ali ne sumnjam redovito na vezi s Australijom. Kakvi su dojmovi Ane, njezinih trenera?

-Svi su oduševljeni, ali čvrsto na zemlji. Idemo meč po meč jer prevelika euforija može samo štetiti. Bit će vremena za slavlje, a sada se Ana treba koncentrirati na pojedinačno finale.Vjerujem da je bolja, imam dobar osjećaj – naglasio je Marijo Konjuh.

Nismo više ništa željeli pitati, najbliži su čekali pokraj telefona, slavlje je već krenulo. Jedan je naslov već u rukama, no kakva bi to tek proslava bila uz – pojedinačni naslov na prvom Grand Slamu sezone. A nemojte ni sekunde sumnjati kako će u obiteljskoj kući u Lapadu subota biti još jedna noć bez spavanja. Tko je vidio spavati kada Ana piše povijest svjetskog ženskog tenisa?!

IZVOR:Mario Buconjić/www.portaloko.hr T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code